zena u maksi suknji

Skroz romantično: šetajte gradom s vetrom u suknji

Ove godine ponovo se nose maksi-suknje, ali na nov, eklektični način. Lepršavu dugu suknju kombinujte s kožnim jaknama, oversajz kaputima od tvida ili omiljenim grubim džemperom

Ove sezone, u svoj svojoj raskoši i sa sasvim blagim zaokretom, vratiće nam se maksi-suknja. Većina vas pomislila bi da smo na temu sukanja videli već sve kroz istoriju odevanja, ali nam modna industrija svake godine donese poneki mali detalj kako bi modna realnost ostala živa.

Još na minojskim artefaktima vide se prvi crteži odeće koja bi, izdaleka gledano, mogla biti preteča današnjih maksi-sukanja s karnerima. Od tog trenutka, pa do današnjih dana, suknja će, kao odevni predmet, biti prisutna kroz istoriju odevanja žena, a u pojedinim momentima i muškaraca. Veći deo vremena suknja zapravo neće dobiti svoju individualnost, niti će sama za sebe biti preterano poželjan i značajan deo odeće.

Uzbudljiva avantura

Na minojskim artefaktima vide se prvi crteži odeće koja bi mogla biti preteča današnjih maksi-sukanja sa karnerima

Kroz veći deo svoga veka suknja će biti samo nužno zlo, dok razvoj poznavanja kroja nije omogućio da haljina bude dovoljno nezavisna i da joj nisu potrebna dva dela – gornji i donji, kako bi zasijala u punom sjaju.

Suknja je morala da čeka kraj 19. veka kako bi postala rodonačelnik svega onoga što će se s njom desiti u poslednjih stotinak godina, a to će biti jedna izuzetno uzbudljiva avantura. Menjala se od duge ka sve kraćoj, kao što su se menjala i pravila o tome šta je primereno za dostojanstvo jedne žene. Pedesetih, na primer, smatralo se da nijedna žena koja drži do sebe neće nositi suknju iznad kolena, a preporučena dužina bila je četiri centimetra ispod njih. Uskoro, a zapravo tokom šezdesetih, pojaviće se najveća revolucionarka u istoriji mode – Meri Kvant.

S njenom idejom o veoma kratkoj suknji, koja će osvojiti najpre avangardne umetničke krugove Londona, a nedugo zatim i ceo svet, počeće prvi put u istoriji da se nosi odevni predmet koji svi mi danas poznajemo kao mini-suknju. Od tada nije osmišljeno ništa izuzetno novo, ali uvek su postojale intervencije na ovom komadu koji živi, kao uostalom i svi ostali, svoje modne cikluse.

Suknja je već dugo odevni predmet žena, ali u pojedinim momentima nosili su je i muškarci

Ove godine, posle mnogo godina, ponovo se nose maksi-suknje. Iako smo ih videli mnogo puta, sada dolaze na jedan romantični i pre svega eklektični način. Dior i Kloe uneli su svežinu u klasičnu maksi-suknju, učinivši je laganom i lepršavom, kombinujući je na neočekivan način. U danima kovida, kada su modni diktati pali u drugi plan, ovaj modni trend preko noći je naišao na veliki broj pobornika.

Poželjne čizme

Kada je modna revolucionarka Meri Kvant skratila suknju, osvojila je najpre avangardni London, a zatim i ceo svet

Svoju lepršavu maksi-suknju ove jeseni možete kombinovati sa kožnim jaknama i sakoima, oversajz kaputima od tvida ili sa omiljenim grubim džemperom od prošle sezone. Ne zaboravite na poželjne čizme s varijacijama na temu zmijske kože ili neke grube cokule na šniranje. U svakom slučaju, verovatno ćete se zabaviti igrom između ženstvene suknje i grubih, skoro muževnih elemenata.

Međutim, mnoge žene zaziru od maksi-suknje i smatraju da ona nije za njihovu figuru. Posebno je to slučaj kod žena sitnijeg rasta. Ako pravilno kombinujete svoju maksi-suknju, možete u njoj uživati bez obzira na telesnu građu.

Niže žene trebalo bi da istaknu vertikalnu liniju tela i da izbegavaju da autfit sa ovakvom suknjom kombinuju uz isticanje struka. Uz dodatak dobrih čizama na štiklu, vaša figura delovaće izduženije i može se desiti da postanete jedna od obožavateljki ovakvog stila odevanja, umesto da ga izbegavate veći deo života i bez potrebe se uzdržavate od uživanja u nekim zabavnim trendovima.

Maksi-suknju možete da nosite s velikim uživanjem, bez obzira na telesnu građu

Ako je, s druge strane, vaš problem ravna građa, nema toga što dobar široki kaiš neobičnog dizajna i u kontrastnoj boji neće promeniti. S velikim zadovoljstvom možete gledati na svoj odraz u ogledalu, postigavši neočekivani rezultat.

Uprkos svim očekivanjima, ova jesen može modno biti ženstvena i lepršava. To može, barem na trenutke, biti momenat da svoje misli odvratite od neizvesnosti ove 2020. Priredite sebi šetnju gradom s vetrom u suknji.