Franses Makdormand

Franses Makdormand: Jedina moć koju imaš je reč ne

Nešto se desilo na nivou kulture: očekuje se da niko ne bude stariji od 45 godina, kaže glumica koja se na dodeli svog drugog Oskara pojavila bez šminke

Ovo je mapa puta, kaže Franses Makdormand i pokazuje na svoje nenašminkano lice, sa borama dostojnim šezdesettrogodišnje žene. Iako izgleda kao duhovita komšinica s kojom izmenjujemo dosetke u liftu, Franses je do sada osvojila dva Oskara za glavnu žensku ulogu, što je samo vrh mnoštva njenih nagrada.

Kad je rečenicu iz naslova izgovorila pred kamerama pre nekoliko meseci, Franses nije govorila o svojoj prošloj i zaokruženoj karijeri na zalasku. Naprotiv! Franses, na fotografiji Eni Libovic, krasi naslovnu stranu januarskog broja magazina Vog, a insistirala je da lokacija na kojoj je snimljena ostane tajna.

Rodila ju je samohrana majka koja je bila toliko siromašna da ju je sa 18 meseci dala na usvajanje prezviterijanskom svešteniku i njegovoj ženi

Dva Oskara i jedan brak

Ove godine pušten je i film Nomadlend (koji će zbog pandemije ići u bisokope u februaru 2021). U njemu Franses igra glavnu ulogu, a žiri sačinjen od 230 filmskih kritičara nominovao ga je za najbolji film u 2020.

Govori o ženi koja je u vreme ekonomske krize 2008. u Americi ostala bez posla i kuće i u karavanu krenula na put, napuštajući društvo koje se raspada i otpočinjući novi, nomadski život u 61. godini, koliko je i Franses imala kad je snimanje počelo.

Prvog Oskara dobila je za film Fargo, u kome je igrala naslovnu ulogu trudne provincijske policajke. Autori filma su njen muž i njen dever, čuvena braća Koen.

U govoru na svečanoj dodeli priznanja, Franses se zahvalila svom deveru Itanu Koenu „jer je od nje napravio glumicu, mužu Džoelu Koenu jer je od nje napravio ženu i sinu Pedru jer je od nje napravio majku”.

Filmovi koje su snimila braća Koen, originalni umetnici netipični za Holivud, do sada su u raznim kategorijama osvojili sedam Oskara, sedam BAFTA nagrada i tri Zlatna globusa, a za ove tri nagrade imali su ukupno 115 nominacija.

Franses je igrala u više njihovih filmova, pa i u Tri bilborda na ulazu u Ebing u Misuriju, i za tu ulogu osvojila drugog Oskara.

Na svečanoj dodeli svog drugog Oskara pojavila se bez trunke šminke, kako bi izrazila protest zbog diskriminatorskog odnosa prema starenju

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Filmske zvezde imaju karijeru, glumice – rade

Franses je Džoela Koena upoznala na jednom snimanju. Osim sličnog umetničkog senzibiliteta, Franses je privukla i porodična kohezija koju je videla u jevrejskoj porodici Koen.

Ne samo da su se Džoel i njegov tri godine mlađi i za glavu niži brat Itan (oženjen filmskom producentkinjom s kojom ima dvoje dece) dobro razumeli, već su obojica bili bliski i sa starijom sestrom koja je psihijatar po zanimanju, i roditeljima koji su radni vek proveli kao univerzitetski profesori u Engleskoj.

Franses je imala sasvim drugačiju startnu poziciju. Rodila ju je samohrana majka koja je bila toliko siromašna da ju je sa 18 meseci dala na usvajanje prezviterijanskom svešteniku i njegovoj ženi.

Kad je odrasla, Franses nije htela da upozna biološku majku i zadržala je prezime usvojitelja. (Pre dvadesetak godina, ustanovljeno je da ona i Džoel ne mogu da imaju dece, pa su usvojili šestomesečnu bebu Pedra.)

Prvog Oskara dobila je za film Fargo, u kome je igrala naslovnu ulogu trudne provincijske policajke. Autori filma su njen muž i njen dever, čuvena braća Koen

Everett Collection © / Shutterstock.com / Franses Mekdormand sa Itanom Koenom i suprugom Džoelom Koenom (desno)

Makdormandovi su bili skromna porodica, ali su za Franses i još dvoje usvojene dece obezbedili adekvatno školovanje. Kad je kasnije govorila o tome koliko je riskantno bilo to što se opredelila da na prestižnom Jejlu studira glumu, Franses je rekla:

„Zastrašujuće je naći se na tržištu rada, gde je svaki zaposleni unapred zadužen sa 50 000 dolara, sa diplomom klasične pozorišne glumice. A u pozorištu je uvek kriza.” Franses i jeste karijeru započela kao pozorišna glumica.

I to je ostala i posle desetina snimljenih i nagrađivanih filmova. „Ja sam karakterna glumica, jasno i glasno. Ko još može da brine o karijeri? Treba imati život. Filmske zvezde imaju karijeru – glumice rade, a posle ne rade, a posle opet rade”, kaže Franses i decidirano tvrdi da nije filmska zvezda.

Ne postoji želja da se sazri

Na svečanoj dodeli svog drugog Oskara pojavila se bez trunke šminke, kako bi izrazila protest zbog diskriminatorskog odnosa prema starenju. Posle toga, godinama nije imala volje da učestvuje u promotivnim aktivnostima i da daje intervjue. Ali su joj onda prijatelji rekli da je njeno povlačenje neodgovorno, pre svega prema generacijama mladih glumica i uopšte mladih žena koje stupaju na scenu na kojoj vlada diktat večne mladosti.

Kaže da bi operacija zatezanja lica ličila na brisanje deset godina njenog života

Jaguar PS © / Shutterstock.com

Tada je Franses iznela svoj stav, ovoga puta jasno i glasno: „Upalio se crveni alarm u vezi s tim kakvi smo kao vrsta. Ne postoji želja da se sazri. Zrelost nije cilj.

Na nju se ne gleda kao na dar. Nešto se desilo na nivou kulture: očekuje se da niko ne bude stariji od 45 godina – kad je u pitanju oblačenje, kozmetika, stav. Svi se oblače kao tinejdžeri. Svi farbaju kosu. Svi brinu samo o glatkom licu.”

Ona, takođe, ukazuje da oni, glumci, imaju mnogo odgovornosti, jer se pojavljuju u medijima koji stižu do mnogo ljudi. Operacija zatezanja lica ličila bi na brisanje deset godina njenog života, kaže.

Kad je podsećaju da je teško stariti u ovakvom društvu, ona odgovara:

„Jedina moć koju imaš je reč NE.”