Žena u šopingu

Žena sa stilom – srećna u sopstvenoj koži

Unutrašnji sjaj i kilometraža koju smo prošle tražeći sopstveni izraz čine da nas iz ogledala ne posmatra žena kojoj su potrebni modni saveti, već ona koja može da ih deli

U nekim godinama, ni najboljim ni najgorim već našim, ne moramo više da budemo trendi po svaku cenu, međutim, možda zahvaljujući ovom oslobađajućem iskustvu, često upravo tada u ogledalu prepoznamo ono za čim smo godinama tragale – ženu sa stilom.

Unutrašnji sjaj i kilometraža koju smo prošle tražeći sopstveni izraz čine da nas iz ogledala ne posmatra žena kojoj su potrebni modni saveti, već ona koja može da ih deli.

Od detinjstva do menopauze naša silueta promenila se više puta i nije nam uvek bilo lako da se na nju naviknemo

Čar oblina

Od detinjstva do menopauze naša silueta promenila se više puta i nije nam uvek bilo lako da se na nju naviknemo. Pamtimo još suze koje smo zbog toga prolile kao tinejdžerke, sreću zbog prve bebe, ali i nemoć kad se nakon porođaja suočimo sa sopstvenim plakarom.

Zaboravljajući ponekad da sve ženske obline imaju svoje čari, pokušavale smo da ih maskiramo ili nismo želele da eksperimentišemo sa novim krojevima i bojama dok ne smršamo. A možda je naše traganje za elegancijom podrivalo nastojanje da se po svaku cenu uklopimo.

Na sreću, sa srednjim godinama ne zaokružuje se samo telo, već i naša vizija o tome ko smo i kako želimo da izgledamo. Iza nas su dileme da li smo odevene prestrogo, previše seksi ili mladalački, jer sada želimo da ugodimo sebi, a ne drugima.

Naravno, udobne pantalone i cipele koje ne zaustavljaju cirkulaciju ne isključuju doterivanje i koketiranje s modnim trendovima koji nam se dopadaju, bilo da je reč o osnovnim komadima garderobe ili asesoarima, poput torbi, marama, šalova, nakita.

Pomalo je paradoksalno, ali kad nam osećaj prijatnosti u sopstvenoj koži i garderobi postane prioritet, bolje čujemo pohvale u vezi s našim izgledom, koje možda mogu da nam olakšaju razvijanje stila.

Sa srednjim godinama ne zaokružuje se samo telo, već i naša vizija o tome ko smo i kako želimo da izgledamo

Stilska posrtanja

Albumi sa fotografijama, pa i plakari s garderobom, svedoče da je naš odnos sa odećom prilično složen i da pomalo komična stilska posrtanja mogu da se isprave s godinama, naravno, ako to želimo.

Sasvim je u redu da večno ostanemo devojčica ili modna avanturistkinja, ako osećamo da je to naš stil. Uostalom, u koketiranju sa stilom uvek su moguće greške, u suprotnom ne bi postojalo zanimanje stilista.

Iako se čini da su žene nekad bile bolje stilizovane, jer su postojala jasna pravila odevanja, teško da bi danas bilo koja od nas pristala na diktate kao što su: spuštanje poruba suknje nakon četrdesete godine, nošenje čarapa na plus 40 ili gradnja stila u zavisnosti od toga da li nam je telo u obliku kruške ili jabuke.

Kad nam osećaj prijatnosti u sopstvenoj koži i garderobi postane prioritet, bolje čujemo komplimente

Ne obaziremo se na set predrasuda da će neki printovi da nas udebljaju, da su patike obuća za sport, a til za neveste. Uvažavamo, ipak, neka pravila: radije biramo par skupljih cipela nego dva para jeftinih, pažljivo biramo neobične komade garderobe koji nas izvode iz zone komfora, dobro čujemo komplimente i umemo da iskoristimo sugestije kad otvorimo plakar ili krenemo u kupovinu.