Devojka drži šolju čaja

Novo jutro u zagrljaju flanela

Postoji vreme i mesto za pidžame, a ako žudite za danom u kojem ne radite ništa osim druženja sa najmilijima, na kauču, u svom najluksuznijem kućnom izdanju, gledajući TV, učinite to 1. januara

Kakva god da vam je bila prethodna godina i koliko god da ste se natrčali 31. decembra, verovatno ćete prvo jutro u novoj godini dočekati na sličan način. Za razliku od ostalih praznika, oko Nove godine postoji konsenzus. Svi jedva čekaju 1. januar. Dan kada se uživa u zvuku tišine i miru koji u svima nama rađa saznanje da svaki poziv koji eventualno nastupi može biti samo prijatan i da, u 90 odsto slučajeva, neće biti vezan za posao. Zatim ćemo se sresti sa odsustvom griže savesti što smo ostali u krevetu neki minut ili čak i sat duže i što će nam neretko pidžama biti uniforma u naredna 24 časa.

Iako o pidžami za novogodišnji dan možda i niste ranije posebno razmišljali – možda je sada, kada je naše kućno okruženje postalo prisutnije u našim životima nego pre par godina, pravi trenutak da se posvetite ovoj domaćoj odeći. Postoji vreme i mesto za pidžame, a ako žudite za danom u kojem ne radite ništa osim druženja sa najmilijima, na kauču, u svom najluksuznijem kućnom izdanju, gledajući TV, učinite to 1. januara.

Ovi naši komotni komadi odeće, koje sasavim lepo podrazumevamo, nisu tu od juče

Ostanak u odeći za spavanje potencijalno može učiniti da se osećamo tromo, ali kao i kod svih stvari, ključ je u umerenosti, a povremeni „lenji dan” mogao bi biti baš ono što nam je potrebno s vremena na vreme.

Ovi naši komotni komadi odeće, koje sasavim lepo podrazumevamo, nisu tu od juče. Njihova istorija je nešto duža i ima veze sa istorijom odevanja raznih naroda. Mnogo toga što znamo o prošlim vremenima dolazi od onoga što su ona ostavila za sobom – artefakata, slika, pesama i još mnogo toga. Ali pidžama se uglavnom smatrala privatnom stvari i bilo koji oblik odeće za spavanje bio je namenjen samo očima onoga ko ga nosi i njemu najbližih ukućana. Zbog toga nemamo mnogo sačuvanih dokaza o tome kakva je zapravo bila odeća za spavanje pre 500 godina. Ipak, postoje tragovi koji, ako ih sklopimo u celinu, mogu da nas dovedu do nekih odgovora.

U srednjem veku većina pidžama bila je, zapravo, bezoblična duga tunika s jednostavnim ukrasima. Pravile su ih ženske članice porodica same

U srednjem veku, većina pidžama bila je zapravo bezoblična duga tunika s jednostavnim ukrasima. Pravile su ih ženske članice porodica same. Bila je to odeća koja se lako spaja i brzo nastaje. Samo su članovi kraljevskih porodica i plemićkog porekla nosili pidžame koje su bile više od jednostavne duge haljine. Njihov dizajn bio je inspirisan indijskom, azijskom i rimskom nošnjom. Bila je to odeća bogata materijalom, u obliku haljine sa širokim rukavima za dodatnu udobnost.

Zapravo, sama reč pidžama i nije zapadnog porekla. Do nas je stigla od hindu reči „pae jama” ili „pai jama”, što u prevodu znači odeća za noge, i datira još iz 13. veka i Osmanskog carstva. Pidžame su tradicionalno bile široke pantalone sa uzicom za vezivanje oko struka, a nosile su ih i žene i muškarci širom Bliskog istoka i južne Azije, uključujući Bangladeš, Pakistan, Iran i južnu Indiju.

Samo su članovi kraljevskih porodica i plemićkog porekla nosili pidžame koje su bile više od jednostavne duge haljine

Nekada su bile ravnih nogavica, a pojedine su se sužavale oko gležnja. Ove su čakšire (što je možda najbolji opis) uglavnom bile uparene sa tunikom koja je padala do kolena vlasnika, a ova kombinacija se smatrala najboljim načinom da vam bude udobno i da ostanete čisti u svom domu i dok spavate.

U 14. i 15. veku Evropljani su, otkrivši pidžame azijskih kultura, usvojili ovaj odevni predmet i prilagodili ga svojoj klimi. Do 17. veka gotovo svi u Evropi nosili su neki oblik pidžama koje su bile adaptacija onih iz Osmanskog carstva.

Do 17. veka gotovo svi u Evropi nosili su neki oblik pidžama koje su bile adaptacija onih iz Osmanskog carstva

Daniel J. Rao © /Shutterstock.com

Koko Šanel bila je prva među dizajnerima koja je kreirala atraktivne i elegantne pidžame za žene, uveravajući dame da se pidžama može nositi s toliko udobnosti i lepote kao i tradicionalna spavaćica. Ženska pidžama zvanično je osvojila tržište 1909. godine, a tek 1980-ih je prerasla spavaćicu po broju prodatih artikala.

Ženska pidžama zvanično je osvojila tržište 1909. godine, a tek 1980-ih prerasla je spavaćicu po broju prodatih artikala

U svakom slučaju, kako god da je putovala do nas ovog 1. januara, za mnoge stanovnike planete, od dece do odraslih, biće izbor barem u nekom delu dana. Ako je u vašem kraju hladno i imate sreću da se kroz prozor vide nanosi snega, predlažemo vam divnu pidžamu od pamučnog flanela, da vam umota početak naredne godine. Ako je dan siv, obojte ga nekom u boji, a ako ne želite ništa drugo do dobru staru udobnost, ponesite onu dugačku majicu koja je vaša druga koža.

U svakom slučaju, želimo vam ušuškan prvi dan 2022.