Recite: Nije vredno sekiracije i baš me briga

Dopustimo sebi da kažemo: „Ne!” Oslobodićemo se brige, anksioznosti, straha i griže savesti koje povezujemo sa odbijanjem nečega što se od nas traži

Život je pozajmljeno vreme. Kako da ga najbolje živimo i osmislimo u periodu u kojem smo svedoci dešavanja u svetu i kod nas, uz sedmi talas korone koja se razbuktava?!

Kako da se osećamo opušteno, oslobođeni nespokoja koji karakteriše najveći deo naše svakodnevice?

Ti trenuci mogu se javiti u prirodi ili u nekoj aktivnosti u kojoj uživamo sami ili zajedno sa ljudima koje volimo.

• To će nam omogućiti PROMENA glavnih životnih obrazaca, kako bismo izbegli razne životne zamke sa kojima se neprestano susrećemo.

U to ime, postavite pitanje: „Ko sam ja?”

Uđite “unutra”

Sedite u miru i tišini i postavite to pitanje duboko u svom biću. Ako želite da saznate odgovor, uđite „unutra”. Iz tog unutrašnjeg iskustva dešava se PROMENA. Zato morate da se suočite sa svojom stvarnošću – i sam taj susret će vas promeniti.

POVEZANOST sa drugima kako bismo izbegli emocionalno lišavanje i socijalnu izolaciju.

Da bismo izgradili osećaj povezanosti potrebni su nam ljubav, pažnja, empatija, poštovanje, privrženost, razumevanje i usmeravanje, kako od naše porodice i prijatelja, tako i od naših vršnjaka.

• Tragati za svim, znači okrenuti se ka unutra, biti SVESNIJI, budniji.

Ako ne spoznamo svoj unutrašnji svet, onda nam ni spoljašnjost ne može biti naročito lepa.Treba da osetimo blaženstvo mira iznutra (kao drvo čiji se koren hrani, a onda prirodno počinju da mu rastu lišće i cvetovi).

Ako „uskočite” u reku unutrašnjosti svesti, prvo ćete pronaći ISTINU, onda ćete pronaći SVEST, a potom ćete pronaći BLAŽENSTVO, ono je najdublje, a to je onda najviše.

BLAŽENSTVO je večno!

Ako ne spoznamo svoj unutrašnji svet, onda nam ni spoljašnjost ne može biti naročito lepa

Kako da se nađemo na ovom putu u vreme previranja?

Pokušajmo MEDITACIJOM; ima više načina, ali svaki u sebi sadrži nekoliko suštinskih tačaka.

Prva tačka je OPUŠTANJE.

Opušteno stanje, bez borbe sa umom, bez kontrolisanja uma, bez koncentracije.

Druga tačka je POSMATRANJE.

Samo posmatrate ono što se događa, bez ikakvog uplitanja.

Treća tačka je NEOSUĐIVANJE.

Samo posmatrate um nemo, bez ikakve osude i bez ikakve procene

• TELO JE NAŠ KRAJNJI SPOLJAŠNJI DEO.

• SVEST JE NAŠ KRAJNJI UNUTRAŠNJI DEO.

• DISANJE JE MOST KOJI IH SPAJA.

Sve više primećujemo napetost u telu, kao posledicu svih dešavanja oko nas. Ona nas sputava i ograničava nam pokrete. To je znak da oko sebe nosite jak OKLOP. Važno je da ga postanete svesni, jer to je samo oklop, nije vezan za vas. Vi ste vezani za njega, i kada ga postanete svesni, prosto možete da ga skinete.

Ako ga ne nosite, on će nestati!

Skidanje oklopa

ZATO MORATE VIDETI GDE U TELU OSEĆATE OGRANIČENJA!

Prvi korak – duboko udahnite.

Hodajući ili sedeći, duboko i brzo udahnite , a onda je akcenat na izdisaju koji treba da bude spor i dubok. To će promeniti oklop oko grudi!

Drugi korak – trčite ka životu.

Bilo bi dobro ako možete malo da potrčite (i 1 km biće dovoljno) i pritom samo da vizuelizujete da vam teret nestaje sa nogu, kao da spada sa njih!

To je važno, jer kada vam je sloboda suviše suzbijana i kada vam govore da uradite ovo, a da ne uradite ono, da budete ovakvi, a ne onakvi, da idete tamo, a da ne možete onamo gde ste vi hteli… ONDA NOGE NOSE OKLOP!

