U sezoni svadbi najteže je biti mladin otac | To sam ja

U sezoni svadbi najteže je biti mladin otac

Nema dramatičnijeg trenutka u životu jednog oca nego kad ćerka saopšti: Udajem se. Ni Holivud nije propustio da obradi tu životnu situaciju

U dinamici porodičnog razvoja nema dramatičnijeg trenutka od onog kad ćerka saopšti da se udaje. Iako ni majka nije pošteđena one posebne kombinacije radosti i strepnje, za oca buduće mlade ovo postaje pravi emotivni cunami. Doduše, ima očeva koji uspevaju da ćerkinu udaju izdrže dostojanstveno i na nogama, ali za većinu, tada počinje ozbiljna borba sa samim sobom, koja okolini više liči na komediju. Naravno, i holivudska industrija u ovoj temi otkrila je zlatni rudnik.

„Očevi igraju veliku ulogu u životima svojih ćerki. To je posebna veza koju samo oni dele. Čak i kad je ćerka sasvim odrasla, i dalje je tatina mala devojčica”.

Ovako počinje film Nevestin otac, koji je u produkciji Vorner bros i HBO Maks, premijerno prikazan 16. juna ove godine. Oca igra Endi Garsija, ćerku Adrija Arjona, a majku Glorija Estefan. Ovaj film je urnebesna komedija, ali se prepoznaju univerzalne ključne situacije, od problema praznog gnezda, prevazilaženja kulturoloških razlika unutar proširene porodice, klasnih razlika, suočavanja sa sopstvenim starenjem i mnogih drugih.

Ima očeva koji uspevaju da ćerkinu udaju izdrže dostojanstveno i na nogama, ali za većinu, tada počinje ozbiljna borba sa samim sobom

Prva nevesta bila je Liz Tejlor

Koliko je ova tema univerzalna, uprkos tome što se detalji vremenom menjaju, potvrđuje i činjenica da je ovogodišnji Nevestin otac zapravo treći put da filmska industrija igra na tu kartu. A to ne bi učinila da do sada nije imala odličan odziv gledalaca i finansijske rezultate.

Prvi Nevestin otac snimljen je 1950. godine po romanu američkog novinara i pisca Edvarda Stritera. U tom fimu nevestu je igrala Elizabet Tejlor, oca Spenser Trejsi, a majku Džoan Benet. Osim psihološkog problema sa činjenicom da mu je ćerka već dorasla za udaju, otac, uspešan advokat i sređen porodični čovek, ima i brigu oko toga da li će budući zet moći adekvatno da izdržava njegovu ćerku i njihovu decu. U skladu sa običajima tog vremena, otac je očekivao da njegova ćerka kad se uda ostaje kod kuće, a da njen muž bude jedini izvor prihoda.

U tom prvom filmu, nevestin otac je taj koji po američkim običajima finansira svadbu, a ona je sa prvobitno planiranih 150 narasla na 250 gostiju, što stvara dodatne peripetije. Bile su to pedesete godine 20. veka, samo pet godina po završetku Drugog svetskog rata, kada je američka srednja klasa živela pristojno, ali još uvek sa imperativom štedljivosti. Gledaoci su mogli da se identifikuju sa ovom situacijom, a kako je sve bilo predstavljeno u žanru komedije, publika je hrlila u bisokope.

Holivudska industrija u ovoj temi je otkrila zlatni rudnik, a ovo je zapravo treći put da filmska industrija igra na tu kartu

Ubrzo sa istom glumačkom postavkom, napravljen je i nastavak, u kome se nevestin otac nosi sa trenutkom kada postaje deda. Par godina kasnije napravljena je i uspešna TV serija.

Kad se tata ofarba za ćerkinu svadbu

Četrdeset godina kasnije, 1991. prikazana je nova verzija Nevestinog oca. Ovoga puta, u skladu sa duhom vremena, oca, koga igra Stiv Martin, mnogo više pogađa činjenica da to što mu se ćerka udaje znači da je on ostario. Zato će otići kod frizera i ofarbati svoju šarmantno sedu kosu, što će šokirati njegovu ženu koju igra Dajana Kiton.

 Životni standard u Americi je porastao, pa ogromno svadbeno slavlje neće biti veliki finansijski udarac za oca.

Akcenat je na emocijama, na teškom mirenju sa činjenicom da sada drugi muškarac brine da njegova 22-godišnja devojčica ne ozebe. I inače harmoničan bračni odnos mladinih roditelja, doživeće osveženje i oni će u nastavku filma dobiti novu bebu u isto vreme kada i njihova najstarija ćerka.

Naredne tri decenije donele su velike socijalne promene koje nisu zaobišle ni najkonzervativnije porodice. U skladu s tim, autori ovogodišnje verzije Nevestinog oca napravili su latinocentrični film, da bi prikazali integraciju prve i druge generacije migranata u američko društvo. Oca, arhitektu sa Kube koji je u Americi napravio uspešnu karijeru, igra Endi Garsija, njegovu filmsku ćerku Adrija Arjona, a majku Glorija Estefan.

Prvi Nevestin otac snimljen je 1950. godine. U tom fimu nevestu je igrala Elizabet Tejlor, oca Spenser Trejsi

Ko je koga zaprosio

Za razliku od prethodnih nastavaka u kojima sredovečni bračni par ima uhodan i cementiran porodični život, ovo dvoje već godinu dana idu na bračnu terapiju, koja ne daje najbolje rezultate i oni su pred razvodom.

Kad im ćerka kaže da se udaje, uspevaju da se dogovore da vest o svom razvodu deci saopšte kad prođe svadba.

Zapravo, ćerka roditelje informiše da je ona zaprosila svog momka i da je on pristao. „Ti si zaprosila njega?! Nije on zaprosio tebe?! Da li to uopšte neko radi?”, pita nevestin otac, šokiran kulturološkim promenama koje su se desile u njegovoj porodici, a da on to nije ni primetio, zaokupljen karijerom.

Sledeći kulturološki šok za nevestinog oca biće činjenica da mladenci žele da venčanje obavi zenbudistički sveštenik. Ništa manji šok neće biti ni saznanje da momak potiče iz još rasturenije i otkačenije porodice meksičkog porekla. U skladu sa svim tim biće i venčanica, koju je za ovogodišnji film kreirala Karolin Eselin, i nimalo neće ličiti na klasične bele krinoline sa tilom i čipkom, u kojima su se pojavile Liz Tejlor i Kimberli Vilijams u prethodnim verzijama Nevestinog oca.