Sana Marin – premijerka sa stasom i glasom

Mesec dana od stupanja na dužnost, i dalje je u centru pažnje jer izgleda kao manekenka, ima kabinet koji pretežno čine žene, kao i nesvakidašnji rezon o fleksibilnom radnom vremenu

Činilo se, ne tako davno, da će nas roboti i računari osloboditi, da ćemo imati više vremena za sebe, porodicu i mala zadovoljstva koja život čine čarobnim. Ispalo je, međutim, da napredak i udoban život koštaju, da zbog toga sve više radimo, te da smo svojevoljno postali zarobljenici novih tehnologija.

U svetu obuzetom radom i sticanjem, retko se događa da neko ko ima poluge moći ponudi drugačiju opciju – a upravo to je učinila finska političarka Sana Marin.

Finska premijerka ima 34 godine, najmlađa je na toj poziciji u svetu i članica je Socijaldemokratske partije Finske

Sana Marin, predsednica finske Vlade
© Nicole Mess / Shutterstock.com

Iako je Sana Marin na položaju predsednice finske Vlade već oko mesec dana, i dalje je u centru pažnje jer izgleda kao manekenka, ima kabinet koji pretežno čine žene, kao i nesvakidašnji rezon o fleksibilnom radnom vremenu.

Finska premijerka ima 34 godine, najmlađa je na toj poziciji u svetu i članica je Socijaldemokratske partije Finske. Vodi koalicionu Vladu levog centra koju čini pet stranaka. Uz SDP to su Stranka centra, Zelena liga, Leva alijansa i Švedska narodna stranka Finske. Kako su mediji nedavno preneli, nova finska Vlada ima 19 ministara, među kojima je 12 žena i sedam muškaraca.

Finska premijerka ostavila je bez reči čak i dežurne kritičare koji smatraju da je svet u nevolji zbog nedostatka liderstva

Fotografije Sane Marin obišle su svet
© Nicole Mess / Shutterstock.com

Fotografije Sane Marin i atraktivnih finskih ministarki obišle su svet, baš kao i vest da premijerka, navodno, planira da uvede četvorodnevnu radnu nedelju i šestočasovni radni dan. Taman što su se mnogi obradovali, a neki zabrinuli, stigla je vest da je reč o lažnoj vesti i da je zapravo Sana Marin u avgustu 2019. godine na jednom partijskom okupljanju, u relativno neformalnoj atmosferi, govorila o skraćivanju radnog vremena i pozitivnim efektima na produktivnost.

Tada je bila na poziciji ministarke za transport i komunikacije. „Četvorodnevna nedelja i radni dan od šest sati. Zašto to ne bi bio naš sledeći korak? Da li je osam sati zaista poslednja istina? Mislim da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa porodicom, radeći na svojim hobijima, zadovoljstvima. To bi mogao da bude sledeći korak u našem radnom životu”, navodno je tada rekla Marin.

Poznato je da političari na putu do najviših pozicija šire neutemeljeni entuzijazam i da se on često istopi kada se uhvate ukoštac sa svakodnevnim problemima, budžetom, štrajkovima, kriznim situacijama, ili slavom.

Fotografije Sane Marin i atraktivnih finskih ministarki obišle su svet, baš kao i vest da premijerka, navodno, planira da uvede četvorodnevnu radnu nedelju

Mesec dana od stupanja na dužnost, i dalje je u centru pažnje jer izgleda kao manekenka, ima kabinet koji pretežno čine žene, kao i nesvakidašnji rezon o fleksibilnom radnom vremenu
Premijerka Finske, politička zvezda
© Nicole Mess / Shutterstock.com

Što god se dogodilo sa Vladom Sane Marin, ona je u ovom trenutku politička zvezda. Ostavila je bez reči čak i one koji smatraju da je svet u nevolji zbog nedostatka liderstva. Ili su, možda, dežurni kritičari prepoznali kormilara i nisu cepidlačili kada je reč o nastupima, iskustvu i političkim vizijama Sane Marin.