Treći korak – skinite oklop

Kada noću odlazite da spavate, skinite se i dok se svlačite, zamislite da ne skidate samo odeću, već skidate i svoj oklop, lezite da spavate kao da nemate ničega na telu, bez ikakvih stega.

Stalno smo napeti, zbog nečega ili nekoga, u strahu smo, brinemo, pa nam je skoro prešlo u naviku da nam disanje bude napeto

Obasipajte svoje telo SAOSEĆANJEM punim ljubavi, dubokom brigom o njemu, negom, a potom usmerite svest na DISANJE!

Opustite disanje i popričajte malo sa njim: „Molim te, opusti se, budi prirodno!”

Vreme je da se situacija okrene u vašu korist!

To je važno, jer u današnje vreme, u svakodnevnom životu, disanje je postalo vrlo neprirodno. Stalno smo napeti, zbog nečega ili nekoga, u strahu smo, brinemo, pa nam je skoro prešlo u naviku, da nam disanje bude napeto.

Metoda NijeMiŽao

Magija koja nam može promeniti život, namenjena je svima nama koji previše radimo, brinemo i nikada nemamo vremena da se posvetimo onome i onima koji nas zaista mogu usrećiti. Zato ih vratimo u naš život , kao i dešavanja i naše hobije koji će nas usrećiti.

I stižemo tako do VEŠTINE POSPREMANJA SOPSTVENOG UMA, tj. do raščišćavanja i preraspodele umnog prostora! Prvo se zapitajte da li ste pod stresom, jeste li prezauzeti i dešava li vam se da ne možete da izađete na kraj sa sopstvenim životom. Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, onda zastanite za sekund i zapitajte se: zašto.

Odgovor je, verovatno, zato što mislite da morate da se nervirate.

Onda, lepo sebi kažite: „Baš me briga i NijeMiŽao” zbog stvari koje su nebitne i tako razvrstajte šta vam donosi radost, a šta vam nije važno. Većina nas se bez mnogo razmišljanja nervira za sve i svašta. Osećaj krivice, osećaj obaveze i brige, navode nas da svojim ponašanjem, predviđenim da ne ugrozi druge ljude, često pogubno poremetimo ravnotežu između nerviranja i radosti u nama.

To ne valja!

I umesto da jurcamo kao muve bez glave i govorimo: DA, DA, DA… svakome i svačemu, a što od nas zahteva vreme, energiju ili novac – prvo, pre nego što izgovorimo tu malu poganu reč od dva slova, treba da se zapitamo: „Da li nam je stalo?”

„Vredi li se zbog toga nervirati?”

I umesto da se osećamo krivo i anksiozno i radimo nešto iz obaveze, zar nije lepše biti pun snage, ljubazan i bezbrižan.

I ako nastavimo, na kraju svakog dana ili nedelje ili meseca, da grebuckamo po dnu bureta u potrazi za još malo snage da se zbog nečega brinemo i sekiramo – tada ćemo shvatiti da se uporno nerviramo zbog svega, izuzev za SEBE!

I umesto da se osećamo krivo i anksiozno i radimo nešto iz obaveze, zar nije lepše biti pun snage, ljubazan i bezbrižan

Metoda NijeMiŽao promeniće to! Vreme je da se situacija okrene u vašu korist!

Dopustimo sebi da kažemo „Ne!” Ne želim, nemam vremena, ne mogu. Oslobodićemo se brige, anksioznosti, straha i griže savesti koje povezujemo sa odbijanjem nečega što se od nas traži.

Odmahnite rukom i zaboravite strahove, nerviranje, ljude i koncepte koji nas nerviraju

Reći NijeMiŽao, znači počistiti kojekakav krš iz sopstvene glave, odstraniti iz života strahove, nerviranje, ljude i koncepte koji nas nerviraju i omogućiti sebi da zaista uživamo u svemu onome što nam je važno i brinemo o tome.

Metoda NijeMiŽao vam predočava postupke i perspektivu, pa možete pristupiti životu iz drugog ugla, kao neko ko brzo i lako proceni svaku situaciju i postupi u skladu sa tim. Omogućava vam da odvojeno vreme i energiju uložite u nešto drugo.

Zato, recite sebi: „Naprosto nije vredno sekiracije i baš me briga”, odmahnite rukom i zaboravite na to.

Raščišćavanje umnog prostora je bolje od onog fizičkog, zato što su oni neopipljivi prostori, puni anksioznosti, brige, panike i straha, sada potpuno čisti, što je korisno za naše duševno zdravlje.

BUDITE UVEK SVESNI BEZ ČEGA MOŽETE!