Some picture

Haljina

Pomislila sam kako će sve ovo trajati toliko da za moju novu haljinu više neće biti vremena. Stići će leto i vrućine, a moja haljina na cveće, ostaće da visi neobučena u plakaru. I onda sam je obukla

Evo, prošlo je već mesec dana otkako smo u kućnom zatvoru, među četiri zida, već poludi od ograničenja, zabrana, nemogućnosti da živimo slobodno, da idemo kuda hoćemo, da se viđamo i družimo s dragim ljudima. Prvobitna poplava duhovitih poruka preko Vajbera, polako je počela da jenjava. Kako vidim, sada je i sve manje alarmantnih poruka o koroni.

Umorili smo se čak i od prvobitnog entuzijazma, a pomisao da ćemo i uskršnji vikend provesti zarobljeni na svojim prozorima i terasama, nervira nas već unapred. Parkovi su ograđeni, pijace zatvorene. U saksijama mi je korov jer nemam gde da kupim cveće.

A napolju – proleće, nikad lepše. April u Beogradu. Cvetaju magnolije i jorgovani, deteline sa četiri lista uzalud čekaju u travi da budu pronađene. I onda pomislim, proći će mi najlepši deo godine u helankama, kućnim klompama, majici u kojoj mogu i da ležim, i da radim gimnastiku. Nikuda ne idem, niko mi ne dolazi, nikoga ne viđam.

Svaki put kad nas nešto ne mrzi, mi ponovo oživljavamo

A kupila sam, pre svega ovoga, jednu haljinu za proleće, divnu, na cvetiće. I pomislila sam kako će sve ovo trajati toliko da za moju novu haljinu više neće biti vremena, stići će leto i vrućine, i moja haljina na cveće, ostaće da visi neobučena u plakaru.

I onda sam je obukla. Stavila sam kaiš, obula štiklice, i izašla sam – na terasu. To mi je bio izlazak. Jedan dan u životu, proleća gospodnjeg 2020. Osećanja su mi bila izmešana. Bilo je i malo tužno, ali uglavnom, bilo je dobro, iako ludo. Doterana, kao da špartam ulicama Beograda, gledala sam u praznu ulicu. Proleće je bilo milostivo, senice su cvrkutale u krošnji breze preko puta ulice, odnekud je doleteo miris jorgovana. Zažmurila sam na mekom aprilskom suncu. I to je bio život, mali, da ne može biti manji, ali, nekako, ponovo je bio lep.

Pogledala sam u sopstveni odraz u staklu balkonskih vrata, i nasmejala sam se. Stvarno sam se doterala. I pre nego što sam desetak minuta kasnije skinula haljinu i vratila se u helanke, napravila sam selfi i fotku okačila na Instagramu.

Neko je napisao: „Svaka ti čast, kada te ne mrzi”.

A ja sam pomislila: Svaki put kad nas nešto ne mrzi, mi ponovo oživljavamo!

Comments Icon 10

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


 1. Ivana kaže:

  Baš tako! Živimo život!

 2. Mirjana kaže:

  Ima tome poprilicno unazad kad sam nalakirala nokte, ofarbala, oprala kosu, malo se nasminkala i krenula u provod. Nigdje u nepoznato jer nista se spektakularno ne desi. Prosetala sam tamo, ovamo. Pogledala tek zapoceto protezanje pupoljka iz mlado izraslih grancica. Malo nize, ne posisanu zelenu teavu odmjerila s primjedbom da je zapustena. Okrenula sam jos jedan krug do suprotnog zidica, oslusnula tisinu.. I nista. Prkosno podigla glavu, ponosno presla preko praga i sve po redu odstranila sto mi za ovaj dan vise nije bilo potrebno. Sjecanje je blijedo ali su fotke na fb zadovoljavajuce. Nesto mi se mota po glavi da bih mogla sebe pridruziti roze bijelim cvjetovima. Oni ispod, ja na balkonu u visini krovova drugih kuca. Ucinicu to, za sebe.

