Boho – od nomadske slobode do odeće influensera

Unutrašnjim slojevima i zemljanim paletama prirodnih boja, boho odeća jedan je od najsvestranijih dostupnih stilova, nosiv tokom svih godišnjih doba

Izraz boho ili bohemian poslednjih godina sreće se na svakom koraku i upotrebljava se za veoma širok dijapazon pojmova sa kojima i ima, a i nema veze. Tako će se često za ovaj pojam vezati svaka dugačka, dezenirana suknja, vezena tunika ili kaftan, prsluk sa perlicama i rese na bilo kojem odevnom predmetu. Kada kažete boho šik, asocijacija svakog modnog sladokusca vodi nas pravo u London 2004. i mondenski krug oko glumice Sijene Miler. Iako koreni ovog stila sežu mnogo dalje u prošlost, to je grupa ljudi koja mu je donela najnoviji talas slave.

Trendovi koje sada viđamo na modnim pistama, a koji su rado prihvaćeni među poznatima i influenserima, veoma su daleko od svojih nomadskih, opuštenih i nekonvencionalnih korena i stila koji je začet vekovima unazad.

Kada kažete boho šik, asocijacija svakog modnog sladokusca vodi nas pravo u London 2004. i mondenski krug oko glumice Sijene Miler

Umetnička kontrakultura

Boho hype zapravo nikada nije nestao, ali je proleće 2019. donelo pravi neoboho rivajvl na modnim pistama širom sveta, koji i dalje ne jenjava. Duh Dženis Džoplin i Vudstoka preplavio je kolekcije Izabel Marant i Sen Lorana, a pačvork i štampa kolekcije Etro i Kloe. Boho se vratio s praskom, pa se stiče utisak da je pravi momenat da zaronimo u istoriju ovog trenda.

O pravom poreklu stila i boho kulture često se debatuje u modnim krugovima, ali mnogi smatraju da su ga uspostavili umetnici, kao oblik kontrakulture u Parizu ranog devetnaestog veka, nedugo nakon završetka Francuske revolucije. Izgubivši pokroviteljstvo bogate klijentele, mnogi umetnici preko noći su prognani u siromaštvo i nomadski način života, a od nošenja istrošene i neobavezne odeće napravili su lični stil, odbijajući da priznaju da je ovakva odluka zapravo bila neminovnost života koji ih je zadesio.

Boho hype zapravo nikada nije nestao, ali je proleće 2019. donelo pravi neoboho rivajvl na modnim pistama širom sveta

Druga pretpostavka je da je vizuelni osnov za razvoj ovog stila bio način oblačenja romskih grupacija koje su bile stacionirane u Češkoj oblasti Bohemija i koje su živele van tokova društveno prihvaćenih normi.

Boemska kreativnost

Poređenjem novih, slobodoumnih umetničkih grupa koje su se formirale u Francuskoj devetnaestog veka, sa nomadskim romskim plemenima u Češkoj, navodno je došlo do pripisivanja ovog termina artističkim krugovima, jer je u novonastalom svetu biti boem značilo živeti nekonvencionalno, probijati granice i odbijati glavna politička i društvena pravila. Boemska kreativnost i način života odražavali su se i u načinu na koji su se oblačili. Umetnici su postali umetničko delo po sebi, novi nivo individualnosti koji je za to vreme bio nečuven.

Mnogi smatraju da su umetnici uspostavili boho stil kao oblik kontrakulture u Parizu ranog devetnaestog veka, nedugo nakon završetka Francuske revolucije

Stil je, naravno, nastavio da se razvija i ostao je veoma značajan i u vekovima koji su nailazili. Kako su Evropljani počeli sve više da putuju, boemi su počeli da preuzimaju uticaje i raznih drugih kultura, uključujući tkanine poput persijske svile i kineskih vezova. Boho je polako postao zbir različitih kulturnih obrazaca, nadograđujući se kao eklektičan spoj karakterističnih boemskih elemenata koje prepoznajemo i danas.

Hipi boemija

Čuveni hipi pokret 60-ih i 70-ih bio je očigledna manifestacija boemije sa svojim neortodoksnim pravilima, opuštenom odećom, astečkim nakitom i psihodeličnim bojama. U tom momentu, kao uostalom i danas, boho stil je podrazumevao prirodne tkanine, od osetljivih – pamuka, lana i šifona, do izdržljivijih – kože, velura i krzna. Paleta boja bila je prirodna, izvedena iz tonova jesenjih boja sa osnovom od belih i bež slojeva odeće.

Boho je polako postao zbir različitih kulturnih obrazaca, nadograđujući se kao eklektičan spoj karakterističnih boemskih elemenata koje prepoznajemo i danas

Na kraju priče, mora biti da ima i neke ironije u tome da je ono što je započelo kao kreativan izbor siromašnih umetnika da svom statusu daju oreol originalnosti, vremenom postao modni trend najviših krugova. Međutim, to i jeste lepota boemije koju danas poznajemo, a koja će sigurno svoj oblik i pripadnost još mnogo puta promeniti, dajući ljudima slobodu da razmišljaju izvan okvira i posuđuju elemente iz različitih vremena i kultura, kako bi im one stvorile osnov za razvijanje sopstvenog individualnog stila.

Svojim unutrašnjim slojevima i zemljanim paletama prirodnih boja, boho odeća jedan je od najsvestranijih dostupnih stilova, nosiv tokom svih godišnjih doba. Lepota ovog stila je što vam omogućava kreativnost i mogućnost igre sa elementima od vintidž radnji do ekskluzivnih komada. Prava veština je – odabrati mudro, sa stilom i ne preterati.