Haljine u ormaru

Zamrznite haljinu, kardigan osvežite votkom

Do sada, prosečni životni vek jednog odevnog predmeta iznosio je 2,2 godine; stručnjaci predlažu kako da negujemo i lečimo svoju garderobu

Trendovi, dres kodovi, koktel-haljine, putni ansambli i mnogi drugi pojmovi koji se tiču ne samo modernog već i pristojnog odevanja, danas kao da su dovedeni u pitanje. Dok globalna poslovna populacija u velikom procentu radi od kuće, njihova odela čame na vešalicama, a milioni letnjih haljina ovog leta će se njihati samo u tami ormara! I šta onda da radimo, kako da se u ovim novim okolnostima odnosimo prema svojoj garderobi? Modni stručnjaci, zastupnici tzv. spore mode, izašli su sa neočekivanim, ali logičnim savetom: čuvajte je i održavajte, da vam što duže potraje.

U vremenu brzih modnih promena, zasnovanih na jeftinom tekstilu, Englezi su izračunali da je prosečan životni vek jednog odevnog predmeta iznosio 2,2 godine. Niko više ništa nije krpio, nije prekrajao, ni pendžetirao. A sada nas upravo na to upućuju analitičari novonastale situacije.

Zbog pandemije koja diktira nov način života, veliki deo odeće ovog leta njihaće se samo u tami plakara

zena stoji ispred garderobera

Ne kupujte dok ne izvrnete

Prva stvar od koje treba početi jeste – pametna kupovina. Stručnjak za vintidž odeću Ejmi Vinston Hart upozorava da izabrani komad odeće obavezno podignemo prema sijalici. Ako svetlost prolazi kroz tkaninu, ne bacajte pare.

Orsola de Kastro, jedan od idejnih tvoraca globalnog pokreta Fashion Revolution koji ima sve veći uticaj i zalaže se za promenu odnosa prema odeći, savetuje da pre kupovine stvar izvrnemo i dobro pregledamo sve šavove. Ako su labavi i neuredni, koliko god da je cena povoljna, ne kupujte, savetuje ona. Košulja, na primer, treba da ima rezervno dugme, jer je prišivanje desetak novih zahtevan posao, a da budemo iskreni, mnogi i ne vladaju tom veštinom.

Stručnjaci se ne slažu oko toga šta traje duže, prirodni materijali ili sintetika, ali kad su majice u pitanju, pamučne će se sigurno izmeniti brže nego one od poliestera. Međutim, u pamučnim se manje znojimo, a mnogo su prijatnije i zdravije za nošenje. Uz to, pri pranju, sa poliestera spadaju mikrovlakna koja dalje zagađuju vodotokove.

Osvežavanje odeće bez pranja, donosi dvostruku dobit – produžava vek garderobe i čuva životnu sredinu

pranje odece

„Moramo se zapitati i da li možda previše peremo odeću”, kaže Orsola i ukazuje da ima mnogo načina da osvežimo odeću bez pranja. Ponekad je dovoljno da samo očistimo zaprljano mesto. Teže komade odeće možemo da okačimo na vešalicu i držimo ih u kupatilu dok se tuširamo. Para će proći kroz tekstil i odneti neprijatne mirise koji su se u njega uvukli.

Kako da osvežimo odeću bez pranja u veš-mašini

Prosečna veš-mašina troši oko 7.000 litara vode godišnje, a toliko popije čovek tokom celog života

Prosečna veš-mašina troši oko 7.000 litara vode godišnje, a toliko popije čovek tokom celog života. Zbog toga i Ejmi Vinston Hart predlaže neke trikove kako da osvežimo odeću bez pranja u mašini.

Neprijatne mirise iz džempera, kardigana, pantalona i sakoa lako ćemo odstraniti ako ih isprskamo mešavinom tri dela mlake vode i dva dela votke. Ne samo da ovako produžavamo vek svoje odeće, nego i ubijamo barem deo mikroorganizama koji su se mogli sakriti u tkanini. Ejmi preporučuje i da nošenu stvar ostavite u zamrzivaču preko noći, a sutradan je izvetrite na vešalici.

„Ako već morate da perete stvari, radite to ispravno”, kaže stručnjak za ekologiju i zdravlje dr Liza Akerli. Veš, posteljinu, peškire, treba prati na minimum 60 stepeni, ali ako se bojite da im time skraćujete vek trajanja, možete ih oprati na nižoj temperaturi, uz dodatak anatibakterijskih sredstava za pranje.

Povratak krpljenju i prekrajanju

Da bismo produžili vek naše omiljene garderobe, potrebne su nam veštine koje su prethodnih decenija otišle u istoriju. Uz pravilno zašivanje dugmadi, tu je i krpljenje, porubljivanje, skraćivanje i sužavanje. O svemu ovome postoje i onlajn uputstva. Ipak, tu treba biti pažljiv i početi od jednostavnijih zahvata, kao što je krpljenje farmerica. Takođe, kad nam je odeća previše uska, njen životni vek je kraći.

Da bismo produžili vek omiljene garderobe, potrebne su nam veštine koje su prethodnih decenija otišle u istoriju

usivanje dugmeta

Kad ipak više nema pomoći i vaš omiljeni odevni predmet ne može više da se nosi, nađite mu novu namenu, od starih kupaćih kostima mogu da se prave gumice za kosu, a od starih majica krpe.

Vek sukanja i haljina produžava nošenje podsuknje, a čak i po vrućini sa svilenom podsuknjom biće vam prijatnije nego bez nje. A svilena bluza koja više nije za nošenje lako može da se prekroji u korisnu podsuknju.