Seksualna revolucija u životu sredovečne žene | to sam ja

Seksualna revolucija u životu sredovečne žene

Tvoje telo je tvoja kuća, mesto gde živiš; nema smisla da ga osuđuješ, kaže Ema Tompson povodom uloge u novom, neodoljivom filmu Good Luck to You, Leo Grande

Izgledalo je da je pitanje ženskog orgazma rešeno i stavljeno ad akta, ali je film Good Luck to You, Leo Grande, premijerno prikazan na ovogodišnjem Sandens festivalu, otvorio novu dimenziju ove priče.

„O seksu gotovo uopšte ne pričamo, dok smo, na primer, o hrani spremni da govorimo od jutra do mraka. A zapravo, seks bi trebalo da tretiramo kao jednu od primarnih sila u našim životima”, rekla je glavna glumica ovog filma Ema Tompson u intervjuu Setu Mejersu.

Ona je rad na ovom filmu nazvala posebnim iskustvom u svojoj četiri decenije dugoj, Oskarom ovenčanoj karijeri.

Rudimentarni seksualni život

Radnja filma, snimljenog za samo 19 dana, odvija se u jednoj hotelskoj sobi između dvoje ljudi. Ema igra lik Nensi Stouks, 55-godišnje penzionisane nastavnice religije, koja je posle trideset godina braka ostala udovica i shvatila da sve to vreme nije doživela orgazam. Imala je ekstremno rudimentaran seksualni život, ako se izuzme nešto što je sa 16 godna doživela na grčkom ostrvu.

Film kombinuje elemente komedije i drame da bi preispitao uvreženi stav da ženski orgazam mora da bude performativan, da, kako kaže Ema Tompson, mora da se vidi, kako bi uverio muškarca da je uradio ono što žena od njega očekuje. „A ipak, ta vrsta zajedničkog iskustva koje vodi do intenzivnog i opuštajućeg zadovoljstva svima nam je dostupna”, kaže Ema Tomspon.

Da bi saznala šta je sve propuštala, Nensi preko interneta nalazi seksualnog radnika Lea, koga u filmu igra Daril Makormak. Njihov susret u hotelskoj sobi je trenutak u kome jedna pristojna, porodična, odgovorna žena dolazi u situaciju za koju Ema Tompson u intervjuu kaže da je za nju bila neodoljiva.

Ema Tompson je rad na ovom filmu nazvala posebnim iskustvom u svojoj četiri decenije dugoj, Oskarom ovenčanoj karijeri

Pre nego što smo naučili da se stidimo svog tela

„Viđala sam u mnogim filmovima lik kao Nensi; ona je uvek uz osobu kojoj se dešavaju zanimljive stvari, ali ona sama nikada nije osoba koja radi zanimljive stvari. Ali sada, neočekivano, ona radi nešto potpuno fascinantno, krajnje radikalno i revolucionarno. I to sa mladim muškarcem, kakvog, takođe, nikad ranije nisam videla. On jeste seksualni radnik, ali je on i neka vrsta seksualnog negovatelja. On je tako saosećajan i pun razumevanja.”

Pošto Nensi često pada u paniku i želi da odustane, Leo je navodi da razmisli o tome zašto nije u stanju da primi ono što je želela, a on je voljan da uradi.

„To je zato što se žene ne pozivaju da razmišljaju o tome šta njima pruža zadovoljstvo, šta one zapravo žele”, objašnjava Ema.

Film kombinuje elemente komedije i drame da bi preispitao uvreženi stav da ženski orgazam mora da bude performativan

Otvoreno prikazivanje nagog tela starije žene takođe je svojevrstan presedan u ovom filmu. Naročiti izazov bila je scena u kojoj Nensi, prvi put nakon što je osetila tu radost, stoji naga pred ogledalom. Pripremajući se za ovu scenu, Ema je posegla za starim slikarskim majstorima i njihovim prikazima Eve sa jabukom u rajskom vrtu.

Videla je da Eva na tim slikama ima opušten položaj tela sa jednim kolenom malo savijenim i jednim stopalom malo isturenim. Opuštena je, nema nikakav grč, jer još nije naučila da se stidi svog golog tela. „Bilo je to zanimljivo iskustvo dok smo snimali, ali kad smo završili prošlo mi je kroz glavu: Gospode, ovo će videti veoma mnogo ljudi. Šta sam uradila?!”, kaže Ema, koja je i sama sa 14 godina počela da mrzi svoje telo, što je ostalo duboko urezano. I upravo toj 14-godišnjoj sebi, Ema poručuje: „Tvoje telo je tvoj sud, tvoja kuća, to je mesto u kome živiš. Nema smisla da ga osuđuješ.”

Ne gubite vreme na neprihvatanje

Ema smatra da je film dragocen za sve koji su izgubili mnogo vremena na neprihvatanje sopstvenog tela. „A Bog zna da sam i sama na to protraćila mnogo vremena.”

Krivica za takve greške, svojstvene ogromnom broju žena i muškaraca, leži pre svega u ikonografiji koja nas okružuje i koja se apsolutno ne može izbeći, ali ovaj film može da podstakne ljude da odahnu, da prihvate svoja tela, a ne da neprestano žele da ona budu drugačija.

Otvoreno prikazivanje nagog tela starije žene takođe je svojevrstan presedan u ovom filmu

Osim odnosa prema telu, ovaj film zadire duboko i u pitanje starenja i u sve češće umetnički obrađivan odnos između starije žene i mladog muškarca.

Iako je po zanimanju seksualni radnik, Leo Grande nije prost izvršilac seksualnih radova. On je strpljiv, opušten i kroz dijalog pomaže Nensi da se oslobodi svojih strahova. Iako znatno mlađi, Leo je zapravo vodič i učitelj. Ili, kako bi rekla Ema Tompson, seksualni negovatelj, kakav bi milionima Nensi u svetu pomogao da prevaziđu nesporazume sa sopstvenom seksualnošću.