Prelepo plavo oko našminkano bronzano, braon tonovima.

Šminkanje očiju – kako našminkati oči različitih boja i oblika?

Šminkanje očiju može delovati izazovno, pogotovu ukoliko se upustimo u korišćenje senki za oči kada nismo sigurni koji stil šminkanja odgovara našem obliku oka.

Ako pak krenemo i korak dalje, pa poželimo da iskoristimo i neke intenzivnije nijanse, često nismo sigurni koje boje da odaberemo. To sve može dodatno otežati samo šminkanje, a dobar efekat može izostati ukoliko nismo koristili odgovarajuće nijanse za našu boju očiju.

U ovom tekstu naučićete kako da našminkate oči ukoliko ste početnik, potom kako to da uradite u skladu sa oblikom oka, ali i kako da odaberete nijanse kada želite da što bolje istaknete sopstvenu boju očiju.

Šminkanje očiju za početnike – pravilno šminkanje očiju

Našminkati oči nije lak zadatak, zato vam u nastavku dajemo i nekoliko saveta za postizanje perfektno našminkanih očiju čak i ukoliko ste početnik.

Za novajlije u šminkanju očiju, najbolje je da se držite neutralnih tonova, i da to bude što jednostavniji makeup oka koji će savršeno istaći vaš pogled. Počećemo sa jednostavnim šminkanjem očiju korak po korak za postizanje efekta smokey eyes.

Smokey eyes šminka za oči za dnevnu i večernju varijantu 

Za dnevnu varijantu, kao i svaki put kada počinjemo da se šminkamo, uvek je važno staviti bazu za senke. Baza omogućava lakše nanošenje senki, lepše i ujednačeno „blendanje/stapanje” senki kao i celodnevnu postojanost. Koristeći bazu, šminka se neće se nakupiti u pregibima kapka, a ceo look će ostati svež kao kada ste ga naneli.

Nakon što stavimo bazu, ravnomerno, preko celog kapka nanosimo osnovnu nijansu senke – ovo je najčešće neutralna bež nijansa koja obezbeđuje savršenu aplikaciju. Ovu senku, kao i sve ostale suve/kompaktne senke, nanosimo isključivo četkicom. Četkice za šminkanje moramo koristiti kako se pigmenti iz senke ne bi mešali sa sebumom sa naših prstiju. Sledeća senka koju nanosimo je prelazna nijansa kojom dajemo dubinu samom oku. 

Ta nijansa treba da bude svetlobraon ili tamnobež i nanosimo je u pregib kapka pufnastom četkicom. U nekoliko pokreta duž pregiba kapka stapamo ovu nijansu sa osnovom i, kada smo uspešno spojili te dve nijanse, nanesemo malo te iste senke na donji kapak.

Zatim prelazimo na sledeći korak – tamnobraon senke za oči. Tamnobraon senku nanosimo nekom preciznijom četkicom duž linije trepavica na gornjem i donjem kapku, stapajući je sa ostatkom kapka tako da ona ravnomerno nestaje što je bliže pregibu. Na donjem kapku, tamnobraon zadržavamo tik uz trepavice kako bi oči bile uokvirene i istaknute. 

Za kraj, po želji, možete naneti braon olovku za oči na unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Savet je da za dan koristite braon olovku ili krejon dok za večernji look možete koristiti crnu olovku ili crni krejon. Ne zaboravite da je dobra maskara pola posla kod isticanja očiju pa, za sam kraj, nanesite vašu omiljenu maskaru u dva sloja.

Za večernji look, ovaj isti makeup možemo obogatiti crnom olovkom ili crnim krejonom, ponovo duž trepavica na gornjem i donjem kapku, s tim što na donjem kapku uvek želimo da budemo precizni i da linija bude tanka. Preko crne olovke stavljamo još tamnobraon senke, ali je sada nanosimo do samog pregiba kapka i potom blendiramo sa svetlobraon ili tamobež senkom, pufnastom četkicom, kako bi se napravio suptilan prelaz na gornji deo kapka

Važno je da nikada ne blendamo/stapamo senke četkicom kojom smo nanosili tamnu nijansu – idealno je da za početak imate dve četkice: pufnastu za blend i ravnu četkicu za nanošenje senki. Na samom kraju, osvežite svoj look još jednim slojem maskare.

