Pas i mačka u ćebetu

Spavanje sa ljubimcem – psi uživaju, mačke bi malo da razmisle

Odgovor na pitanje da li je loše pustiti ljubimca da spava u krevetu sa vama i da li vam zajedničko spavanje sa ljubimcem pogoršava ili poboljšava kvalitet sna, nije poznat. Čak ni veterinari nemaju jedinstven stav

Da nisam prihvatio da udomim mačku, verovatno ne bih ni znao da spavanje s njom nije isto što i spavanje sa psom. Koliko god pas bio zahvalan što sme da se popne na krevet i da legne pored vas, toliko mačka čak nije ni sigurna da li da se opusti ili još malo sačeka pogodan trenutak i ipak zaspi. A kako sve to deluje na vlasnika, pogotovo na kvalitet sna, veliko je pitanje.

Početna uznemirenost zbog toga što je mačka glasno prela ili hodala po krevetu, u mom slučaju, vrlo brzo je prestala

Kao i uvek kad sam u nedoumici, odgovor sam potražio na sajtu Pubmed. Tako je studija sprovedena 2021. na 265 vlasnika kućnih ljubimaca pokazala da je 78 odsto ispitanika spavalo sa svojim ljubimcem. Pokazano je da nije bilo „razlika u kvalitetu sna, u zavisnosti od starosti, pola ili statusa zajedničkog spavanja”. Iako se mislilo da vlasnici ljubimaca imaju problem sa kvalitetom sna, ispostavilo se da i oni koji to nisu, nemaju dobar san. Izgleda da svi treba podjednako da rade na kvalitetu sna, nezavisno od postojanja kućnog ljubimca.

Rezultati istraživanja

U drugoj studiji, iz 2018. godine, pročitao sam da su mačke koje su spavale u krevetu svog vlasnika podjednako uznemirujuće kao i ljudski partneri. Objašnjenje je bilo povezano sa slabijim osećanjem udobnosti i sigurnosti što im je, s druge strane, pružalo spavanje sa psom. Ova studija je sprovedena na 962 žene koje su u najvećem procentu delile krevet sa partnerom (57 odsto), u nešto manjem sa psom (55 odsto) i samo u trećini slučajeva sa mačkom.

I da spomenem još jedno istraživanje iz 2021. godine koje je pokazalo da su vlasnici mačaka imali više šansi da ne spavaju najmanje sedam sati – ali istraživači nisu uspeli da zaključe da li to znači da mačke predstavljaju faktor rizika za smanjen kvalitet sna ili i način života vlasnika utiče na sveukupni kvalitet sna.

Dirljiva je bila macina briga kada sam imao groznicu nakon treće doze vakcine

Na primer, vlasnici pasa idu u svakodnevnu šetnju sa svojim ljubimcima, dok vlasnici mačaka nemaju tu mogućnost, a fizička aktivnost je prepoznata kao pozitivan faktor za dobar san.

Sve navedene studije su koristile neki upitnik, ali čini se da je najčešće korišćen Pitsburg indeks kvaliteta sna (eng. Pittsburgh Sleep Quality Index – PSQI). Iako se radi o srazmerno jednostavnom upitniku, potrebno je izvesno znanje da bi se primenio. Oni koji žele da ga pogledaju, mogu da iskoriste sledeći link:

https://www.goodmedicine.org.uk/files/assessment,%20pittsburgh%20psqi.pdf

Upitnik boduje sve, od vremena odlaska na spavanje, preko udobnosti (hladnoća, toplota, itd.), postojanja sanjanja, košmara, buđenja zbog korišćenja kupatila ili konzumacije tečnosti ili hrane, pa sve do hrkanja ili glasnog ili isprekidanog disanja koje deluje uznemirujuće za mnoge.

Prema studiji iz 2018. mačke koje su spavale u krevetu svog vlasnika podjednako su uznemirujuće kao i ljudski partneri

Ispostavilo se da ljudi generalno imaju problem sa snom i da je prisustvo ljubimca samo jedan od faktora. Oni koji ne veruju, mogu sami da provere svoj kvalitet sna na jednostavniji način, korišćenjem neke od aplikacija na svom mobilnom telefonu. Činjenica je da niko od nas ne spava sve vreme kvalitetno i da se za to moramo izboriti, kao i za zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Radost buđenja pored mačke

I da se vratim na svoje iskustvo. Početna uznemirenost zbog toga što je mačka glasno prela ili hodala po krevetu, vrlo brzo je prestala. Kao da je sama razumela šta je OK, a šta nije. Najsimpatičnije mi je što bliskost kontakta određuje ona, kao i što svoju naklonost ne prenosi na druge osobe.

Neke stvari su prenete iz legla, gde su glave mačića uvek blizu jedna drugoj, tako da mačka nikada ne spava pored nogu kao pas, već je uvek blizu glave vlasnika. Dirljiva je bila njena briga kada sam imao groznicu nakon treće doze vakcine.

Izgleda da je tačno da mačka predoseća promenu u zdravlju čoveka. Ispostavilo se i da mačka voli rutinu u spavanju, tačnije odlazak na spavanje i buđenje u isto vreme. Iako to preporučuju svi koji se bave snom, nekada to nije moguće, posebno vikendom, kada želimo da spavamo malo duže što, naravno, mačka ne razume.

Konačno sam shvatio šta je mislio Čarls Dikens, jedan od mojih omiljenih pisaca, kad je rekao da je veliki dar zavoleti mačku

Nakon nekoliko meseci, početno navikavanje je zamenila opuštenost i radost buđenja pored mačke. Naravno, oni koji nemaju ljubimce sve ovo ne razumeju.

Konačno, odgovor na pitanje da li je loše pustiti ljubimca da spava u krevetu sa vama i da li vam zajedničko spavanje sa ljubimcem pogoršava ili poboljšava kvalitet sna, nije poznat. Čak ni veterinari nemaju jedinstven stav. Izgleda da samo vlasnici kućnih ljubimaca mogu zaista da odgovore na ovo pitanje i bilo bi interesantno da vidimo vaše odgovore bar na dva pitanja.

Prvo, da li spavate sa svojim ljubimcem? I, ukoliko je odgovor pozitivan: da li mislite da to utiče na kvalitet vašeg sna?

A ja sam konačno shvatio šta je mislio Čarls Dikens, jedan od mojih omiljenih pisaca, kad je rekao da je veliki dar zavoleti mačku.