zdravi-i-lepi
Šiške – pune, ravno sečene, proređene, nepravilno šišane - To sam ja
Devojka sece siske

Šiške – pune, ravno sečene, proređene, nepravilno šišane

U svakoj dekadi imamo poneku javnu ličnost koja nosi kratke šiške. Zbog raznih načina šišanja i oblikovanja neke šiške dugo su nosile nazive javnih ličnosti koje su ih prve ponele

Šiške su okvir lica – koliko ćete ih skratiti i kako oblikovati, zavisi od oblika vašeg lica i od stila frizure i vašeg ukupnog stajlinga. Do 1920-tih godina šiške su bile iste dužine kao i ostala kosa. Za mekši izgled su se nekad od sitne nove kose odvajale loknice uz lice ili su se namerno kratili neki pramenovi, ali klasične šiške se nisu pojavile do 1920-ih.

Od tada nadalje, u svakoj dekadi imamo poneku javnu ličnost koja nosi kratke šiške. Zbog raznih načina šišanja i oblikovanja neke šiške dugo su nosile nazive glumica ili drugih javnih ličnosti koje su ih prve ponele.

Kad su ravne, mogu biti šišane ravno ili u polukrug, nadole ili nagore

Kad su ravne, mogu biti šišane ravno ili u polukrug, nadole ili nagore. Razlika u šišanju nije samo u visini, da li će biti ispod ili iznad obrva, ili jako kratko na čelu, nego i u načinu šišanja. Da li želite pune, ravno sečene ili proređene, ili možda čak nepravilno šišane? Pre skraćivanja šiški svakako treba proveriti u kojim pravcima vam raste kosa ili kako ste je navikli da leži oko razdeljka. Jako teško ćete promeniti pravac kosi, pa je pametno da smislite stil koji ili prati smer rasta kose ili se sa frizerom konsultujte kako se postojeće stanje uklapa u vašu ideju. Naročito zamolite frizera da vam pokaže kako ćete najlakše oblikovati frizuru sami.

Pre skraćivanja šiški svakako treba proveriti u kojim pravcima vam raste kosa ili kako ste je navikli da leži oko razdeljka

Mekane, blago ukovrdžane šiške, doprineće blažem i nežnijem izgledu, bez obzira na dužinu preostale kose. Ako su šiške skoro iste dužine sa kratko ošišanom kosom na vratu, što je neka vrsta paž frizure, možda će vam biti interesantno da ih ošišate stepenasto. Uvek možete da ih isfenirate ili navijete i time promenite izgled. Stepenasto sečene šiške se slažu i sa dugom kosom. Takođe će doprineti različitim stilovima koje možete da postignete različitim oblikovanjem kose.

Mekane, blago ukovrdžane šiške, doprineće blažem i nežnijem izgledu, bez obzira na dužinu preostale kose

Duge ili kratke, ravne ili stepenaste, šiške su interesantne i u kombinaciji sa punđama ili samo polupokupljenim kosama. Možda niste spremne na potpunu promenu frizure, ali možete da se poigrate šiškama i tako promente izgled.

Stepenasto sečene šiške slažu se i sa dugom kosom

Džejn Birkin / Melanie Lemahieu © / Shutterstock.com

Pregledajte i odaberite ideje kojih ima baš mnogo. Odri Hepbern, Mia Farou, Beti Pejdž, Natali Vud, Džejn Birkin, Merijen Fejtful, Brižit Bardo, Lajza Mineli, naročito one na špic koje je nosila za snimanje filma Kabare, ili Heder Loklir, zvezda 1980-tih, pa Madona sa njenim transformacijama od dugih kovrdžavih u 1980-tim. Tu su i Bitlsi, na kraju krajeva.

Sve šiške su drugačije.