Braon oko uokvireno braon, bronzanom senkom.

Šminkanje očiju korak po korak prema obliku oka

Od svih koraka u našoj rutini šminkanja, senčenje očiju je verovatno jedan od zahtevnijih postupaka, čak i za profesionalne šminkere. Od odabira nijansi senki, njihovog blendanja, kombinovanja sa olovkom ili ajlajnerom, do toga kako prilagoditi način senčenja obliku oka i ostale dileme, razjasnićemo u nastavku.

Znanje o šminkanju očiju različitih oblika može da podigne vaš izgled na viši nivo. Iako nije nužno da određeni oblik ili stil šminkanja izgleda loše na vama, dobro je znati kako da poboljšate svoj prirodni oblik očiju i kako da vaš pogled, uz odgovarajući makeup, deluje magično.

Šminkanje očiju sa spuštenim kapcima – kako našminkati spuštene oči?

Kako izgledaju oči sa spuštenim kapcima? Kada su oči otvorene, gornji deo kapka pada poput nabora preko pregiba kapka.

Za ovaj oblik oka, baza za senke je apsolutno obavezan korak pri šminkanju očiju. Ovaj oblik oka može činiti da oči deluju sitnije jer je pregib kapka skriven i samim tim površina oka deluje manje.

  1. Da biste senkom korigovali ovaj izgled, nanesite mat neutralnu senku, iznad pregiba kapka, tačnije na kožu koja prekriva vaš pregib.
  2. Izblendajte senku ka obrvama, odnosno postepeno, pufnastom četkicom, stopite senku do kosti ispod obrva.
  3. Dok se šminkate, držite otvorene oči i gledajte pravo u ogledalo. Ukoliko se budete šminkali dok vam je oko zatvoreno, veći deo senke mogao bi se izgubiti u naborima spuštenog kapka pri otvaranju oka.
  4. Kada koristite olovku ili ajlajner trudite se da linija koju izvlačite bude što tanja kako bi se na kapku stvorila iluzija većeg prostora.

Ukoliko vaše linije ajlajnera ili olovke budu debele, prekriće čitavu površinu vidljivog dela kapka i ceo look može brzo da postane preintenzvan, a vaše oči da deluju sitnije.

Oči gde je crnim krejonom izvučena linija na unutrašnjoj ivici kapka.

Šminkanje okruglih očiju – kako ih istaći?

Kako da znate da li imate okrugle oči? Verovatno možete intuitivno da pretpostavite kako izgledaju okrugle oči, ali siguran znak je kada vidite deo beonjače iznad i ispod irisa oka.

Ako želite dodatno da naglasite svoje okrugle i krupne oči možete naneti veštačke trepavice koje su kraće u uglovima oka, a duže na sredini; na ovaj način postižete izgled oka srne.

Ukoliko pak želite da izdužite izgled oka, odličan način za to je mat smokey eyes sa tamnijim nijansama na spoljašnjem uglu oka. Zapamtite, smokey eyes ne mora da znači crno – umesto crne, probajte srednje nijanse tamnobraon senke i u unutrašnjim uglovima oka koristite svetlucavu svetlu nijansu kako biste ostvarili efekat vizuelno izduženog kapka.

Kada koristite olovku za oči – savet je da je stavljate na vodenu liniju gornjeg i donjeg kapka, a potom da produžite krajeve tih linija ka slepoočnicama kako biste postigli cat eye efekat. Ako koristite ajlajner, trudite se da ga izvučete tanko preko kapka, a na krajevima podebljajte liniju – na ovaj način takođe postižete cat eye efekat.

Ukoliko vam ajlajner bude izvučen u debljoj liniji, okrugli izgled oka će biti naglašen, a ako želite dodatno vizuelno da uvećate svoje oči, možete posegnuti i za ajlajnerom u boji vaših očiju.

