Osvežite jelo i balkon začinskim biljem

U začinsko bilje spadaju biljke od kojih koristimo listiće, dok su začini različiti sušeni delovi biljaka

Začinsko bilje i začini često su zaboravljeni kao hranljivi sastojci. Koriste se u tako malim količinama da pomislimo da ništa ne dodaju jelima osim ukusa i arome.

U začinsko bilje spadaju biljke od kojih koristimo listiće – bosiljak, peršun, korijander, origano, majčina dušica, nana.

Začini su različiti sušeni delovi biljaka – mahune, bobice, koren i kora drveta, a tu spadaju i biber, vanila, karanfilić, đumbir, cimet, kurkuma…

Bosiljak ima vitamina C kao pomorandža

Još 2000 godina pre nove ere ovo bilje koristilo se u Egiptu i u medicinske svrhe. U tom slučaju, bitno je znati da može biti štetno, ako se ne koristi pravilno. Međutim, kada se koristi u malim količinama u kulinarstvu – dodaje ukus, aromu i boju, kao i vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna. Bosiljak, na primer, poseduje vitamin C kao pomorandža, a peršun ima više kalcijuma od mleka. I ako koristimo vrlo male količine, oni dodaju razna nutritivna svojstva jelima.

Efikasnije kada se osuši

Začinsko bilje je efikasnije kada se osuši, jer se pri sušenju aktiviraju enzimi koji oslobađaju aromatična ulja. Mora se iskoristiti do označenog datuma, pošto ulja vremenom ispare. Pri tome, treba ih čuvati u staklenim flašicama s metalnim poklopcem, van domašaja sunčeve svetlosti.

Međutim, ako gajimo svoje biljke, one sveže ubrane imaju slična aromatična svojstva. Možemo ih gajiti u kontejnerima ili saksijama na terasi. Uskoro će vreme sađenja, te ih možemo posaditi i koristiti tokom proleća i leta.

U jela se dodaju tek pri kraju kuvanja da bi održale svoja aromatična svojstva.

Bosiljak odlično ide uz paradajz, sir, pastu i pesto. Dobar je i kao čaj za prehlade.

Peršun ima više kalcijuma od mleka

Peršun ide uz bilo koje jelo. Poseduje dosta vitamina C ako se konzumira svež, zatim sadrži kalcijum, gvožđe i kalijum. Takođe, sadrži bioflavonoide. Čaj od peršuna je dobar za urinarne infekcije.

Mirođija sadrži antioksidanse i koristi se protiv nadimanja i kod beba za kolike. Stavlja se u turšiju i razna jela kao što je grašak, a ide dobro i uz razne ribe.

Nana je bogata antioksidansima, najviše se koristi kao čaj kod digestivnih problema, može se žvakati sveža za aromatičan dah.

Korijander takođe sadrži antioksidanse, može se žvakati svež i ide uz razna jela sa svojim karakterističnim osvežavajućim ukusom.

Origano, bogat antioksidansima, takođe se koristi kao čaj za prehlade, ali i za digestivne probleme. Uobičajeni je dodatak grčkim i italijanskim jelima.

Ruzmarin se upotrebljava kao čaj protiv glavobolja. U kulinarstvu se koristi kao dodatak pečenjima.

Žalfija, ponekim istraživanjima, pospešuje memoriju

Žalfijaje bogata antioksidansima, kao čaj se koristi za dezinfekciju usne duplje i kao didžestiv. Neka istraživanja pokazala su da povećava nivo acetilholina u mozgu, pospešujući memoriju. Može se koristiti uz paste i pečenja.

Majčina dušica smiruje iritabilni kolon, a čaj se koristi za ispiranje usne duplje. Takođe, može se praviti sirup protiv kašlja. Ima visok nivo antioksidanasa. Dodaje se u razna jela.