Seksualne igračke

Seksualne igračke, seks-velnes i zvezde u akciji

Ženska intima u velikoj meri se promenila. Mnoge zvezde sa A-liste ne samo da podstiču i promovišu nove prakse, već se okreću i dizajnu intimnih sitnica i aksesoara

Kad glumica Gvinet Paltrou predstavi novi velnes alat, javnost se zatalasa kao da je ponovo osvojila Oskara. Ima tu hvalospeva što podstiče zadovoljstvo žena, ali ima i podsmeha. Međutim, kako se na rastućem tržištu seksualnih igračaka i aksesoara u najširem smislu (od ulja za masažu, preko knjiga do vomanizera) obrću milijarde dolara, glumici se svakako ne može osporiti dobar njuh za biznis. Medijsku pažnju privukla je ona čuvena mirisna sveća, kao i nova patent-igračka koja sama postiže ljudsku telesnu temperaturu, pa se može doživeti kao realan partner…

Iako se ni danas velnes aksesoari ne dopadaju svima, erotska radoznalost ljudima nikada nije manjkala

Najmodernije seksualne igračke zaista ne liče mnogo na one koje smo krajem prošlog veka viđali. Anatemu sa njih nisu skinula inovativna tehnološka rešenja i dizajn već društvene promene, pravila ponašanja koja je nametnula pandemija, i novi pogled na intimu i seksualnost, pre svega žena.

Šta se promenilo

Iako se ni danas velnes aksesoari ne dopadaju svima, erotska radoznalost ljudima nikada nije manjkala, tako da su prototipovi u upotrebi već dugo. Smatra se, na primer, da je autorka jednog od čuvenijih modela egipatska lepotica i vladarka Kleopatra, a da su se poznate gejša kuglice pojavile još u 5. veku.

Na sreću, razni tabui i uputstva o tome gde je ženama mesto, kako devojčice treba da sede i da se ponašaju, sve su dalje od nas. U prvom planu su otvoreni razgovori o blagostanju žena, uključujući i seksualnost.

Tu su zvezde koje veličaju seks-velnes, među kojima su Rijana, Bijonse, Lejdi Gaga, Ališa Silverston i oskarovka Dženifer Lorens. Već duže vreme one otvoreno govore o upotrebi ovih modernih seks-velnes proizvoda.

Uostalom, zar ćemo slušati priče o tabuima i sada posle svega, poručuje novootkrivena samosvest i senzualnost, koja menja pomalo zastareli puritanski pogled na ljubavna pomagala. Dobrodošla su sva neočekivana uzbuđenja da pomognu u otkrivanju sopstvenog tela, u paru ili solo.

Nije za zanemarivanje ni činjenica da u razvijenim zapadnim zemljama žene sve češće biraju samački život, a da entuzijazam za partnerski odnos opada i na istoku. Na kineskim bračnim pijacama, navodno, ima sve manje posla, jer nove generacije žele kvalitetniji život koji brak može da im ugrozi. Prema nekim podacima u Kini, na primer, pre nekoliko godina bilo je oko 250 miliona samaca.

Za sve postoji prvi put

Lokdaun je svakako doneo nove trendove. Žene širom sveta uživale su u ulozi domaćica iz pedesetih godina prošlog veka, ali kad je igrama s testom došao kraj, okrenule su se sebi. U tim teškim danima neizvesnosti bilo je oslobađajuće što zahvaljujući jednom kliku može da se eksperimentiše sa neistraženim stvarima, koje su možda promakle u moru obaveza prema konvencionalnoj svakodnevici. Vreme je za pažljivo pručavanje ulja za erotsku masažu i seks-aksesoara Gvinet Paltrou o kojima priča ceo svet.

Zar ćemo slušati priče o tabuima i sada posle svega, poručuje novootkrivena samosvest i senzualnost

Imajući u vidu to iskustvo, nije neobično što svetske zvede, poput Dakote Džonson, zvezde filma Pedeset nijansi sive, lansiraju seks-velnes brendove, a ne recimo uobičajene parfeme i sapune. Reč je je o brendu Maude, posvećenom modernoj intimnosti, prepoznatljivog modernog dizajna, čiji je jedan od osnivača i kreativnih direktorki proslavljena zvezda erotične romantike.

Dakota Džonson, foto: Cubankite © / Shutterstock.com

Stvarnost nam je pokazala da su neprijatna, ali i prijatna iznenađenja uvek moguća i da smo zaslužile svaki trenutak posvećen sopstvenoj mašti i životnim otkrićima tipa – za sve postoji prvi put.

Recimo – za organik kondome!