zdravi-i-lepi
Da li je ženski orgazam mit - To sam ja
Žena koja leži

Da li je ženski orgazam mit

Postojanje orgazma nije samo po sebi definicija dobrog seksa, dobar seks može biti i bez orgazma. Najnovija istraživanja kažu da su bliskost, povezivanje i dobra komunikacija sa partnerom odlike dobrog seksa

Pojmom orgazma bave se medicina, fiziologija, psihijatrija, psihologija, antropologija, urologija, andrologija, filozofija i još poneka nauka, ali bez obzira na ovu brojnost, ponešto nam uvek izmiče i nikako da se definiše, opiše i objasni precizno.

Medicinska definicija podrazumeva seriju mišićnih kontrakcija u genitalnoj regiji, praćenu naglim oslobađanjem endorfina

Reč orgazam potiče od grčke reči koja označava pohotnost i požudu, a medicinski predstavlja vrhunac seksualnog doživljaja.

Misterije G-tačke i ostale tajne

Medicinska definicija podrazumeva seriju mišićnih kontrakcija u genitalnoj regiji, praćenu naglim oslobađanjem endorfina. Kod muškaraca je praćen ejakulacijom, tj. izbacivanjem sperme. I, evolucija je pronašla svrhu muškog orgazma, izbacivanje semena – produžetak vrste, ali ženski orgazam je zadao malo više problema za objašnjenje evolutivnog značaja. Jedno od prvih objašnjenja bilo je da je u davnoj prošlosti bio povezan sa uspešnom ovulacijom i oplodnjom, ali ni za jednu postojeću teoriju nema ni mnogo činjenica, ni objašnjenja. Jedan od udžbenika je dao čak 18 mogućih teorija o evolutivnoj istoriji ženskog orgazma.

Jedan od udžbenika je dao čak 18 mogućih teorija o evolutivnoj istoriji ženskog orgazma. Ali ni tih 18 teorija ne objašnjava dovoljno

Ali ni tih 18 teorija ne objašnjava dovoljno. Znamo i neke statističke podatke, i da se oslobađaju hormoni oksitocin i prolaktin, i da Francuzi orgazam nazivaju „mala smrt”, ali što više znamo, plašim se da suština promiče. Mnogo se razlikujemo od muškaraca. Kod muškaraca orgazam traje četiri sekunde, kod žena 15, sagorimo tri kalorije prilikom orgazma, ali dok ne stignemo do njega, srećom, sagorimo mnogo više.

Za razliku od muškaraca, 58 odsto žena je bar jednom u životu lažiralo orgazam. Iako muškarci misle da je to nemoguće, čuvena scena iz filma Kad je Hari sreo Sali objašnjava žensku moć i u ovoj oblasti. Između dva zalogaja hamburgera, Meg Rajan antologijski glumi orgazam u restoranu punom ljudi, koji bez reči prate njenu predstavu.

Kod muškaraca orgazam traje četiri sekunde, kod žena 15, sagorimo tri kalorije prilikom orgazma, ali dok ne stignemo do njega, srećom, sagorimo mnogo više

Ali ni tu nije kraj tajnama orgazma. Žene imaju nekoliko vrsta orgazma. Najčešći je klitorisni. Stimulacijom klitorisa žene vrlo brzo, statistike kažu za oko dva minuta, mogu doživeti orgazam. Postoji i vaginalni orgazam, ali i orgazam koji nastaje nadražajem grlića materice, zatim stimulacijom čuvene tačke G na prednjem zidu vagine, a može nastati i stimulacijom bradavica, ali i psihički, doživljajem u snu.

Veliko iznenađenje

Nauka je donela zaključak da je, evolutivno, ženski orgazam danas nepotreban, a žene pronašle hiljadu i jedan način da ga ipak dožive i kompletiraju seksualni doživljaj. Kažu naučnici da se za vreme orgazma kod žene aktiviraju svi delovi mozga, uključujući i one delove koje stimulišu opijati.

Orgazam nije jedini cilj u seksualnim odnosima i iako je bitan, nije sama suština seksa. To su zaključile žene i prepustile muškarcima da slave Svetski dan orgazma

Kako je moguće, pitaju se neki drugi naučnici, da tako ekstremno snažan doživljaj nema neku realnu svrhu? Naravno da ima svrhu, ali je možda nisu tražili na pravom putu. Postoji određen procenat žena koje tokom seksualnog odnosa ne mogu da dožive orgazam, ali je sasvim sigurno da svaka žena zna put do sopstvenog zadovoljstva. Valjda je i to neka svrha postojanja „male smrti”, što bi rekli Francuzi.

Vekovima je priča o ženskom orgazmu bila potisnuta ili iskrivljena i zanemarena. U današnjem vremenu počela je iskrena priča o tome, o ženskim potrebama i kako naučiti partnera da pomogne da doživljaj bude jači i češći, kako pronaći idealne poze i upoznati svoje telo.

I taman kad smo pomislili da je konačno sve jasno, dolazi do velikog iznenađenja. U jednom zaista velikom istraživanju žene izjavljuju da postojanje orgazma nije samo po sebi definicija dobrog seksa i da dobar seks može biti i bez orgazma, jer su bliskost, povezivanje i dobra komunikacija sa partnerom odlike dobrog seksa, čak i ako se nije desio orgazam za vreme tog čina. Seks jeste čin zadovoljstva, ali je i osnov za stvaranje povezanosti sa drugim bićem. Sve ovo su izjavile žene u toku dugogodišnjeg prikupljanja informacija.

Eto, tek sad muškarcima ništa nije jasno i ostade žena prevelika zagonetka za njih.

Zbog toga je jedan od muškaraca došao na ideju da uspostavi Svetski dan orgazma. Ideja je potekla iz Brazila i određen je i dan – 8. avgust. Ovu ideju su prihvatile i zemlje Komonvelta i SAD i oni Svetski dan orgazma slave 31. jula, a internacionalni datum je 22. decembar.

Svrha obeležavanja ovog dana je da prestane da se razmišlja o orgazmu kao o jedinom cilju u seksualnim odnosima, jer iako je bitan, nije sama suština seksa.

To su zaključile žene i prepustile muškarcima da slave Svetski dan orgazma.