Seksualne fantazije – ono što želimo i ono što dobijamo

Ženske seksualne fantazije odavno više nisu tabu tema. Danas, u trećoj deceniji 21. veka, svako će ovo izgovoriti sa dubokim uverenjem. Ne samo seksualne fantazije žena, već uopšte, sva seksualna i rodna pitanja zauzimaju veliki deo javnog prostora (po mnogima, isuviše veliki).

Uprkos tome, i dalje je teško proceniti kakvo je stanje iza slike koju stvaraju mediji i aktivisti.

Draga Džilijan – ključ za strahove i fantazije 

Želeći da to proveri, glumica Džiljan Anderson preko svog Instagram profila pozvala je žene (i sve koji se tako osećaju) da joj pišu o svojim seksualnim fantazijama, o tome da li te fantazije dele sa svojim partnerima i koliko se ono što žele razlikuje od onoga što dobijaju.

„Odakle god da dolazite, s kim god da spavate ili ne spavate, bilo da imate 18 ili 80 godina, želim da vas čujem”, napisala je Džilijan Anderson.

Ona poziva žene da svoju priču napišu na bilo kom jeziku, u dužini od 1000 do 2500 reči, i da je pošalju do 28. februrara ove godine na adresu deargillian.com. Od tih tekstova Džilijan planira da uredi knjigu koju će objaviti Bloomsbery pod naslovom Draga Džilijan (Dear Gillian), u kojoj će i ona sama da podeli svoje najskrivenije seksualne fantazije.

„Kao žene, mi znamo da je seks više nego samo seks. Ali mnoge od nas ne govore o tome. Naši najdublji, najintimniji strahovi i fantazije ostaju zaključani u nama, dok neko ne dođe s ključem. Pa, evo ključa”, rekla je Džilijan u svom videu na Tviteru.

Sve je počelo od „Seksualnog obrazovanja

Ideja za ovu knjigu počela je da se uobličava sa sve većom popularnošću TV serije Seksualno obrazovanje (Sex Education), u kojoj Džilijan Anderson igra glavnu ulogu dr Džin Milbern koja pomaže ljudima svih životnih pozicija da s ponosom prihvate svoju seksualnost. Džin Milbern svoj entuzijazam prenosi na sina Otisa (igra ga Ejsa Baterfild – Asa Butterfield), koji pokreće sopstvenu seksualnu kliniku.

Od 2019. do 2021. emitovano je 25 epizoda Seksualnog obrazovanja. Iako početak emitovanja četvrte sezone ove serije još nije zvanično utvrđen, The Hollywood Reporter je najavio da će se u njoj pojaviti mnoga nova lica, ali će, naravno, Džilijan Anderson u liku Milbern i dalje ohrabrivati ljude da budu otvoreni i iskreni po pitanju seksa.

Ovoj svojoj ulozi Džilijan će, kako izgleda, zajedno sa knjigom i akcijom koju priprema, dati daleko širi društveni značaj od razonode za televizijsko gledateljstvo. Slično se dogodilo i pre gotovo tri decenije sa njenom najpoznatijom ulogom hrabre naučnice i agentkinje Dejne Skali iz serije Dosije X. Serija je išla od 1993. do 2018. sa čak 217 epizoda i u Americi je izazvala pojavu koja je nazvana Skali sindrom, a odnosi se na povećano interesovanje devojčica za nauku i na znatno povećan broj devojaka koje upisuju tradicionalno muške naučne fakultete, upravo motivisane i inspirisane likom Dejne Skali.

Revolucionarna knjiga Nensi Frajdej

Prirpemajući se za ulogu Džin Milbern u Seksualnom obrazovanju, Džilijan Anderson je pročitala knjigu Moj tajni vrt: Ženske seksualne fantazije (My Secret Garden: Women’s Sexual Fantasies), koju je 1973. uredila i objavila Nensi Frajdej. Ta knjiga je takođe bila zbirka tekstova u kojima se istražuju seksualne fantazije žena, na osnovu anonimnih pisama iz celog sveta.

Knjiga je bila svetski bestseler i prodata je u milionima primeraka širom sveta.

Džilijan je knjigu pročitala tek 2018. i bila oduševljena: „Njena nefiltrirana i bolna iskrenost me je šokirala.” Počelo je da je kopka da li je njena majka, po zanimanju kompjuterska analitičarka, čitala Moj tajni vrt u vreme kad je objavljena, a njoj bilo tek pet godina: „To nikako nije bila puritanska porodica u kojoj bi se mrštili na takvo štivo, ali i pored tako liberalnog detinjstva koje sam imala, ta knjiga nije bila nešto što bi ona (majka) ostavila na stolu.”

Seksualne frustracije sedamdesetih

Knjiga Moj tajni vrt bila je revolucionarna, čak provokativna, kad se pojavila početkom sedamdesetih, jer je pokazala da „za neke od nas, seks koji imamo u glavi može biti stimulativniji od bilo kakvih pokreta tokom seksualnog čina, ma kako vatrenog”. Doživela je milionske tiraže i zato što je otvoreno rekla da žene imaju podjednako bogat i raznovrstan erotski unutrašnji život kao muškarci, i to obične žene, „ti, ja, naša komšinica”.

„Ono što me baš pogodilo i rastužilo bio je jak ton seksualne frustracije koji su mnoge od tih žena iz 70-ih izražavale (i pored seksualne revolucije!)”, kaže Džilijan Anderson i navodi ispovest jedne žene koja je napisala da se oduvek stidi svojih seksualnih fantazija jer misli da će je zbog njih smatrati nimfomankom, dok je druga dobro uočila da se slika o ženskim seksualnim fantazijama do tada uglavnom formirala na osnovu prikaza u umetničkim delima koja su stvarali muškarci.

Danas nema granica, ali ima usamljenosti

Sve je to navelo Džilijan Anderson da gotovo pola veka kasnije i sama pokrene sličnu akciju, da prikupi sličnu kolekciju anonimnih privatnih fantazija današnjih žena iz celog sveta i da napravi Moj tajni vrt za 21. vek. Džilijan svoju akciju smatra i jednom vrstom otplate duga toj knjizi: „Nesumnjivo, mada ne znajući, ja sam kao mlada žena imala velike koristi od te nove zore seks-pozitivnog feminističkog pokreta.”

Danas živimo u drugačijem svetu. „Pedeset godina kasnije, granice su izbrisane”, kaže Džilijan Anderson. Ali se zato današnji svet suočava sa epidemijom usamljenosti.

Kad danas Džilijan poziva žene, i sve koji se osećaju kao žene, da opišu svoje najskrivenije seksualne fantazije, ona ih ne poziva samo da učestvuju u jednom socijalnom istraživanju, već očekuje da će ta razmena tajni učiniti da se osećaju manje same.