Monohormatska svetlo braon kombinacije-rolka, ogrtač, tašna, šorc

Rolka – sinonim stila, sofisticiranosti i samopouzdanja

Na mapi modne istorije, sve se menja i odlazi. Ali, neki komadi ostaju da održavaju strukturu i da pripovedaju priču o stilu u večnosti.

Takav komad je i junakinja naše današnje priče, koju jednako već decenijama voli ženska ali i muška populacija – rolka – klasičan element garderobe koji je prevazišao generacije i modne ere. Svojim spojem topline, svestranosti i dodira mističnosti, džemper sa visokom kragnom zaslužio je mesto koje mu pripada kao simbolu stila i sofisticiranosti.

Dakle, hajde da krenemo na putovanje kroz nabore tkanine, istražujući zašto je ovaj komad više od obične udobne odeće.

Srednjevekovni vitez, sa mačem i metalnom zaštitom oko vrata koja će evoluirati u rolku

Od viteza do boema

Istorija džempera sa ovratnikom je bogata i intrigantna, kao i sam odevni predmet. Poreklom od srednjovekovnih vitezova koji su nosili verige da bi zaštitili vrat od posekotina mačem, rolka je kroz vekove evoluirala u simbol intelektualnih i umetničkih krugova u 20. veku.

Vizionari poput Pabla Pikasa i Odri Hepbern slavno su proneli ovu odeću, ulivajući joj dah kreativnosti i intelekta.

Poreklo džempera sa rol-kragnom može se pratiti od petnaestog veka, kada su vitezovi i vojno osoblje odeću od metalnih alki nosili kao deo odbrambene uniforme, koja je pokrivala i štitila veći deo tela.

Ovi rani oblici, uslovno rečeno rolki, bili su funkcionalni, dizajnirani da zaštite nosioca od udarca mačem. Tokom vremena, koncept je evoluirao od utilitarnog komada do simbola sofisticiranosti i pobune, koju su prigrlili umetnici, intelektualci i pojedinci koji su napredovali u modi.

Italija i dolče vita

Italija, poznata po svojoj bogatoj kulturi, umetnosti i modi, odigrala je značajnu ulogu u popularizaciji džempera s kragnom. Italijanski izraz „dolče vita” na engleskom se prevodi kao „sladak život” ili „dobar život”.

Ova fraza obuhvata suštinu idealizovanog italijanskog stila života koji karakterišu dokolica, zadovoljstvo i elegancija.

Tokom 1950-ih i 1960-ih, Italija je doživela kulturnu renesansu i ekonomski procvat, koji su se oslikavali kroz filmove Federika Felinija i privlačnost italijanske rivijere. Na ovim kinematografskim prikazima, glumci i glumice često su nosili džempere sa ovratnikom, koji su odisali sofisticiranošću i ležernošću bez napora.

Ovakva asocijacija između džempera sa dolčevitom i stila života „dolče vita” počela je da se ukorenjuje, kako u Italiji tako i šire.

Žuta rolka sa izrezom ispod grla , u kombinaciji sa sakoom od tvida

© Creative Lab / Shutterstock.com

Snaga, funkcija i stil

U suštini, džemper, rolka dolčevita odiše aurom samopouzdanja. Visoka kragna obavija vrat, privlačeći pažnju na lice i stvarajući osećaj izduženosti. Ovaj jednostavan izbor dizajna, nosiocima daje eleganciju i gracioznost.

Nije ni čudo što su poslovne ikone poput Stiva Džobsa ovaj komad učinile sebi svojstvenom, prepoznatljivom uniformom, jer rolka je potcenjen izraz snage koji mnogo govori.

Funkcija se susreće s modom u toplini i svestranosti dolčevite. Kada nastupi hladnoća jeseni i zime, ne postoji ništa poput utešnog zagrljaja džempera s kragnom koja grli vrat. Njegovo dobro prianjanje drži hladnoću na odstojanju, dok preklopna kragna dodaje sloj izolacije od klimatskih faktora. Bez obzira da li je uparujete s pantalonama po meri za sastanak u sali za sastanke ili je oblačite s farmerkama za vikend-odmor, dolčevita se bez napora prilagođava svakoj prilici.

Ekstravagnta siva rolka, sa našivenim ukrasima u različitim bojama

© DKSStyle / Shutterstock.com

Da ne zaboravimo beskrajan raspon dostupnih tkanina i boja. Od mekanog dodira kašmira uz kožu do ležernog šarma pamuka, ova odeća dolazi u nizu tekstura koje zadovoljavaju različite ukuse. Smele boje, poput tamnocrvene i šumske zelene, odišu osećajem avanture, dok klasične neutralne boje, poput crne i sive, odišu bezvremenskom sofisticiranošću. Ako se odlučite za belu, sa rukavima ili bez njih, ova odeća izmamiće vaše lice u prvi plan, bilo da ste još uvek preplanuli, prvih dana nakon letnjeg odmora ili ste na poslovnom sastanku nekog sivog jesenjeg jutra.

Toplina nostalgije

Na kraju, usudićemo se da kažemo da rolka prevazilazi puku odeću, to je simbol prihvatanja hladnoće života s milošću i sjajem. To je, suštinski, odeća za one koji razumeju da je stil više od onoga što nosite. Radi se tu i o tome kako ga nosite, i samopouzdanju s kojim se nosite.

Plavokosa devojka sa crnom rolkom i elegantnom Šanel ogrlicom

© Creative Lab / Shutterstock.com

Ovaj jednostavan džemper, od milja poznat kao „dolčevita”, nosi sa sobom osećaj nostalgije, sofisticiranosti i dodir italijanske privlačnosti. Njegovo putovanje od srednjovekovne funkcionalnosti do simbola slatkog života, ilustruje moć mode da uhvati suštinu kulture i prevaziđe vreme.

Sledeći put kada obučete dolčevitu, odvojite trenutak da cenite njegovu istoriju, raznovrsnost i neosporan osećaj za stil i sofisticiranost koji daje.

Pomislite na kulturu i bioskopsku magiju koji su doveli do njegovog očaravajućeg imena i prihvatite svoj stil slatkog života.

Naslovna fotografija © Creative Lab / Shutterstock.com