Sigorni Viver

Sigorni Viver: Došlo je vreme za žene komandante

Prva akciona heroina, koja je u Osmom putniku spasavala čovečanstvo, danas, u 70. godini, zbog uloge u nastavku Avatara trenira ronjenje na dah s vojnim roniocima

Žene žele da budu ona. Muškarci žele da budu ona. Ovako je predstavljena glumica Sigorni Viver na svečanosti na kojoj joj je, pre nekoliko godina, uručena nagrada za njen angažman u oblasti ljudskih prava, posle uloge u filmu Molitva za Bobija.

Ali, ona se ne bori samo za prava ljudi, već je i predsednica komiteta za zaštitu gorila, a to je postala nakon što je odigrala glavnu ulogu u filmu Gorile u magli, za koju je dobila nagradu Zlatni globus. Očigledno, ne radi se o običnoj ženi, ali ona to dobro nosi s obzirom da kaže: „Hvala ti, Bože, što nisam normalna.”

Specifična ženska hrabrost

Ni ime joj nije obično. Ime Sigorni uzela je još 1963. po jednom liku iz Ficdžeraldovog romana Veliki Getsbi. Proslavila se kao kapetan Elen Ripli u serijalu filmova Osmi putnik. O tim ulogama Sigorni kaže: „Svojim rukama sam spasavala čovečanstvo svakih šest, sedam godina u poslednje tri decenije.”

Osim za Gorile u magli, Zlatni globus je dobila i za Zaposlenu devojku

Prvobitno, uloga kapetana svemirskog broda u tom filmu bila je pisana za muškarca. „Ali, došao je trenutak kad je ženama dozvoljeno da budu komandanti”, objašnjava Sigorni. Jedan od razloga da baš ona bude izabrana za pionira ženskih heroina akcionih naučnofantastičnih filmova bila je njena visina od 179 santimetara.

Među njenih šezdesetak filmova, smenjuju se ratne akcione heroine u holivudskim blokbasterima sa dramskim ulogama u umetničkim filmovima nezavisne produkcije

I zaista, to kako Sigorni trči, kako puca i sipa vatru iz najrazličitijih oružja i kako na kraju preživljava susrete sa najstrašnijim čudovištima, ne samo u Osmom putniku, nego i u celom svom „svemirskom opusu”, čini da „muškarci žele da bude ona”.

Ali, uz tu zadivljujuću fizičku energiju i veštinu, Sigorni je svojim talentom i glumačkim znanjem liku Elen Ripli dodala i specifičnu žensku hrabrost pri susretu sa svim zamislivim strahotama, zbog čega je za tu ulogu nominovana i za Oskara.

Očigledno, ne radi se o običnoj ženi, ali ona to dobro nosi s obzirom da kaže: „Hvala ti, Bože, što nisam normalna”

Među ulogama nema damu u nevolji

Naizmenično sa filmovima franšize Osmi putnik, Sigorni je igrala i u filmovima serijala Isterivači duhova. Među njenih šezdesetak filmova, smenjuju se, u gotovo pravilnom ritmu, akcione heroine u holivudskim blokbasterima sa dramskim ulogama u umetničkim filmovima nezavisne produkcije.

Jedino nije igrala bespomoćne dame u nevolji. O tome kaže: „Kad se osvrnem po svetu, ne vidim baš mnogo dama u nevolji. A ako ih i bude, one uglavnom manipulišu nekim muškarcem da im pomogne.”

Osim za Gorile u magli, Zlatni globus je dobila i za Zaposlenu devojku. A onda je 2009. godine došao film Avatar, u kome igra naučnicu, šeficu laboratorije.

Taj film Džejmsa Kamerona osvojio je sve generacije, jer je pričom, grafikom i tehničkim efektima, duboko zasekao u problem čovekovog odnosa prema prirodi. Uloga u Avataru dala joj je mogućnost da prikaže još jednu vrstu jake i dominantne žene, što je zahtevalo veliko glumačko umeće, ali i fizičku kondiciju.

„Svojim rukama sam spasavala čovečanstvo svakih šest, sedam godina u poslednje tri decenije”

Tema odnosa čoveka i prirode nije napuštala reditelja Kamerona celu deceniju, pa je pristupio snimanju nastavka kultnog Avatara, a kad je počeo, snimio je odjednom čak tri filma. Za sada se zna da će Avatar 2 ići u bioskope 2022, a Avatar 3, 2024. godine. U svim tim nastavcima igra Sigorni Viver, kao i u prvom delu, samo je sad više od deset godina starija.

U 70. glumi pod vodom

Veliki deo radnje filma Avatar 2 dešava se pod vodom. Sigorni je za Njujork tajms otkrila da je morala da vežba da bi uspela da pod vodom zadrži dah šest minuta. Trenirala je ronjenje u dubokim vodama na Floridi i na Havajima, a treneri su njoj i drugim glumcima bili elitni vojni ronioci.

Džejms Kameron i Sigorni Viver Jaguar PS © / Shutterstock.com

„Nikad ne kažem sebi: ne možeš ti ovo ili ne možeš ono. Uvek kažem: pustite me u to. I videćemo”

Sigorni je opisala scenu u kojoj je morala kroz mrak da roni dokle god može da zadrži dah, da bi je na kraju sačekali profesionalni ronioci sa opremom i dali joj kiseonik. Ipak, nije htela dublera ni za tu scenu. „Nikad ne kažem sebi: ne možeš ti ovo ili ne možeš ono.

Uvek kažem: pustite me u to. I videćemo”, objašnjava Sigorni. Osim Avatara, snimila je i novi nastavak filma Isterivači duhova: Zagrobni život, koji će ići u bioskope krajem ove godine.

A sve se ovo dešava kad Sigorni ima 70 godina. Rođena je 1949. na Menhetnu. Otac joj je bio jedan od rodonačelnika tok šou programa na televiziji. Ipak, Sigorni kaže: „Nikada nemojte zavisti od podsticaja drugih ljudi. On nikad nije dovoljan i nikad ne dolazi kad treba.”

Kad joj je bilo 12 godina, gotovo da je dostigla današnju visinu, pa su joj rekli da je previsoka da bi postala glumica. Ipak, ona je i sa tom visinom igrala devojku vidno nižeg Mela Gibsona u filmu Godina opasnog življenja.

Uvek podvlači da ona dolazi iz pozorišta, a „pozorište je oduvek čamac za ljude koji su različiti”

Čamac za ljude koji su različiti

Kad joj je bilo 12 godina, preselili su se Kaliforniju. A baš u to vreme, Bitlsi su držali svoj čuveni koncert na koji je ona, naravno, otišla. Nije joj se baš svidela histerija devojaka koje su vrištale i plakale, „kao trojanske žene”, kaže ona danas, ali dodaje: „Jednom fan Bitlsa, uvek fan Bitlsa.”

Kad se 1984. udala za pozorišnog reditelja Džima Simpsona, s ponosom je pokazivala prsten njegove bake koji joj je poklonio. U intervjuu je tada rekla da se nada da će taj brak trajati zauvek. I zaista, još uvek je u tom braku.

Danas žive na Menhetnu i imaju ćerku rođenu 1990. godine. Uz fascinantan filmski opus, Sigorni često igra i u pozorištima na Brodveju. Uvek podvlači da ona dolazi iz pozorišta, a „pozorište je oduvek čamac za ljude koji su različiti”.

Sigorni ima liniju i lice kojima godine kao da ništa ne mogu, zbog čega i žene, i muškarci žele da budu ona. Jedina tajna koju otkriva je da je jednom probala botoks i da to nikada više neće uraditi.