zena u kuhinji

Carski provod s prvom varjačom

Ograničenja koja je donela korona, stres, strah i dosada podstakli su, izgleda, skrivene talente. Zbunjeni redovima za namirnice i zatvaranjem restorana, od proletos više cenimo domaću hranu

Mrlje od šećera i čokolade na pametnom telefonu, omiljeni kuvar na laptopu, blanširanje i krčkanje između dva „zuma” – tokom pandemije jede se carski.

Razna ograničenja koja je donela korona, stres, strah, pa i dosada podstakli su, izgleda, skrivene talente. Zbunjeni redovima za namirnice, zatvaranjem restorana i gradova, od proletos više cenimo hranu, a kuhinje su postale oaze slobode i stvaranja čak i za one kojima je bila nepoznata razlika između varjače i oklagije.

Veličanstvene domaćice

Od početka zdravstvene krize stalno smo na oprezu, gosti nam uglavnom ne dolaze, a dom napuštamo kad moramo – zbog posla ili kupovine. Iako smo s veseljem očekivali otvaranje restorana, kada se to dogodilo razmišljali smo da li su sigurni. Dostava se mnogima činila kao „zdravije” rešenje, ali na duže staze finansijski neodrživo. U tim okolnostima kuvanje je najlakši izbor, ali ne za sve.

Pripremanje prvog ručka u minijaturnoj kuhinji, u kojoj se nalaze mali šporet, još manji frižider i ograničen asortiman kuhinjskih „alata”, nije jednostavno. Pošto renoviranje usred pandemije nikome ne pada na pamet, mogu da pomognu kreativna rešenja, poput onog da obična šerpa s poklopcem posluži kao friteza, kako se po celom stanu ne bi širili ne baš primamljivi mirisi.

Pripremanje prvog ručka u minijaturnoj kuhinji, uz ograničen asortiman kuhinjskih „alata”, nije jednostavno

Šta danas da kuvam – ovo pitanje pripada veličanstvenim domaćicama iz prošlih vremena kada nije bilo hedonističkih zalogaja na internetu. Na mreži danas može da se sazna sve, kako se pripremaju rovita jaja, suši ili hrana koju bismo naručili u omiljenom restoranu.

Čuvari budžeta

Pre ili kasnije u kuhinji nešto mora da se baci ili, u najboljem slučaju, reciklira. Eksperimentisanje nije strašno sve dok ne ostanemo gladni

U maloj kuhinji nema mesta za velike zalihe, na sreću, otkrili smo da na internetu mogu da se pretražuju recepti po sastojcima koje imamo u kući ili onima kojima ističe rok.

Kada nam nedostaju namirnice, a želimo da izbegnemo gužvu u prodavnici, možemo da improvizujemo i junetinu u gulašu, na primer, zamenimo svinjetinom. Na kraju, u nedostatku ideja, vremena ili motivacije za kuvanje, uvek pomaže paket zamrznutih kroasana ili namirnice od kojih, bez griže savesti, može da se napravi primamljiv sendvič.

Eksperimentisanje u kuhinji ne daje uvek najbolji rezultat. Pre ili kasnije nešto mora da se baci ili, u najboljem slučaju, reciklira. Niko ne voli da baci gomilu hrane nakon više sati provedenih u kuhinji, ali ako se kuvanje posmatra kao igra, jedini problem je što na kraju ove avanture nekada ostanemo gladni.

U kuhinji je kreativnost dobrodošla, za fritezu i junetinu postoji sasvim solidna zamena

Neizvesna situacija s koronom zahteva oprezno trošenje novca, međutim, gurmanskih užitaka ne moramo da se odreknemo ako kupujemo namirnice na akciji ili velika jeftinija pakovanja. Kad ne može sve da se zamrzne, dovoljno je deo namirnica skuvati odmah, jer tako zauzimaju manje mesta, i ostaviti u frižideru.

Motivacija za „lenje” dane

Svakodnevno kuvanje ručka i večere može da postane dosadno. Ponekad nas spasava nalet entuzijazma i kuvanje više jela satima, koje onda možemo da zamrznemo za „lenje” dane.

Motivaciju mogu da nam održe uzdasi prijatelja kojima šaljemo fotografije hrane ili podsećanje da napokon imamo vremena da isprobamo đakonije koje smo gledali na slikama. I, naravno, sasvim novi ukusi na našem stolu, čak iako su pomalo čudni, jer nismo štedeli začin koji smo doneli s nekog putovanja.

Motivaciju za kuvanje mogu da nam održe uzdasi prijatelja kojima šaljemo fotografije jela na koja smo ponosni

Za razliku od žena koje su tokom karantina prvi put otkrile čari kuvanja i toplog testa, uigrane „kuvarice” suočile su se s preraspodelom uloga, drugačijim nabavkama i organizacijom obroka.

Dok jedne ostavljaju decu duže da spavaju kako bi završile poslovne i kuhinjske obaveze, druge ovakvu priliku doživljavaju kao poklon, jer i merenje šećera za domaći keks mogu da pretvore u čas matematike, na radost ukućana.