Stil žena tridesetih godina

Glamur diva zlatnog Holivuda na savremen način

Ako želite da oponašate stil ovih ikona talasaste kose i zavodničkih pogleda, izaberite svetliji ten i nanesite ga tanko na celo lice, ne zaboravljajući vrat i dekolte

Tridesete su bile doba Marlen Ditrih, Grete Garbo, Kerol Lombard… diva svetlog tena, talasaste kose i zavodničkih polgeda. Ako želite da oponašate stil ovih ikona, izaberite svetliji ten i nanesite ga tanko na celo lice, ne zaboravljajući vrat i dekolte.

Već tada je bilo dobro poznato konturisanje lica. Bio je moderan srcoliki oblik lica i rumenilo se stavljalo visoko na jagodične kosti u obliku trougla okrenutog nadole. Takođe, bio je popularan trik sa nanošenjem rumenila na donji deo uha, što je pomagalo stvaranju optičke iluzije – lice se širilo u visini donjeg dela ušiju i tako se dobijao srcoliki oblik lica. Naročito su ga koristile žene koje su bile užeg, duguljastog lica.

Obrve su bile izuzetno tanke i iscrtane. Često su bile obrijane da bi se lakše promenio oblik. Suprotno od danas popularnog oblika sa prelomom na 2/3, tadašnja moda je diktirala skoro polukružne, tanke i produžene obrve.

Senka se nanosila u kombinaciji sa vazelinom kako bi se dobio veći sjaj i kako bi moglo više senke da se zalepi na kapak. Vazelin se stavljao i pre i nakon nanošenja senke. Danas možete slobodno da koristite bilo koje moderne varijante senki! Ajlajner se dodavao uvek kad je bilo potrebno da se jače istaknu oči, ali prilično jednostavno, do kraja oka, tanko uz trepavice.

Maskara je bila obavezna i nanosila se iz nekoliko puta. Koristile su se „cake” maskare: manjom četkicom, koja je po obliku ličila na četkicu za zube, nanosila se maskara iz kutijice. Prvo se četkica umakala u vodu, pa onda u boju. Savremene maskare za volumen omogućavaju vam da isti efekat postignete i jednim nanošenjem.

Usne su od 1920-tih godina dobile više punoće, ali su se i dalje preferirale manje usne. Proširena je paleta ruževa – od jedne nijanse crvene u tamnocrvenu, boju kestena i maline. Sve se završavalo svetlim puderom u prahu, jer je bio poželjan svetli mat ten.

Samo su se senke sijale, što od sedefa, što od vazelina. Čak je i karmin jos uvek bio više mat nego sjajan, iako je već bio u obliku koji danas poznajemo. Pakovanja nisu bila plastična nego metalna, obično obojena u zlatno.

Decenija koja počinje velikom krizom i padom berze, a završava početkom Drugog svetskog rata, donela je mnoge novine u tekstilnoj industriji i modi. Kreatori su vratili u modu strukirane modele koji ističu žensku figuru; to se naročito primećivalo u sofisticiranim linijama ženskih kreatorki. Jedno od velikih imena tog doba je i Koko Šanel.

Holivud je igrao ključnu ulogu u izgledu tadašnjih žena koje su pratile modu i preko filmskih plakata. Većina proizvoda za negu i dekorativnu kozmetiku koja se tada koristila, zadržala je oblik koji i danas poznajemo.