Šminkanje sitnih očiju – kako vizuelno povećati oko?

Sitne oči mogu delovati teško za šminkanje, ali uz naše smernice postaćete pravi ekspert! Pročitajte naše savete za šminkanje sitnih očiju.

Da bi vaše oči delovale veće, trebalo bi, pre svega, da vodite računa o svojoj skin care rutini. Veoma je važno da koristite kremu za regiju oka koja će ublažiti izgled podočnjaka i nadutost.

Tamni kolutovi ispod očiju i jastučići vizuelno smanjuju veličinu oka, te je dobro da u kući uvek imate masku za lice, odnosno za područje oko očiju, koja hladi, hidrira i osvežava regiju ispod oka.

Jednako važno je da posedujete i dobar korektor, u odgovarajućoj nijansi za vas, kako biste pre samog šminkanja očiju dobili savršeno odmoran izgled. Korektor uvek utapkajte prstima Ili sunđerom za šminkanje i izbegavajte povlačenje kože; tapkanjem postižete najveću prekrivnu moć. Kada nanosite senke, važno je da naglasite prostor ispod obrve svetlucavom svetlom senkom, kao i unutrašnji ugao oka. Za dramatičniji efekat možete se poslužiti i hajlajterom.

Za sitne oči možete se poslužiti i „halo” tehnikom šminkanja: na spoljašnje i unutrašnje delove kapka nanosite tamnu senku, a na sredinu, odnosno centar kapka nanosite svetliju svetlucavu nijansu. Na ovaj način oči će delovati okruglije i krupnije.

Vrlo tamno braon, bronzana senka i zeleno oko. Ispod oka je takođe senkom istom bojom izvučena linija.

Za koji god stil senčenja da se opredelite, preskočite crnu olovku na unutrašnjoj vodenoj liniji. Umesto toga, odaberite bež olovku kako bi vaše oči delovale otvorenije ili braon olovku za zavodljiv pogled. Šminkanje oka možete završiti stavljanjem veštačkih trepavica koje imaju mačkasti efekat. Duže trepavice na krajevima dodatno će istaći vaše oči i one će delovati krupnije.

Šminkanje očiju u zavisnosti od njihove boje

Kako našminkati oči u zavisnosti od njihove boje? Da li ste ranije čuli za teoriju boja?

Možda ste imali prilike da se sretnete sa krugom boja na časovima likovnog, a da li ste znali da krug boja krije tajnu savršeno istaknutih očiju?! Sve se svodi na komplementarnost boja… Naime, u krugu boja, one koje su jedna naspram druge zovu se komplementarne boje; to znači da jedna ističe drugu i čini je upadljivijom ukoliko se nađu jedna do druge, odnosno da se međusobno neutrališu ukoliko se preklope.

Šminkanje plavih očiju

Koje boje senki treba koristiti za šminkanje plavih očiju?

Kako bi vaše plave oči bile što istaknutije i plavlje, koristite tople nijanse senki, odnosno senke koje imaju narandžastog pigmenta. Zašto narandžasti pigment?

Narandžasta boja nalazi se nasuprot plave u krugu boja i samim tim one su komplementarne pa će, kada stoje jedna do druge, jedna drugu isticati.

Da pojednostavimo, ukoliko imate plave oči birajte senke bronzanih, zlatnih, šampanj nijansi, zatim tople braon nijanse, boju kajsije i – vaše plave oči dobiće novu dimenziju plave. Plavim očima naročito lepo stoji nude šminka.

Ukoliko se odlučite za zelenu nijansu senke, vaše plave oči dobiće zelenkast odsjaj. Preskočite plave nijanse senki, iako se plava senka uklapa sa plavom bojom oka – ona neće istaći plave oči već će samo umanjiti njihovu vidljivost. Što se tiče olovki za oči, naš savet je da za dnevnu varijatu koristite braon krejon ili ajlajner, a da crnu koristite isključivo za posebne prilike ili uveče.

