rucak za poneti - salata u ciniji

Ručak za poneti – od fensi trenda do saveznika stomaka

Moda nekad krene u nepredviđenom pravcu, pa je kod nas, kao i u svetu, postalo veoma trendi doneti u kancelariju obrok od kuće spakovan u neobičnu kutiju

Nije lako kad nas glad obuzme na poslu. Pauza je suviše kratka da se „složi” salata, a zbog kupovine hrane na brzinu uvek dođe trenutak kad nam se sloši, zbog manjka para i viška kalorija.

Na sreću, moda nekad krene u nepredviđenom pravcu, pa je kod nas, kao i u svetu, postalo veoma trendi doneti u kancelariju obrok od kuće spakovan u neobičnu kutiju.

Lunch box donedavno je bio mali korak kojim možemo da odgovorimo na apele da se ne baca hrana i čuva životna sredina, a onda je zbog korone postao veliki saveznik našeg stomaka, jer smo zbog zdravlja morali da zaboravimo na prijatne obroke u restoranima.

Tanjir sreće ili besa

lunch box - kutija sa hranom

Kutija za ručak na poslu postala je naš tanjir sreće, ili besa, ako ukusna kreacija počne da curi

Kutija za ručak na poslu postala je naš tanjir sreće, raznovrstan i nikad dosadan, ili besa, ako očarani dizajnom previdimo njene nedostatke, pa ukusna kreacija počne da curi.

Dakle, ove zanimacije od stakla, plastike, inoksa, aluminijuma, bambusa ili drveta, mogu da budu različitog oblika, da nam se slažu uz stil ili nas inspirišu, ali u zavisnosti od vrste hrane koju nosimo, mogu da budu i promašena investicija. Ili da na stolu izgledaju neumesno.

S obe strane Pacifika, lunch box ima duboke korene, svakog jutra generacije su ga nosile u školu, i u Japanu i u Sjedinjenim Američkim Državama. U Džordžiji ovaj simbol američke svakodnevice, svih boja i varijeteta, ima čak i svoj muzej.

Japanci se ponose načinom na koji u svoj bento slažu onigiri (pirinčane kuglice), koje zatim okružuju algama i raznobojnim povrćem. Bento najčešće ima pregrade, da se hrana različitih ukusa ne bi mešala, dva „sprata” i kaiš kojim se priteže. Car među svim kutijama za hranu, ne samo japanskim, verovatno je tradicionalni bento od kedrovog drveta.

Car među svim kutijama za hranu je japanski bento od kedrovog drveta

susi i pirinac u lunch boxu

Bez egzotike

Japanska estetika impresionira i Evropljane, ali se ponekad s njom ne snalaze, jer se bento najčešće ne zatvara hermetički, ne podnosi mašinu za sudove, niti mikorotalasnu pećnicu.

Japanska estetika impresionira Evropljane, ali i naši preci nosili su hranu u drvenoj kutiji – zastrugu

Slično Japancima, i naši preci nosili su hranu u drvenoj kutiji, zastrugu – na njivu. Mi, čini se, volimo praktičnije stvari – kutije od plastike ili, još bolje, vrećice koje ne zauzimaju mnogo prostora, a održavaju temperaturu hrane. Uostalom, kad dođe pauza za ručak, od izgleda kutije mnogo su važniji užitak i neka pravila bontona, kako ne bismo ometali kolege koje, takođe, žele da uživaju u svom obroku.

kolege i rucak na poslu - lunch box

Kad dođe pauza za ručak, od izgleda kutije mnogo su važniji užitak i neka pravila bontona, kako ne bismo ometali kolege

Da li je danas dozvoljeno da se jede za radnim stolom, dok Emilija levo od nas ima na telefonskoj vezi poslovnog partnera, a Miloš koji sedi s desne strane pokušava da se koncentriše? Pa, ako ne postoji drugi, bolji način ili trpezarija firme – što da ne.

Bilo da u ručku iz kutije uživamo za radnim stolom ili u trpezariji, trebalo bi, ipak, da zaboravimo na egzotiku poput izrazito hrskave hrane i jakih začina, kao i da se povremeno setimo da se na ovim pauzama stvaraju društvene veze koje su važne i za nas, i za firmu.