Čuveni, obnovljeni logo SC

Vratio nam se Sava centar

Svaki grad ima neka prepoznatljiva obeležja, a u Beogradu je to svakako Sava centar, jedan od simbola koji je preko 40 godina bio mesto susreta, kulture i važnih događanja u svetu nauke, kulture, politike i biznisa. Svi smo u Sava centru imali prilike da učimo o filmu, gledajući najveća ostvarenja na FEST-u, kada to nije bilo moguće na striming platformama, kao danas.

Sećam se traženja karte više i gledanja širom otvorenih očiju svih tih neverovatnih filmskih ostvarenja. Ne znam zašto, ali kad razmišljam o FEST-u uvek se setim Flešdensa i Andreja Rubljova, ali i naše Milene Dravić, Sema Pekinpoa i Roberta de Nira.

Rej Čarls, B. B. King, Majls Dejvis…

Najveće muzičke zvezde gostovale su u velikoj dvorani i kada bismo sve popisali bilo bi potrebno nekoliko strana. Nažalost, nećemo moći više da čujemo trubu Majlsa Dejvisa, klavir i pesme Reja Čarlsa, gitaru B. B. Kinga, ni glas Sezarije Evore, ali ćemo verovatno imati prilike da upoznamo nove umetnike koje smo propustili dok je Sava centar bio u procesu adaptiranja.

I sam sam u Sava Centru organizovao nekoliko kongresa, među kojima je svakako najznačajniji bio 10. kongres evropskog koledža sportskih nauka. Tada je u Beogradu bilo preko 1.000 stranaca, od toga 60 Japanaca. Svirao je, između ostalih, Boban Marković Brass Band, a služili smo gibanicu i domaću rakiju. Bio je to pravi šok za goste iz Azije. Kasnije se ispostavilo da su se svi sećali Sava centra upravo zbog provoda i dobre hrane, a ne beskrajnih sesija i predavanja.

Koliko sam samo noći neplanirano prespavao u kancelariji koje više nema. Pravili smo Nedelju maturanata 1981. godine i doček Nove 1982. godine. Holovi Sava centra bili su Jugoslavija u malom. Svirali su svi, od Pankrta do Neše Leptira, čijeg se performansa posle ponoći još uvek sećam, iako njega više nema, a ni velikog klavira. Danas još nije renovirana velika sala, ali zato je kongresni deo u potpunosti obnovljen.

Kongres nutricionista u obnovljenom Sava centru

© dr Nenad Dikić

Evropski kongres o ishrani

Zaista sam se osetio počastvovan što sam imao prilike da sa hiljadu stranih i domaćih učesnika budem među prvim gostima na otvaranju renoviranog Sava centra, ponovo na jednom kongresu, i to ne bilo kakvom već Evropskom kongresu o ishrani. I bilo je zaista neverovatno – imali smo priliku da na preko deset paralelnih sesija slušamo kolege iz svih krajeva sveta, da uživamo u velikom događaju kao da smo negde u inostranstvu, da koračamo prostranim holovima dok nam stopala upadaju u mekane tepihe Sava centra.

Tamo gde su nekad bile kancelarije kongresnih organizatora Natalije Jurošević, Nenada Deneša, Zorice Tornjanski i ostalih, nalazi se prostrani hol za relaksaciju učesnika. Na mestu kancelarije koju sam nekada koristio nalazi se kompjuterski centar, i sve je prilično drugačije, jer u kongresnom delu nema nijedne radnje, već bezbroj sala za prezentacije.

Iako izgleda svetski, treba čoveku da se malo navikne. Lepo je što je u centralnom delu zadržana velika mapa sveta, jer je Beograd zahvaljujući i Sava centru bio prepoznat u celom svetu. Ceo taj hol još uvek dominira, i ponovni boravak u njemu zavrti sećanje na događaje i ljude.

Moderan dizajn i materijali, unutrašnjost Sava centra

Enterijer Sava centra © dr Nenad Dikić

U drugom vremenu, u istom gradu

Jedva čekam da se otvori velika sala, za koju kažu da će imati punih 4.000 mesta. Ako zaista ispune obećanje, akustika i zvuk će biti bolji, pa ćemo ponovo moći da uživamo u vrhunskim koncertima.

Novi-stari logo je ponovo osmislio Slavimir Stojanović Futro, a što je najvažnije i stub pored auto-puta ponovo svetli, i sigurno je značajniji od nekih novijih svetlosnih simbola.

Pogledom na njega, imam utisak kao da smo u nekom drugom vremenu, ali definitivno u svom gradu. Kad bi sve video arhitekta Stojan Maksimović, po čijem je nacrtu nastao Sava centar, verujem da bi ponovo bio zadovoljan, kao i daleke 1978. godine kada je Sava centar izgrađen.

Sava centar je nastao za potrebe OEBS-a, u njemu je slovenačka delegacija napustila Savez komunista Jugoslavije i najavila raspad Jugoslavije. Danas se od njega očekuje da nas podseti na prošlost, ali uvede u bolju budućnost.

Nadamo se da će budući skupovi biti posvećeni samo napredovanju. Suviše smo mi mali narod da se delimo, ali jesmo i veliki – jer imamo Sava centar.

Naslovna fotografija screenshot © facebook.com/SC1.sava.centar/