Šminka lako može da nadjača plave oči, te je za dnevni look uvek bolje držati se jednostavnog stila.

Jednostavan makeup očiju omogućava da prirodna lepota vaših plavih očiju dođe do izražaja. Kao što smo ranije spomenuli, umesto da koristite jarke ili dramatične boje ili debelu olovku za oči, umanjite sve. Ajlajner nanosite isključivo u tankoj liniji. Vaše prelepe plave oči biće vam zahvalne što ste dozvolili njihovoj prirodnoj lepoti da dođe do izražaja.

Plavo oko i narandžasto, sedefasto, braonkasta senka.

Šminkanje zelenih očiju

Na šta treba obratiti pažnju kada šminkate zelene oči? Idealno je držati se toplih nijansi koje imaju crveni pigment u sebi.

Crvena boja je direktno nasuprot zelene u krugu boja tako da bi senke nijanse vina, roze, roze zlata, ljubičaste, boje breskve i bakra savršeno istakle zelenu boju oka, a samim tim i gornje crte lica. Dodatne nijanse koje takođe dolaze u obzir su kestenjasta i koralno narandžasta

Sve ove nijanse sadrže crveni pigment, te su komplementarne uz zelene oči. 

Neke zelene oči imaju hladan podton (poput zaleđenog jezera, svetlo hladno zelena), pa bi njima lepo stajale i srebrne i sive nijanse koje bi učinile da pogled dobije svetlucavost koja opčinjava. Pri odabiru senki, vodite računa za koju priliku treba da našminkate oči. Upadljive srebrne valere senki za oči ostavite za večernje prilike.

Kao što biste mogli zaključiti, većina boja senki lepo stoji na zelenim očima, međutim, bilo bi dobro zaobići plave nijanse kako oči ne bi delovale umorno.

prelepo zeleno oko , na kapku je nanos bakarne i ljubičaste nijanse.

Šminkanje braon očiju

Ako imate braon oči, bingo!

Kako našminkati braon oči da izgledaju očaravajuće? Smeđe, odnosno braon oči, možda zvuče manje uzbudljivo od plavih očiju, no moramo vas razuveriti, braon zapravo ide uz sve! S obzirom da je braon boja neutralna i ne nalazi se u krugu boja, braon je moguće upariti sa bilo kojom drugom bojom. Međutim, uz neke boje, smeđe oči će biti istaknutije od drugih. Jedna od najbolje čuvanih tajni šminkera jeste da se stavljanjem tople smeđe senke za oči (sa bakarnim nijansama) na liniju trepavica, izazivaju zelene i zlatne iskrice u braon očima.

Ako želite da stvorite kontrast, izaberite nijanse braon koje su suprotne vašim braon očima – ako imate tamne oči, odaberite svetlu nijansu braon. Ukoliko želite intenzivniji, mističniji pogled, dodajte crnu olovku na vodenu liniju oka ili kompletno uokvirite oko, tankom linijom uz trepavice.

P. S. Imamo još jednog keca u rukavu – tokom sunčanog dela godine, koristite plave nijanse senki, a posebno kraljevsko plavu, kao ajlajner, krejon ili maskaru i vaše braon oči delovaće svetlije i dobiće medenu nijansu. Braon sadrži žute, tople pigmente, a plava je nasuprot žute/narandžaste i pritom je hladna, te će ovaj kontrast istaknuti tople pigmente u braon očima i vaš pogled će delovati uzbudljivo i zavodljivo.

Braon oko uokvireno plavom senkom.

Nadam se da su vam naši saveti i smernice bili inspirativni i sigurna sam, ako ih primenite, da će vaš makeup očiju dostići jedan novi, viši nivo. Ako želite dodatne informacije i savete, pogledajte i druge naslove na temu šminkanja ili pogledajte naš Youtube kanal. Vaš izbor je ogroman, budite slobodni da se igrate, šminka je zabavna i, na kraju krajeva, uvek može da se skine dobrim sredstvom za uklanjanje šminke.