 3. Smiljka kaže:

  Hvala Miro, ovom lepom pričom sam započela ovo jutro…. Zahvaljujući tome idem u susret još lepšem danu…. u inat koroni!

 4. Slavica Nesic kaže:

  To je to. BRAVO !!!! 💋

 5. Nada kaže:

  Draga Mirjana bas volim da sam na Vasoj stranici

 6. Drinka kaže:

  I svaki put kada vas nemrzi,
  neke žene dobiju inspiraciju za isto.Neću da me mrzi…..

 7. Verka kaže:

  Super Miki. Mogu da zamislim ushićenost kad si smislila šta ćeš da uradiš. Pa radost, pa uživejšn, pa malo pevušiš, pa koje cipele da obujem? Ili sandale sa zatvorenim prstima? Ko da te gledam.
  Super je kad dobiješ volju, onda se sve može.
  Ima dana kada se probudim onako. Onda se pokrijem po glavi i čekam da me to prođe. Moram da sačekam da mi se opet vrate lepe oči, koje na sve gledaju lepo i kroz koje uvek vidim lako rešenje.
  Miki, ne znam da se jednom nisam složila sa tvojim mišljenjem ( sem možda onog o pušenju). Bila sam pravi pravi pušač 1-2 kutije na dan. Nemam ni jednu sliku bez cigarete. I onda sam batalila pre 23 godine. Sad imam 56,5. Mnogo mi je lepo bez cigareta. Eto, samo se tu nisam složila s tobom. Hoću reći, da imam utisak da se verovarno kapiramo.
  Hoću da kažem da imam i ja sličnu filozofiju. Moram da pronađem tu radost u sebi. Razlog da se smejem, da napravim dan da mi je malo 24h od ideja koje naviru.
  Trenutno sam na Avali u vikendici. Ovde je fantazija. Imam tri psa i mačku, cveće koje rasađujem, jer ne kupujem novo. Pa se radujem kad se primi. Zalivam, obilazim, negujem ih i pričam im. A moji četvoronožni idu za mnom, svako u svom fazonu.
  Pre godinu i po dana sam pošla u školu ikonopisa, a paralelno i na grčki jezik. Sad nam je to prekinuto, ali se radujem radujem ikonama, radujem se kad pročitam neki komentar na grčkom. Sve u svemu, tražim sebi radosti. Ikone obožavam. Bila sam u septembru u Larisi na kursu ikonopisa. Otišla sama. Bila jedina Srpkinja. Bilo nas je četrnaestoro. Liban, Latvija, Škotska, Irska, Nemačka, Italija, Amerika. Bilo je fantastično. Tamo mi je stigao nalaz da imam zloćudni tumor na materici. Nisam na boljem mestu mogla da budem, za takvu vest. Operisali me u decembru i sad čekam zračenje i hemoterapiju. Ali zbog ove situacije, sve se odlaže do daljnjeg… morala sam Miki ovo da ti kažem, eto tebi da se poverim, da se borim i da tražim sebi radosti uvek uvek. Trenutno sam u fazonu monahinja. Slikam ikone, gajim cveće i ćaskam sa životinjama.
  Ali u plakaru mi stoji mojih 9 haljina koje sam prošle godine sebi kupila u Moda mi, na uglu Bulevara i Jagićeve. Bila rasprodaja, a davale na 6 rata. Ekonomski opravdano. Žene me zapamtile.
  Provod je bio super. Kad ovo prođe, ja ću moje haljinice jednu po jednu…lan pamuk.
  Voli te Verka

 8. svetlana petrović kaže:

  Hvala Mirjana, pomažete nam da lakše prebrodimo ove teške dane <3 !

 9. Vesna kaže:

  Svaka čast generacijo!

 10. Kako god ti si divna, lepa, pametna žena. Volim da čitam tvoje knjige, dobro izgradjen stil i rečnik. Pozdrav.