Grejs Keli: Talenat prokockan u kneževini za kockanje

Sudeći prema knjizi Sofi Benedikt, iza odluke Grejs Keli da prekine karijeru zbog udaje za princa stoji duboka psihološka zavisnost od mišljenja roditelja

Da nije poginula u saobraćajnoj nesreći u svojoj 52. godini, Grejs Keli bi ove godine napunila 93.

Sve u njenom životu odvijalo se munjevito, neočekivano i blještavo. „Ako jednog dana budu pričali priču o mom životu, ljudi će shvatiti ko sam zaista bila”, rekla je Grejs jednom prilikom.

Do danas su ispričane mnoge romaneskne i filmske priče o njenom životu, ali još uvek nije lako razumeti ko je ona zaista bila.

Ko se u ove vrele dane odluči za knjigu Sofi Benedikt Grejs Keli i draž ljubavi imaće pred sobom priču o mladoj Grejs i njenom napetom odnosu sa roditeljima, pre svega sa ocem, hladnim patrijarhom, od koga nikada nije uspela da zasluži pohvalu.

Druga nit, suštinski prepletena sa ovom prvom, prati njenu filmsku karijeru uz niz neuspešnih ljubavnih veza sa znatno starijim muškarcima.

Željna roditeljskog odobravanja

Sofi Benedikt slika razvoj devojke čija porodica pripada visokom filadelfijskom društvu, koja je vaspitana u strogom katoličkom duhu i ima nezaustavljivu želju da postane glumica, uprkos protivljenju roditelja.

Džek Keli, (desno) brat Grejs Keli sa suprugom Sandrom, Vašinton 1984. © mark reinstein / Shutterstock.com

Ipak, ni kad postane samostalna i slavna, Grejs ne može da se oslobodi duboko usađene potrebe da njena porodica odobri njen izbor partnera. Upravo roditeljsko neprihvatanje ključni je uzrok niza Grejsinih ljubavnih brodoloma, koji su počeli još dok je u Njujorku studirala na Američkoj akademiji dramskih umetnosti.

Zaljubila se u svog znatno starijeg profesora, koji je bio spreman da se razvede da bi bio sa Grejs. Veza je propala kad je Grejsin otac došao iz Filadelfije u Njujork da porazgovara s profesorom.

U knjizi Sofi Benedikt otkriva se još nekoliko takvih veza, koje su bile praćene znatnom medijskom osudom.

Elegantna i uzdržana Grejs imala je veoma romantičnu predstavu o ljubavi, kojom se branila od hladnog roditeljskog modela

Sa današnje tačke gledišta može da čudi što je Grejs takav odnos prema roditeljima zadržala i kad je postala uspešna u svom poslu i finansijski potpuno nezavisna.

S druge strane, ta priča pokazuje koliko psihološka zavisnost od roditelja može da bude jaka i dezorijentišuća, bez obzira na druge okolnosti.

Elegantna i uzdržana Grejs imala je veoma romantičnu predstavu o ljubavi, kojom se branila od hladnog roditeljskog modela. Zato se čitalac nimalo ne čudi što je Grejs odlučila ne samo da se 1956. uda za Renijea, princa od Monaka, već i da zbog tog braka potpuno prekine karijeru.

Ne prikazivati princezine filmove

Kad je napustila Holivud imala je samo 27 godina, a u prethodnih pet uradila je i postigla sve ono zbog čega je zaslužila svoju zvezdu u Bulevaru slavnih. Igrala je uz veličine kakvi su bili Gari Kuper, Klerk Gejbl, Ava Gardner, birali su je režiseri kao što su Džon Ford ili Džordž Siton, a Hičkok ju je obožavao i angažovao je u tri svoja filma.

Kasnije, Hičkok je pokušavao da ubedi princa Renijea da joj dozvoli da igra u još nekom njegovom filmu, ali princ je bio neumoljiv. Štaviše, njeni filmovi nisu smeli da se prikazuju u Monaku da podanici ne bi videli kako im se princeza ljubi sa Klerkom Gejblom.

Hičkok je pokušavao da ubedi princa Renijea da joj dozvoli da igra u još nekom njegovom filmu, ali princ je bio neumoljiv

Kao što je i red u bajkama, ova knjiga Sofi Benedikt završava se Grejsiniom udajom, ali za razliku od bajki otkriva i neke neprijatne detalje iza scene. Grejs je morala da ode na ginekološki pregled, kako bi princ bio siguran da je njegova nevesta sposobna da rađa. Takođe, princ je tražio miraz od dva miliona dolara, što je bila ogromna suma čak i za Grejsinog imućnog oca, pa je ta suma namirena tako što je otac dao milion, a drugi milion sama Grejs.

Ipak, ovim Grejsinim izborom otac je, konačno, bio zadovoljan.

Poštanska marka sa likom Grejs Keli i princa Renijea, 1956. godina © Wojtek Jarco / Shutterstock.com

Princ je tražio miraz od dva miliona dolara, što je bila ogromna suma čak i za Grejsinog imućnog oca

Gde su nestali milioni Grejs Keli

Da bi se dobila potpunija slika o zvezdi koja se udala za princa, dobro je posle čitanja knjige Sofi Benedikt pogledati dokumentarni film Gde su nestali milioni Grejs Keli, koji je nedavno premijerno prikazan na kanalu Viasat History. Dokumentarac analizira testament Grejs, princeze od Monaka, po kome je za njom ostalo samo deset hiljada dolara i kućica u Irskoj.

Finansijski stručnjaci i istoričari otkrivaju mehanizam kojim je svoju malu evropsku kneževinu Monako Renije navodno spasao od bankrota tako što je u nju „uzidao” novac, slavu i na kraju život svoje žene.

A nama ostaje da se pitamo zašto je to bilo potrebno samoj Grejs Keli, koja je na nedavno napravljenoj listi najvećih glumica klasičnog perioda Holivuda zauzela 13. mesto, sa samo pet godina aktivnog bavljenja glumom.

Naslovna fotografija © Stefano Chiacchiarini ’74 / Shutterstock.com