Tufahije – recept i video: kako do savršenog zdravog deserta

Tufahije su omiljena i jedna od najboljih bosanskih poslastica. Na Balkansko poluostrvo recept je stigao sa turskim osvajačima. Inače, ova lagana poslastica potiče iz Persije, dok su Turci recepturu za tufahije preuzeli od Arapa.

Naziv tufahije potiče od arapske reči tuffah, što u prevodu znači jabuka, pa je tako izveden i naziv ovog deserta.

Tufahije imaju jednostavan sastav, ali izuzetan ukus, pa smo pripremili video i recept o ovom neodoljivom spoju jabuka i oraha.

RECEPT

Ukupno vreme za pripremu                  

1,5 čas

Količina

10

Sastojci:

10 lepih većih jabuka greni smit (Granny Smith)

400 g šećera

250 ml vode

sok od jednog limuna

200 g samlevenih oraha

2 belanca

šećer u prahu po želji

1 vanilin-šećer

1,5 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Operite i oljuštite jabuke. Zatim ih izdubite, samo sredinu, i to ne preširoko, da biste odstranili semenke i tvrde opne koje se nalaze oko njih. Skuvajte sirup od šećera i vode. Kada sirup dostigne srednju gustinu (venac tek treba da počne da se hvata za zid posude), sipajte sok od limuna i pustite da ponovo provri.

Potom polako spustite jabuke u sirup. Kuvajte ih oko 12 minuta na umerenoj vatri. Po isteku pola vremena, jabuke se mogu okrenuti na drugu stranu ako je deo virio van sirupa.

Kad jabuke omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i poređajte na duguljasti tanjir.

Umutite belanca sa kesicom vanilin-šećera, umešajte orahe i dodajte ekstrakt vanile. Može se dodati i malo šećera u prahu po želji.

Ovom ukusnom, neodoljivom smesom, napunite svaku jabuku koristeći kašičicu (poneko za punjenje koristi i levak). Kada je punjenje gotovo, jabuke se mogu preliti kašičicom sirupa. Preostalim sirupom se po želji mogu preliti i kada se ohlade.

Dok se jabuke hlade, umutite slatku pavlaku kojom se tufahije ukrašavaju i koja im menja ukus od nezaboravnog do savršenog.