Tajna veza libida i testosterona u menopauzi

Libido ima vrhunce i padove bez obzira na godine. Seksualna želja se ne može vezati samo za starost jer, kažu, isto je toliko prisutna koliko i sreća, ne dešava se baš svaki dan

Vruća tema u sportu – određivanje testosterona zbog problema sa transrodnim sportistima – otvorila je mnogo pitanja u vezi sa ulogom testosterona kod žena.

U traganju za literaturom naišao sam i na nekoliko dobrih radova koji razmatraju sindrom androgene deficijencije ili, tačnije, nedostatka testosterona. I, naravno, postoji mnogo hipoteza: https://academic.oup.com/jcem/article/90/8/4970/2838552?login=false.

Verovatno su zbog toga eksperti pokušali da konsenzusom u Prinstonu (SAD) predlože kriterijume za dijagnozu sindroma nedostatka testosterona kod žena. Prvi očigledan kriterijum je da nedostatak testosterona mora biti prisutan, uključujući i smanjen osećaj blagostanja, postojanje disforičnog raspoloženja, upornog, neobjašnjivog umora i promene seksualne funkcije, kao što je smanjenje libida i seksualnog zadovoljstva.

Fiziološki nivoi testosterona kod žena dostižu vrhunac u dvadesetim godinama i polako opadaju

Nedostatak kriterijuma

Drugi kriterijum je povezan sa nespecifičnostima simptoma, jer mogu da budu slični kao i kod nedostatka estrogena. Zbog toga se smatra da se dijagnoza nedostatka testosterona može proglasiti samo kod žena sa normalnim estrogenom.

Trećim kriterijumom se definiše nivo slobodnog testosterona koji bi trebalo da bude na granici ili ispod najnižeg kvartila za zdrave mlade žene. Konačno, konsenzus grupa je prepoznala problem merenja i razumevanja slobodnog testosterona kod žena u savremenoj medicini i nije uspostavila precizne kvantitativne kriterijume neophodne za dijagnozu.

Ukupna prevalencija smanjenja libida najveća je oko menopauze

Naravno, sem smanjenja libida i već pomenutih simptoma, na nizak nivo testosterona mogu da ukažu i: depresivno raspoloženje, poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem, umor, neraspoloženje i razdražljivost, gubitak mišićne snage, smanjenje hemoglobina i blaga anemija, smanjenje dlakavosti, neplodnost, osteoporoza, povećanje telesne masti itd.

Promene libida

Ovo sve je ukazalo na problem vezan za bioidentične homone, o kome sam već pisao, koji ovde dobija mnogo jednostavnije značenje jer se problemi vezuju samo za smanjenje testosterona.

Fiziološki nivoi testosterona kod žena dostižu vrhunac u dvadesetim godinama i polako opadaju. Istraživanja pokazuju da žene osećaju najveće samopouzdanje od svojih srednjih 30-ih do sredine 40-ih, što odgovara periodu najveće seksualne aktivnosti. Iako je ukupna prevalencija smanjenja libida najveća oko menopauze, libido ima vrhunce i padove bez obzira na godine. Naravno, bilo bi lakše da postoji više razumevanja i istraživanja koja bi ukazala na povezanost sa nivoom hormona, ali nažalost klasična medicina to jednostavno nedovoljno razmatra.

Inače, seksualna želja se ne može vezati samo za starost jer, kako neki kažu, isto je toliko prisutna koliko i sreća, ne dešava se baš svaki dan. Negativna iskustva mogu izazvati promenu libida, posebno ona koja mogu uticati na naš nervni sistem ili sagledavanje samog sebe.

Ne treba odmah pomisliti na nedostatak hormona, već treba sagledati simptome iz svih uglova

To se dešava pod okolnostima koje menjaju život, kao što su porođaj, početak novog posla ili preživljavanje neke traume ili promene u romantičnim ili seksualnim odnosima.

Među ostale, podjednako važne faktore rizika, spadaju loša ishrana, nedovoljan unos vode ili previše kofeina. Dobar primer bila je pandemija kovida-19 koja je uticala na spavaće sobe širom sveta i na pad u partnerskoj seksualnoj aktivnosti, kao i na pad libida, u 2020. Tako je anketa iz 2021, koju je među studentima univerziteta sproveo Savet za seksualno informisanje i obrazovanje Kanade, pokazala da je seks sa povremenim i primarnim partnerima opao za većinu ispitanika. U prevodu, ne treba odmah pomisliti na nedostatak hormona, već treba sagledati simptome iz svih uglova.

Kako poboljšati čulno zadovoljstvo

Pošto još uvek nema mnogo lekara koji bi preporučili uzimanje testosterona, pokušano je delovanje na snižen libido različitim tehnikama, lekovima (bremelanotid, koji se prodaje pod imenom vyleesi) ili psihoterapijom uz pomoć MDMA (ekstazi ili vrsta metamfetamina). Studije su otkrile da lekovi mogu poboljšati čulno zadovoljstvo zahvaljujući svojoj sposobnosti da oslobode dopamin, serotonin i oksitocin.

Pristupačnija i dostupnija opcija je kanabis, naravno u zemljama gde je legalizovan, za koji su brojne studije otkrile da može dovesti do većeg seksualnog nagona, pomažući povećanje protoka krvi u organizmu i stimulišući erogene zone. Predložene su i razne seksualne igračke, na primer womanizer, koji promenom vazdušnog pritiska postiže masažu i na potpuno novi način pomaže ženama koje se bore da postignu orgazam. Stavlja se preko klitorisa i oblikuje po konturama tela, oponašajući osećaj dobrog oralnog seksa.

Iako je logično da nedostatak testosterona treba rešiti njegovim davanjem, očigledno da nedovoljno iskustvo sprečava širu upotrebu i da je trenutno korišćenje vezano samo za studije ili lekare koji su stekli sopstveno iskustvo.

Bilo kako bilo, dobro je da je počelo proučavanje značaja testosterona kod žena, iako je povod bio minoran za većinu žena, jer je prvenstveno bio povezan sa problemima u transrodnom sportu.