Starenje

Svi starimo, ali malo sporije i malo elegantnije stare oni koji ne očajavaju nad svojom krštenicom i prohujalim vremenima

Jedna holivudska priča, ali zapravo, mogla bi da bude svačija.

Ovih dana svetski mediji, osim ovih apokaliptičnih priča o ratu, atomskoj bombi, smaku sveta i dolazećem pomoru od gladi, prepuni su i jedne bizarne priče, koja za masovnu upotrebu ima radni naslov „Nasilje u braku”, ali zapravo u sebi krije više slojeva.

Naime, radi se o razvodu veka, između našeg sugrađanina Džonija Depa i njegove mlađane supruge, naravno holivudske glumice, Amber Herd. Njih dvoje su se razveli, ona ga je ojadila za odštetu zbog navodnog nasilja u braku, ali sada je svet više nego uzrujan jer joj je stigla kontratužba. Naime, Džoni je uzvratio udarac i tužio je nju za nasilje.

Sada to suđenje puni novinske stupce, direktno se prenosi na televizijama, a na Jutjubu svakodnevno se mogu videti brojni klipovi koji služe da zabave narod, po principu – „nije samo meni strašno u braku ili u vezi, eto, i Holivuđani se valjaju u blatu i nisu bolji od ovih iz Zadruge”.

Iako u tome ima istine, moju pažnju skrenuo je jedan sasvim mali detalj. Ne to što su se tukli i psovali, nego što nasilje ima i svoju „nevidljivu, mekanu, stranu”.

Svedoci i nemaju da kažu baš mnogo lepih reči za lepu Amber – nevaspitana, ponekad agresivna i prema zaposlenima, a prema našem Džoniju znala je da na sve načine bude surova.

Njegova sestra je svedočila kako ga je vređala.

Naime, dok su još bili u braku, za našeg Džonija je rekla da je on za nju „samo jedan stari i debeli čovek”.

Šta očekuju muškarci koji se pod stare dane ožene trideset godina mlađim lepoticama?

Kamera je u tom trenutku uhvatila Džonijev kiseli osmeh. Pirat sa Kariba, fakat, nije više ni mlad, ni mršav, i sigurno je da ima ogledalo, pa ipak, bilo je neprijatno videti ga tako poniženog.

Mlada holivudska zadrugarka, međutim, nije se udala za pirata sa Kariba, ni za prelepog Don Huan de Marka, nego za sredovečnog Džonija, koji ne može da shvati da su pirati odavno otplovili, i da on više nije na tom brodu.

Lepotice koje se udaju za matorce žele samo tri stvari – novac, karijeru i da što pre budu ostavljene na miru.

Pitanje svih pitanja, međutim, glasi – šta očekuju muškarci koji se pod stare dane ožene trideset godina mlađim lepoticama? Poenta je, kad je tolika razlika u godinama, što oni izgledaju još stariji i još deblji, nekako bespomoćni.

Svi starimo, ali malo sporije i malo elegantnije stare oni koji ne očajavaju nad svojom krštenicom i prohujalim vremenima.