Dolče i Gabana, kreatori

Dolče i Gabana – kiša, oluja i aplauzi u Veneciji

Ovog puta privukla nas je priča o njihovom predstavljanju na revijama koje su se, poslednjih avgustovskih dana, nakon kovid odsustva, vratile među publiku i VIP zvanice

Ako postoji brend koji je izvor kontroverzi, kako među modnom publikom, tako i među kritikom, to je svakako D&G. Ovu marku modna scena ili voli, ili voli da mrzi kad je njihov rad u pitanju, ravnodušnih skoro da i nema.

Ono što se od 1985, kada su Domeniko Dolče i Stefano Gabana predstavili svoju prvu zajedničku kolekciju, nije menjalo, svakako je maestralan nivo izrade i stalno stremljenje ka najvišim standardima struke.

D&G modna scena ili voli, ili voli da mrzi – kad je njihov rad u pitanju, ravnodušnih skoro da i nema

Ovog puta privukla nas je priča o njihovom predstavljanju na revijama muške i ženske visoke mode koje su se, poslednjih avgustovskih dana, nakon kovid odsustva, vratile u svoje prirodno okruženje – među publiku i VIP zvanice.

Doduše, i dalje modni događaji ne ulaze u zatvorene prostore i po svemu sudeći neće još par sezona, ali zato su sada  prisutni novi elementi organizacionih izazova u obliku nepredvidivosti klimatskih uslova.

Pretposlednjeg dana avgusta u Veneciji se okupila publika koja je u rangu sa onom koja svakog leta posećuje čuveni Venecijanski filmski festival. Dobro, možda ne baš svakog, jer su protekla dva leta ukrala brojne festivale od publike.

Među posetiocima su se našli Dženifer Lopez, Kris Džener, Kortni Kardašijan, Monika Beluči, Kristijan Bejl, Helen Miren i mnogi drugi. Domeniko Dolče i Stefano Gabana predstavili su svoju najnoviju kolekciju visoke mode u prostoru koji do sada nikada nije bio domaćin modne revije – na Trgu Svetog Marka.

Susret sa prirodom dao je reviji novi nivo emotivnog čitanja, a to je bio slučaj i sa pojedinim događajima kojima smo prisustvovali prethodnog leta i u našem glavnom gradu

Kako očevici ovog događaja navode, modeli su, umesto standardnog pristupa iz bekstejdža, pred publiku stizali, kako drugačije nego gondolama. Kao i uvek kada se radi o kolekcijama visoke mode, komadi su neretko prožeti lokalnim zanatskim veštinama, umetnošću i kulturom grada domaćina, ujedno slaveći bogatstvo, ovog puta italijanske, veštine ručnog rada.

Tako su haljine od žoržeta i tila izvezene kako bi na čudesan način reprodukovale kaleidoskopske uzorke murano stakla. Ono što je najjači utisak sa ove revije svakako su pelerine opervažene zlatnim šujtašima i printovima krilatih lavova, gondola i maškara – simbola Venecije.

Jednu takvu pelerinu ponela je i Dženifer Lopez, a ta je fotografija obišla društvene mreže i morali biste biti baš sasvim isključeni sa interneta da biste propustili ovu sliku prethodnih dana.

Među posetiocima su se našli i Dženifer Lopez, Kris Džener, Kortni Kardašijan, Monika Beluči, Kristijan Bejl, Helen Miren i mnogi drugi

Ipak, da bi uzbuđenje bilo na vrhuncu i dramski efekat i ushićenje zbog ponovnog okupljanja publike na ovakvim modnim manifestacijama bilo podignuto na najviši mogući nivo, pobrinula se ovoga puta priroda, koja kao da sve više šalje poruke svetu, pa i modnoj industriji.

Kako prenose oni koji su bili prisutni na reviji muške visoke mode brenda D&G, nešto iza 18 sati podigla se iznenadna oluja koja je pogodila modnu pistu. Osim kiše, stigao je i grad, ali se ova impresivna revija završila aplauzom nekoliko desetina gostiju koji su do kraja izdržali loše vreme i odali počast autorima.

Većina, od 400 klijenata i VIP gostiju na reviji, međutim, našla se kao deo stampeda u potrazi za zaklonom u obližnjim prostorijama Arsenala.

Najjači utisak sa revije ženske visoke mode svakako su pelerine opervažene zlatnim šujtašima, sa printovima krilatih lavova, gondola i maškara – simbola Venecije. Jedan ovakav ogrtač je ponela i Dženifer Lopez

Ono što je zanimljivo, a što nema veze samo sa ovom zaista impozantnom postavkom modne prezentacije je da smo se našli u sasvim novom svetu predstavljanja mode, ali je to možda i budućnost drugih izvođačkih umetnosti. Da li će i koncerti i pozorišne predstave izaći na gradske trgove i postati ponovo deo javnog života, koji podrazumeva i takve situacije kakve je izazvala ova uzbudljiva olujna noć?

Na reviji muške visoke mode, padali su kiša i grad, ali se ova impresivna revija završila aplauzom nekoliko desetina gostiju koji su do kraja izdržali loše vreme i odali počast autorima

Vekovima su događaji koji su se odvijali pred publikom bili izvođeni na otvorenom i samim tim bili življi, punokrvniji i interaktivniji. Ulazak u zatvorene sale u velikoj meri je učinio umetnost elitističkom i ponekad klaustofobičnom, jer zatvoreni prostor to čini.

Iako smo daleko od toga da tvrdimo da ovakva revija nije po svemu elitistički ustrojena, od nivoa izrade do odabira posetilaca, susret sa prirodom joj je samo dao novi nivo emotivnog čitanja, a to je bio slučaj i sa pojedinim događajima kojima smo prisustvovali prethodnog leta i u našem glavnom gradu.

Prethodne godine smo na svakom koraku čuli pitanja: da li je susret sa kovidom i promene koje je doneo za čovečanstvo – loša ili dobra stvar? To svakako još uvek ne možemo sa sigurnošću znati, ali nam je možda ova revija D&G pokazala i jedan živ i dobar aspekt promena koje su ušle u naš život u proteklom periodu.