Some picture

Sreća

Samo mudri, oni koji su se oduprli ludilu potrošačke civilizacije, znaju drevnu istinu – velika sreća uvek je samo zbir mnogo malih, maleckih sreća

Jedna od najvećih zabluda današnjice je da postoji velika sreća. Da se ona nalazi u predmetima, u posedovanju, u megalomaniji, a samo mudri, oni koji su se oduprli ludilu potrošačke civilizacije, znaju drevnu istinu – velika sreća uvek je samo zbir mnogo malih, maleckih sreća. U istinitost te tvrdnje mogli smo svi, na ovaj ili na onaj način, da se uverimo upravo ovih dana, kada bez obzira na to koliko imamo, šta o sebi mislimo, u svoja četiri zida provodimo manje-više iste dane, zatvoreni i izolovani.

Sve one haljine, bunde, cipele na štikle, tašne, šeširi i naočari za sunce, svi oni automobili, platne kartice, kafići, hoteli, sve to sada, kada smo zatvoreni – ne vredi ništa! Čak i na slikama na Instagramu, na svim tim selfijima, koliki god stan da imamo, uvek se vidi samo jedna prostorija u kojoj se slikamo. Kakav simbolički komunizam! Ono što nam je skoro svima zajedničko jeste – pogled kroz prozor. Šta vidimo, to nam je. I, u skladu sa svojim doživljajem sveta, neko će videti pupoljke na jorgovanu, a neko će videti pustaru, odsustvo života i strah. Neko će biti zagledan u sebe, a neko u televizor. Neko će ovaj karantin shvatiti kao robiju, a neko će u ovome videti jednu vrstu zasluženog godišnjeg odmora. Sinoć sam se čula sa prijateljem, koji je me je oduševio: „A kada bismo sami sebi napravili ovakav predah od svega?”

Neko će ovaj karantin shvatiti kao robiju, a neko će u ovome videti jednu vrstu zasluženog godišnjeg odmora

Dakle, sreća je uvek u očima onoga koji gleda.

Dobro, ponekad je i opipljiva.

Pre neko veče dobila sam iznenadnu, i za mene retku želju da pojedem čokoladu. Ali kod mene nikada nema čokolade, i karantin je, i ne rade radnje, a aždaja gladi rikala je iz mene. Pomislila sam kako bih mogla da se utešim palačinkama, ali nisam bila sigurna da li imam ikakav džem. I, tražeći džem u ostavi, pronašla sam zaboravljenu teglu slatkog od višanja.

Bože, hvala ti! Bilo je to kao da sam dobila na lotou.

I dok sam u ustima topila višnju, slatku i kiselu, i nezaboravnu, pomislila sam kako je koncept sreće relativan.

Ali samo jedno uvek je isto – ko sreću može da nađe u kašičici slatkog, daće mu se i druge sreće!

Comments Icon 11

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


 1. Tasana kaže:

  Predivno❤️

 2. Tanja kaže:

  Samo kad ne bi bilo straha za ono sto dolazi posle.

 3. Suzana kaže:

  Divno rečeno.
  Sreća za mene je svesnost da sam čarobna kreacija Univerzuma,da nam je prirodno stanje blagostanje,sreća,ljubav.
  Neki to zatrpavaju predrasudama,vaspitanjem,ograničavajućim uverenjima,spoljnim uticajima…Nagomilavamo smeće u nas.
  Fizičko,emocionalno,duhovno.Trujemo sami sebe.
  A može i drugačije,osvešćujući koliko smo divni zapravo.I gledati na sve očima ljubavi,osećati zahvalnost,radovati se životu,uživati u sitnicama.Ja sam danas milovala i pevala mom divnom cveću koje sam zasadila da mi ulepša terasu.I ono mi vraća predivnom paletom veselih boja ugodnih mome oku i mirisom najlepšeg parfema.To je sreća.

 4. Stana Milanovic kaže:

  Male stvari I cine zivot a vi to na tako lep I jednostavan nacin priblizite ljudima da je to pravo uzivanje. MIRO, HVALA STO POSTOJITE❤️

 5. Vladica kaže:

  U vezi Vaše potrebe za čokoladom i ja sam imala želju za jednom bananom.Svaki dan jedna banana mi čini veliko zadovoljstvo pošto kolače ne jedem.Desetak dana nisam imala mogućnost da to svoje zadovoljstvo ispunim i nakon desetak dana mi se želja ispunila.Kao da sam dobila najveću nagradu na svetu.Eto,jedna obična banana šta čini običnom čoveku.Inače sam penzionerka u izolaciji zbog ove situacije i male stvari mi čine veliku sreću.
  Pozdrav!

 6. Marija kaže:

  Uvek prave reči i životne istine.
  Baš tako i ja razmišljam.Treba naći najbolje u svemu i svakom.

 7. Grozda kaže:

  Lepo i slikovito receno. To je sva istina

 8. Vesna kaže:

  Zivotni trenutak odredjuje definiciju srecnog dozivljaja

 9. Vesna kaže:

  Definicija srece zavisi od zivotnog trenutka

 10. Zorica kaže:

  Tako lepo i istinito! Veliki pozdrav.😘❤

 11. Drinka kaže:

  Bravo Miro!
  Hvala za životne mudrosti.