Par koji spava u kašika položaju

Možda odavno spavate kao dve kašike, a niste znali

Termin spuning se koristi za položaj u spavanju u kome jedan partner obgrli drugog s leđa, tako da izgledaju kao kašike u kutiji za escajg, a njegove čari su neprocenjive

Na pitanje „kako i s kim spavaš” odgovorićemo ili nekom vrlo bliskom ili terapeutu, ali upravo u odgovoru na to pitanje leži ključ našeg emotivnog prostora. Ako taj odgovor glasi „spavam u kašici”, kako se već čuje u žargonu mlađih generacija, to je siguran znak da nećemo imati problem sa lučenjem oksitocina, hormona koji je mnogo više od stavke u rezultatima zdravstvenih analiza.

Termin spooning potiče od engleske reči spoon – kašika, a koristi se za položaj spavanja u kome jedan partner obgrli drugog s leđa, tako da izgledaju kao kašike u kutiji za escajg. Velika kašika je kad stomak krupnije osobe prianja uz leđa sitnije, a mala kad se sitnija osoba savije uz leđa krupnije. Dok velika kašika izražava zaštitu, mala je vid utehe.

Bez obzira na varijante, spuning je blagotvoran i za odnos partera i za zdravlje svakog pojedinačno

Spuning i tantrička učenja

Spavanje u kašici ili kao kašike ima više verzija u odnosu na položaj ruku i nogu koji je spavačima najprijatniji, ali bez obzira na varijante, spuning je blagotvoran i za odnos partera i za zdravlje svakog pojedinačno.

Iako je spuning u centar pažnje zapadnih društava došao sa popularnošću indijskih tantričkih učenja, on je zapravo upisan u genetski kod čoveka. Još su pećinski ljudi spavali u tom položaju, jer su se tako najbolje grejali u dugim hladnim noćima, a tako su i jači članovi zajednice štitili slabije od mogućih predatora.

U savremenom načinu života spuning je izgubio svoju praktičnu svrhu, ali ga je moderna nauka vratila na velika vrata kao uslov psihofizičkog blagostanja.

Studija objavljena u Časopisu za psihosomatsku medicinu (The Journal of Psychosomatic Medicine), kaže da spuning, ali i grljenje uopšte, dovodi do lučenja oksitocina. Istraživači su ispitivali 38 parova i upoređivali rezultate dobijene kad su se parovi odmarali svako pojedinačno, sa rezultatima kad su se u istom trajanju grlili ili ležali u položaju kašike.

U bliskom kontaktu s partnerom i kod žena i kod muškaraca povećavalo se lučenje hormona koji još zovu i „osećam se dobro”, zato što njegov nalet u organizmu čini da se osećamo veoma srećno, udobno, bezbedno i voljeno.

Iako je spuning u centar pažnje zapadnih društava došao sa popularnošću indijskih tantričkih učenja, on je zapravo upisan u genetski kod čoveka

Rane brže zaceljuju

Uz to, koristi od oksitocina nisu samo psihološke. Studija, koja je pratila 59 žena pre i posle toplog kontakta sa partnerom, koji se završavao zagrljajem, dokazala je da su se kod onih sa višim nivoom oksitocina snižavali i krvni pritisak i broj otkucaja srca. Dokazano je, takođe, da ovaj hormon redukuje stres, ublažava bol i podiže imunosistem.

Jedna švedska studija tvrdi da se to događa zato što oksitocin smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, u ljudskom telu, kao i da podiže prag bola. Tako kombinacija „više oksitocina – manje kortizola” dovodi do smanjenja anksioznosti kod onih koji su joj hronično skloni. Takođe, ublažava nesanicu i pomaže da se uđe u stanje dubokog sna, u kome se telo odmara i obnavlja.

„Treba nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživeli, osam dnevno da bismo ostali u postojećem stanju, a 12 nam je neophodno za rast”

Čak i fizičke povrede brže zaceljuju kod onih koji redovno imaju topao fizički kontakt s partnerom. Studija Univerziteta u Milanu iz 2009. ustanovila je da kod parova koji imaju intenzivno konfliktno ponašanje fizičke rane zaceljuju za 40 odsto sporije nego kod onih koji se često grle.

Četiri zagrljaja dnevno za opstanak

Ako je spuning lek, kao što ove studije pokazuju, logično se postavlja pitanje koje su doze spuninga potrebne da bi on imao efekta. Ohrabrujući su rezultati koji kažu da je 10 minuta dnevno dovoljno za dobar nivo oksitocina. Ili, kako je to terapeutkinja Virdžinija Satir jednom rekla za Forbs magazin: „Treba nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživeli, osam dnevno da bismo ostali u postojećem stanju, a 12 nam je neophodno za rast.”

Kod parova koji imaju intenzivno konfliktno ponašanje, fizičke rane zaceljuju za 40 odsto sporije nego kod onih koji se često grle

Ne treba izgubiti iz vida da spuning ne podrazumeva seks, već samo blizak telesni kontakt kojim se izražava i gradi bliskost i poverenje. Ali to ne znači da spuning ne pomaže da popravimo seksualnu stranu odnosa, ako je to ono što nas muči.

Kad se umirimo i opustimo u svojoj „kutiji za escajg”, vrlo brzo će se harmonizovati naš i partnerov srčani ritam, a odatle – ni zveckanje kašika nije daleko.