Čelsi čizme

Čelsi čizme – najmondenskiji par obuće

Čelsi čizme, čelsi kroj, bitlsice ili čizmice sa lastišem, kako ih najčešće zovemo, deo su modne ikonografije skoro dva veka i nikada nisu bile popularnije

Zanima vas šta je zajednički imenitelj za kraljicu Viktoriju, Bitlse i instagram blogerke. Odgovor je mnogo bliže nego što možete da zamislite, vrlo verovatno, baš u ovom momentu, u vašem ormaru, a da toga niste ni svesni.

Čelsi čizme, čelsi kroj, bitlsice ili čizmice sa lastišem – kako ih najčešće zovemo, deo su modne ikonografije skoro pa dva veka i nikada nisu bile popularnije.

Čizme za šetnju

Njihovi počeci i posebno njihov uspon kroz art i rok scenu Britanije šezdesetih predstavljaju oličenje poš uzdizanja na modnoj lestvici. Od kraljice Viktorije do kraljeva roka, priča o čelsi čizmi neraskidivo je povezana sa delom Londona koji joj je dao ime.

Sve je počelo još kada je za potrebe kraljice Viktorije napravljena čizmica koja se jednostavno navlačila zahvaljujući setu umetaka sa obe strane

U današnje vreme, ekskluzivno predgrađe Londona vrvi luksuznim restoranima i radnjama u Haj stritu, a na svakom koraku moguće je naleteti na nekog od njegovih znamenitih stanovnika. Međutim, bilo je vreme kada je Čelsi bio epicentar svežeg, enklava u kojoj su se sudarili privilegovani i siromašni, kreativnost i trgovina, preoblikujući savremenu kulturu i darujući ime ovom klasiku obuće.

Sve je počelo još kada je za potrebe kraljice Viktorije napravljena čizmica koja se jednostavno navlačila zahvaljujući setu umetaka sa obe strane cipele. Ovi umeci bili su kreirani od sasvim novog i, u datom momentu, uzbudljivog materijala – vulkanizovane gume.

Nove čizme kraljica je nosila tokom svakodnevnih šetnji i u slobodnom prevodu moglo bi se reći da je njihovo ime bilo – čizme za polje (paddock boot). Neki istorijski izvori kao godinu nastanka uzimaju 1837. i navode da je prvu čelsi čizmu dizajnirao proizvođač obuće kraljice Viktorije, gospodin Dž. Sparks-Hol (J. Sparkes-Hall). Ipak, kreiranje ovakve čizme ne bi bilo moguće bez prethodnog izuma vulkanizovane gume Čarlsa Gudjira.

Od kraljice Viktorije do kraljeva roka, priča o čelsi čizmi neraskidivo je povezana sa delom Londona koji joj je dao ime

Stecište umetnika

U godinama koje će uslediti, popularnost ove obuće će rasti, ali će se njena upotreba vezivati uglavnom za ruralne predele i vreme provedeno u prirodi. Tako će ostati sve do 1960-ih.

Tokom šezdesetih ova cipela postaće znak brojnih umetnika, pa ćete prelistavajući stare fotografije videti da su ih nosili Bob Dilan, Endi Vorhol…

Sredinom 20. veka Čelsi je bio društveno i ekonomski raznovrstan dom gradskih dešavanja, moglo bi se reći kolevka umetničke art-boho muzičke scene. Zajednički imenitelj za sve stanovnike i posetioce bio je kafić Fantazi koji je otvoren na čuvenom Kings roudu 1955. Bilo je to mesto za žive svirke i jedan od prvih pravih espreso-restorana u gradu.

Čelsi je odjednom postao britanski San Francisko, Grinič Vilidž i Monmartr 20. veka. Mediji su objavljivali fotografije klubova, prolaznika i devojaka u sasvim novom izumu gospođice Meri Kvant – mini suknji. Preko noći, to više nije bio samo mali deo Londona, postao je internacionalan, a njegovo ime simbolizovalo je način života i odevanja.

Varijanta sa kubanskom štiklom

U tom i takvom Čelsiju, proizvođači pozorišnih i baletskih cipela Anello & Davide stvorili su 1961. varijantu ove čizme sa kubanskom štiklom i nešto špicastijim vrhom za Bitlse, nakon što su Džon Lenon i Pol Makartni ugledali izvesne čelsi čizme u izlogu i naručili četiri para sa ovim izmenama. Ova varijacija je u modi do danas poznata kao bitlsice, a modsi su ih veoma brzo usvojili i nosili sa tesno ukrojenim odelima.

Tokom šezdesetih ova cipela postaće zaštitni znak brojnih umetnika, od muzičkih do vizuelnih, pa ćete prelistavajući stare fotografije videti da su ih nosili Bob Dilan, Endi Vorhol, mnogi bendovi i brojni glumci.

Danas čizma čelsi zadržava rokenrol status uprkos svom poreklu cipele za hodanje (i scensko šepurenje)

Danas čizma čelsi zadržava svoj rokenrol status uprkos svom poreklu cipele za hodanje (i scensko šepurenje). Sa oduševljenjem je prihvaćena i kao čizma za jahanje, u zemljanim tonovima, dok crna, od teleće, antilop ili neke egzotične kože, privlači pažnju i na najzahtevnijim modnim pistama. U prethodnom periodu ona se na opšte oduševljenje ukrstila sa kombat ili vojnom čizmom i stvorila neodoljivo udoban krosover za duga gradska pešačenja.

Bez obzira je li vaš stil više kantri ili rok, rustičan, šik ili vojnički, nekako nam se čini da vas ove godine čelsi čizma nije ili verovatno neće zaobići.