Ruka žene koja začinjava jelo

Uredno poređani začini češće i lakše se koriste

Broj začina se povećao, ali bi svakako trebalo da nam budu pri ruci, ni predaleko od šporeta, ali ni preblizu, jer najbolje zadržavaju svežinu na hladnom i tamnom mestu

Da bi nam jela bila ukusnija dodajemo so, biber, alevu papriku, peršun, mirođiju, lorber, a sve više i druge začine koji su stigli sa Bliskog istoka ili iz Azije, kao što su kari, kardamon u prahu, kumin, kurkuma, morsko orašče…

Broj začina se povećao, te se pojavila potreba da oni budu bolje organizovani i pristupačni kada kuvamo – nećemo nijedan zaboraviti, ako nas „gledaju” iz uredno poređanih teglica i flašica.

I korisno i lepo

Znamo kako izgleda onaj trenutak kada spremamo neko jelo i treba da dodamo začine, a ne možemo da ih nađemo, jer su zatureni u nekoj fioci ili su još u kesici ili, od kad su kupljeni, leže negde između kutija na polici.

Ovu „krizu” možemo da predupredimo ako nabavimo poličice na koje ćemo da poređamo sve teglice i flašice sa začinima ili ako ih rasporedimo na police našeg kuhinjskog kabineta. U svakom slučaju, najbolje je izabrati mesto koje je relativno tamno i hladno da bi začini što duže ostali sveži.

Uz malo mašte, možemo da napravimo police za začine koristeći stare ili rustične poslužavnike

Najlepše izgleda kada su sve teglice ili kutije za začine iste, a bitno je da na svakoj od njih piše koji začin sadrži. Ako prilikom kupovine na ambalaži nije naznačeno o kojem začinu je reč, možemo da nalepimo etikete sa nazivom ili da ga ispišemo flomasterom koji se ne skida. Takođe, treba napisati i datum do kojeg začin može da se koristi. Dobro je to učiniti na dnu teglice, odnosno kutije, na poleđini ili na poklopcu.

Da bi mesto na kojem držimo začine bilo urednije, zgodno je ispod teglica staviti papir u slučaju da se začin prospe.

Najlepše izgleda kada su sve teglice ili kutije za začine iste, a bitno je da na svakoj od njih piše koji začin sadrži

Na magnetnoj ploči ili na stalku

Kada odlučimo da organizujemo začine da bi nam posao u kuhinji bio prijatniji, najbitnije je da odredimo i premerimo mesto koje je lako dostupno i vidljivo; najbolje je da bude u nivou očiju. Ne treba da bude mnogo udaljeno od šporeta, ali ni preblizu, zbog toplote.

Nekome se možda učini zgodno da začine rasporedi na radnoj površini, međutim to je praktično samo ako ih nema mnogo. Za pasionirane ljubitelje začina verovatno je pogodniji namenski uložak za fioke, u koji staje mnoštvo teglica, ili stalak koji se okreće. Takođe, veoma su moderne magnetne ploče koje se kače na zidove, a zatim se na njih slažu metalne kutije sa providnim poklopcima (zahvaljujući čemu se začini dobro vide).

Uz malo mašte, možemo sasvim lepo da složimo začine i bez naročitih ulaganja. Za ovaj poduhvat zgodni su neki stari, lepi ili rustični poslužavnici kojima može da se doda pregradica, a zatim da se okače na zid. Ako ovako organizujemo kuhinju, ona će biti urednija, a mi ćemo koristiti razne začine koji će biti sveži i lako dostupni, dok će jela biti savršeno začinjena.