Devojka seče šiške

Šiške – koje vrste šiški postoje i koje odgovaraju vašem obliku lica?

Šiške su trend kojem se uvek rado vraćamo. Duge ili kratke, ravne ili stepenaste, one su interesantne sa puštenom kosom, ali i u kombinaciji sa punđama ili samo polupokupljenom kosom. 

Možda niste spremne na potpunu promenu frizure, ali možete da se poigrate šiškama i tako promente svoj izgled.

U nastavku teksta pročitajte koje sve vrste šiški postoje i koje će vam najbolje pristajati prema stukturi kose i obliku lica.

Devojka sa šiškama

Kada su nastale šiške?

 Do 1920-tih godina šiške su bile iste dužine kao i ostala kosa. Za mekši izgled su se nekad od sitne nove kose odvajale loknice uz lice ili su se namerno kratili neki pramenovi, ali klasične šiške se nisu pojavile do 1920-ih.

Od tada nadalje, u svakoj dekadi imamo poneku javnu ličnost koja nosi kratke šiške. Zbog raznih načina šišanja i oblikovanja neke od njih dugo su nosile nazive glumica ili drugih javnih ličnosti koje su ih prve ponele.

Pregledajte i odaberite ideje kojih ima baš mnogo. Odri Hepbern, Mia Farou, Beti Pejdž, Natali Vud, Džejn Birkin, Merijen Fejtful, Brižit Bardo, Lajza Mineli, naročito one na špic koje je nosila za snimanje filma Kabare, ili Heder Loklir, zvezda 1980-tih, pa Madona sa njenim transformacijama od dugih kovrdžavih u 1980-tim. Tu su i Bitlsi, na kraju krajeva.

Devojka sa kratkom kosom

Vrste šiški – šiške na kratku i dugu kosu

Kad su ravne, mogu biti šišane ravno ili u polukrug, nadole ili nagore. Razlika u šišanju nije samo u visini, da li će biti ispod ili iznad obrva, ili jako kratko na čelu, nego i u načinu šišanja. Da li želite pune, ravno sečene ili proređene, ili možda čak nepravilno šišane? 

Prema načinu šišanja, šiške možemo podeliti na:

  • Duge 
  • Kose 
  • Polukružne 
  • Stepenaste 
  • Ravne 

Duge šiške su namenjene prirodno ravnoj kosi i zahtevne su za održavanje. Šiške sa strane ili kose šiške su idealne za dugu kosu i mogu se stilizovati na različite načine – možete ih ispraviti, uviti ili podići. One su idealne ukoliko često volite da menjate frizure, jer su veoma prilagodljive.

Polukružne šiške su idealne za one sa ravnom kosom i visokim čelom, jer će naglasiti širinu a ne dužinu lica. Stepenaste šiške najčešće su namenjene dugoj kosi, kako bi je učinili zanimljivom i dali joj strukturu i dimenziju koja joj je falila. Međutim, kod njih je najvažnije da budu precizno ošišane. 

Takođe, stepenaste mogu biti idealana promena onim damama sa kraćom kosom, kojima je sadašnja frizura postala monotona. Ako su skoro iste dužine sa kratko ošišanom kosom na vratu, što je neka vrsta paž frizure, možda će vam biti interesantno da ih ošišate stepenasto. Uvek možete da ih isfenirate ili navijete i time promenite izgled. 

No, imajte na umu da je najlepša frizura uvek na zdravoj kosi, pa se redovno posvećujte nezi kozi i koristite  prirodne tretmane. 

Plava kosa sa šiškama

Kako odabrati moderne šiške koje će vam najbolje pristajati?

Ukoliko ste sigurni da je vašoj frizuri potrebna promena, pravilno odabranim šiškama ćete upravo to i postići. Umesto da odaberete moderne šiške ove sezone, važno je da se prilikom odabira vodite prirodnom strukturom vaše kose, kao i oblikom vašeg lica. 

Pre skraćivanja svakako treba proveriti u kojim pravcima vam raste kosa ili kako ste je navikli da leži oko razdeljka

Šiške prema obliku lica

Da li znate da vaš oblik lica može da odredi koje šiške će vam najjbolje pristajati?

Odabirom šiški koje odgovaraju vašem obliku lica, istaći ćete ono najlepše na njemu.

Okruglom licu najbolje pristaju kose šiške ili one koje su duže. Ukoliko se odlučite za one duže, možete ih stilizovati na različite načine – da padaju sa strane kako bi vizuelno suzile lice, sa razdeljkom na sredini ili sa strane. 

Osobama četvrtastog oblika lica pristaju stepenaste šiške na stranu, posebno ako imaju dugu kosu, a ukoliko želite ravne, važno je da sa strane budu duže, kako vam lice ne bi dobilo previše oštre crte.

Srcolikom licu takođe pristaju stepenaste šiške, dok ovalnom i zaobljenom licu pristaju gotovo sve vrste!

Duga kosa sa šiškama

Prema teksturi vlasi

Pre skraćivanja šiški svakako treba proveriti u kojim pravcima vam raste kosa ili kako ste je navikli da leži oko razdeljka. Dosta teško ćete promeniti pravac kosi, pa je pametno da smislite stil koji ili prati smer rasta kose, ili se sa frizerom konsultujte kako se postojeće stanje uklapa u vašu ideju. Obavezno zamolite frizera da vam pokaže kako ih stilizovati i kako ćete najlakše oblikovati frizuru sami.

Za tanku kosu najbolje su duge šiške koje kreću od sredine glave, koje će vašoj kosu dati potrebnu gustinu i volumen. Kada su u pitanju šiške za gustu kosu, preporučuju se one ravne i teške.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan i da smo vam pomogli u odabiru šiški koje će vam savršeno pristajati i istaći vaše crte lica!