I Bog stvori ženu i baletanke

Brižit Bardo proslavila je baletanke, Odri Hepbern je ime uz čiji stil će se one zauvek vezivati. Nju je zaista nemoguće zamisliti bez baletanki

Kada sine sunce, prvih dana nakon sive zime, i kada shvatimo da su čizme postale teret, njihovo vreme dolazi. Vreme je za baletanke!

Bez obzira da li je sasvim ravna ili s majušnom petom, hodanje u baletankama je ugodnije nego u bilo kojoj drugoj obući

A kako su se one uselile u našu modnu svakodnevicu? Sve je počelo, kako istoričari dizajna odeće kažu, jednim kompleksom. Da li su u pravu ili ne, još uvek nije dokazano. Da li je Žozefina Bonaparta obula prve čuvene baletanke zato što je njen suprug patio zbog niskog rasta, ili prosto zato što se takva ravna cipela bolje uklapala u neoklasicističku ideju oživljavanja antičke Grčke i otpora svemu što je predstavljala bogata era rokokoa na čelu sa Marijom Antoanetom, nikada nećemo saznati. Ipak, baletanke tog perioda zapravo će biti ono što mi do današnjih dana prepoznajemo kao direktnog pretka našim ravnim lepoticama.

Savršene da na brzinu izletimo iz kuće pre ili poslepodne, na posao, ili u opušteni poslepodnevni šoping, baletanke su obožavane zbog svoje udobnosti i elegancije. Za one od nas koje žele da odmore noge od visokih peta i ostave dubok trag za sobom, baletanka je savršena cipela koja će zadovoljiti naše potrebe. Bez obzira da li je sasvim ravna ili sa majušnom petom, hodanje u njima je ugodnije nego u bilo kojoj drugoj obući.

Za noge prekrštene u omiljenom kafiću, za suknje, za pantalone, za udobnost i za koketnost

Iako su ime dobile po baletskoj cipelici, koja je svoju danas prepoznatljivu formu utvrdila negde polovinom sedamnaestog veka, njihova istorija uz izvesne uspone i padove, zalazi i neki vek dalje u prošlost.

Devetnaesti i rani dvadeseti vek ovu obuću bacili su u zapećak, jer je nova tehnologija u izradi obuće omogućila da se štikle penju sve više i delovalo je da ženstvena silueta neće više nikada davati prioritet ravnoj obući. Tako je i bilo sve do 1947, kada je u posleratnom Milanu Rose Repeto, dizajnerka i proizvođač obuće, odlučila da iskreira par savršeno udobnih plesnih cipela za svog sina baletskog igrača, Rolanda Petia. U plesnim krugovima ova cipela će postići momentalni uspeh, da bi joj svetsku slavu deset godina kasnije donela Brižit Bardo, koja ih je s beskrajnom količinom šarma ponela u filmu I Bog stvori ženu. Nakon toga, za baletanke, a i za Rose Repeto, ništa više neće biti isto. Ona 1958. otvara svoju prvu radnju u Parizu, a ova neodoljiva obuća dobija nadimak Cendrillon po francuskoj reči za bajku Pepeljuga. Uostalom, svi se sećamo Pepeljuginih crnih balentaki iz Diznijevog crtanog filma iz 1950. godine.

Ova neodoljiva obuća dobila je nadimak Cendrillon po francuskoj reči za bajku Pepeljuga

https://www.instagram.com/p/BkNzUyknCtP/

Iako je Brižit Bardo proslavila baletanke u prvom momentu, Odri Hepbern je ime uz čiji stil će se ovaj komad obuće zauvek vezivati. U brojnim filmovima, od Smešnog lica, Praznika u Rimu, Doručka kod Tifanija, nemoguće je zamisliti Odri bez baletanki.

Kada su postale popularne krajem pedesetih i ranih šezdesetih godina prošlog veka, bile su odraz buntovnog, mladalačkog, urbanog, arti stava. Žene koje su ih tada nosile, vremenom su i same postale simbol stila svoga vremena, što je i ovim cipelama donelo isti epitet.

Kada su postale popularne krajem pedesetih i i ranih šezdesetih godina prošlog veka, bile su odraz buntovnog, mladalačkog, urbanog, arti stava

https://www.instagram.com/p/BiCw0FohI94/

Danas, kada boje i raznovrsnost u kroju čine baletanke ne samo udobnim već i zabavnim delom bilo kojeg modnog izraza, možemo reći da smo jednu novu modnu lekciju naučili. Nikada ne potcenjujte baletanke!