Devojka sa raširenim rukama

Energija širenja kao svesni odabir

Ako bismo govorili o energiji koja podstiče život, to bi svakako bila energija širenja, dok je energija koja sputava život da se iskaže u punom potencijalu, upravo energija skupljanja.

Zamislite svoje telo kako vibrira, kako osciluje u ritmu vašeg disanja. Kada udahnete, ono se proširi dalje od vidljivih granica vaše kože, a kada izdahnete, ono se lagano vrati. Osetite koji je to ritam po kome pulsirate? Da li ima dovoljno prostora, kako iznutra tako i spolja, da nesmetano oscilujete ili vas nešto drži, koči, ne da? Da li je disanje široko, duboko, visoko i lagano ili je kratko, plitko, prebrzo? Kada zamislite željene situacije, da li ima svetlosti i veselog kolorita ili je mračno i sivo? Da li imate osećaj širenja ili skupljanja u telu?

Princip širenja i skupljanja je pojava od suštinskog značaja za naš univerzum i zato od suštinskog značaja i za nas kao deo tog univerzuma. Mi se neprestano nalazimo u procesu širenja i skupljanja – dovoljno je da osvestimo ovaj princip već samo kroz naše disanje. Ako bismo govorili o energiji koja podstiče život, to bi svakako bila energija širenja, dok je energija koja sputava život da se iskaže u punom potencijalu, upravo energija skupljanja. U nama ove dve sile neprestano deluju i njihov polaritet predstavlja konstantu.

Svako iskustvo koje doživljavamo, svaka misao, odnos, razmena sa drugom osobom ili nas širi ili nas skuplja

Naše telo je živo upravo zahvaljujući uzajamnom dejstvu ovih sila, jer nema udaha bez izdaha, srce se širi i skuplja, kao i naša pluća… A šta je sa našom svešću? Svako iskustvo koje doživljavamo, svaka misao, odnos, razmena sa drugom osobom ili nas širi ili nas skuplja. Šta se dešava kada smo napeti iz nekog razloga? Plitko dišemo, grlo se stegne, stomak se zgrči… što znači da naše fizičko telo odražava šta se dešava u našem emotivnom – energetskom – duhovnom telu. I obrnuto, kada smo radosni i sigurni, mišići se opuštaju, disanje je sporije i čitavo telo je laganije. Sila širenja liči na proces otapanja leda koji se pretvara u vodu – osećamo se fluidno, otvoreno, nesputano, a nasuprot tome, sila skupljanja je kao voda koja se pretvara u čvrsti led – osećamo se kruto, nepokretno, ograničeno. Da li smo svesni ovih sila i polariteta u nama i možemo li se trajno odlučiti za silu širenja koja podstiče život?

Ako želimo da se iscelimo, oslobodimo i razvijamo, neophodno je da osnažujemo energiju širenja kao struju koja podstiče život i eliminiše struju koja ga sputava. U „ledenoj kocki” odvojenosti i grča drže nas naše životne okolnosti, iskustva i nasleđeni program zbog kojih se osećamo malo, skučeno i odvojeni od celine. Nažalost, često mislimo da je to naše normalno stanje i pristajemo na nelagodnost vlastite ograničenosti. NOVO NORMALNO bilo bi da pustimo da se „ledena kocka” otopi pod silom širenja koja podstiče život, a sastoji se od vibracija ljubavi, bliskosti, zahvalnosi, lepote, radosti, vere…

Sila širenja liči na proces otapanja leda koji se pretvara u vodu – osećamo se fluidno, otvoreno, nesputano

Podstičite svakodnevno uslove za širenje, jer će to u vremenu napraviti energetsko pomeranje i promenu. Napravite svesno odabir za širenje i rastapanje i oslobađanje krutih i blokiranih aspekata svoga bića. Nažalost, u našoj prirodi je da se zgrčimo oko svog problema i umesto da se otvorimo, mi se zatvorimo. Umesto da tu energiju izbacimo iz sebe kroz određene tehnike, mi stiskamo svoja osećanja oko problema, potiskujemo ih i pokušavamo mentalno da ih rešimo.

Imate mogućnost da svakodnevno prebacujete pažnju na svoju energiju i podešavate se na energiju širenja. Počnite da procenjujete kako određene situacije i odnosi utiču na vašu vibraciju, kako biste pravili zdravije izbore. Priznajte sebi gde ste još uvek zbog nekog interesa, straha, nesigurnosti. Ne donosite zaključke i podele na dobro – loše ili ispravno – neispravno, već se samo pitajte: da li me ovo širi ili skuplja, da li se ovde razvijam i rastem ili stagniram. Ne dopustite da mislite da vas nešto širi samo zato što se prijatno osećate, već počnite da osvešćujete kako se određeno iskustvo odražava na vašu svest.

Ubacite svakodnevno u svoje telo, pored hrane koju jedete, i „energetske vitamine” koji će vas proširiti i nahraniti na suptilnijem nivou

Često je rast i razvoj upravo vezan za neprijatna iskustva nakon kojih se osećamo oslobođeno i sa novim uvidima. Istinska Sloboda ne znači samo da radimo određene stvari zato što možemo, već da smo oslobođeni od svega što se nalazi unutar ili izvan nas, a što nije u službi našeg najuzvišenijeg sopstva.

Ubacite svakodnevno u svoje telo, pored hrane koju jedete, i „energetske vitamine” koji će vas proširiti i nahraniti na suptilnijem nivou. Gledajte u zvezde i mesec, pomazite životinju, zagrlite drvo, pomirišite ružu, okupajte se suncem, izmamite osmeh prijatelju, prošetajte pored neke vode, poljubite i zagrlite nekoga (možda sebe) ili jednostavno samo pustite muziku, a ako ne znate koju, evo predloga na linku:

Napravite svesno odabir za širenje i rastapanje i oslobađanje krutih i blokiranih aspekata svoga bića

ENYA Relaxing Music Collection 2 Hours Long – Greatest HIts Full Album Of ENYA Playlist

Grlim vas glasom,

Ana