Žene vole štikle kad imaju slobodu da biraju cipele

Mnoge žene širom sveta protive se nošenju visokih potpetica na poslu jer zbog toga trpe višesatni bol

Žene vole štikle. Međutim, kad visoke potpetice postanu izvor bola, a ne uživanja, to postaje veliki problem. Mnoge žene širom sveta protive se nošenju visokih potpetica na poslu i argumentaciji da je to deo poslovne kulture. Jedne ističu da zbog toga trpe višesatni bol, a druge da je to danak seksizmu muškaraca koji su ostali zaglavljeni u šezdesetim godinama prošlog veka.

Japanke uključene u kampanju #KuToo izvojevale su ovih dana veliku pobedu pošto je kompanija Japan Airlines (JAL) odlučila da njihove stjuardese više neće morati da nose visoke potpetice ili suknje. JAL je prva velika japanska kompanija koja je ublažila propise o dres-kodu. Kako je preneo Gardijan, oko 6.000 članova posade moći će ubuduće da izabere obuću koja „najbolje odgovara njihovim potrebama” i da zamene suknje za pantalone.

Kampanja #KuToo protivi se strogim kodeksima odevanja Japanki na radnom mestu

Fizička neprijatnost

Inače, kampanja #KuToo protivi se strogim kodeksima odevanja Japanki na radnom mestu. Za pokretanje kampanje zaslužna je Jumi Išikava, glumica i pisac, a #KuToo predstavlja igru reči, koja asocira na pokret #MeToo, kao i na japanskenazive za cipele (kutsu) i bol (kutsuu). Išikava je ovu kampanju pokrenula jednim tvitom o tome da je primorana da nosi visoke potpetice na honorarnom poslu.

„To je sjajan korak, s obzirom na to da je Japan Airlines tako velika kompanija”, rekla je Išikava, povodom odluke aviokompanije.

Ona se nada da će mnoštvo drugih firmi, hotela, robnih kuća, banaka, slediti ovaj primer. Jedno istraživanje je pokazalo da je više od 60 odsto žena primorano da nosi visoke potpetice na poslu. Više od 80 odsto žena reklo je da im obuća nanosi fizičku neprijatnost.

Glamurozna i bosonoga

Štikle, međutim, nisu problem samo u Japanu. Filmska zvezda Džulija Roberts povremeno na crveni tepih izlazi bosonoga, a jednom je to učinila i tokom filmskog festivala u Kanu.

Filmska zvezda Džulija Roberts povremeno na crveni tepih izlazi bosonoga

https://www.youtube.com/watch?v=oY7rvbh7NvI

Nagađalo se da je to bio odgovor na eksces iz prethodne godine kada organizatori, navodno, nisu dozvolili ulazak grupi žena jer nisu imale visoke potpetice.