zena rasirenih ruku gleda u nebo

Disanje kao aktivna meditacija i lek

Svesno disanje može nam promeniti život, smanjiti stres, uticati na jačanje imuniteta, pa čak i na to koliko naša kosa izgleda glatko i sjajno

Često na pitanje: Kako si, odgovaramo automatski sa: Hvala, dobro, kako si ti, a zapravo u tom trenutku uopšte ne znamo kako se zaista osećamo. Kada u telu osećamo „teške emocije”, stres, napetost i sl., mi brzopotezno pokušavamo da potisnemo ove energije i da se napravimo pozitivnijim.

Zapravo, ne poznajemo sebe kao energetsko biće, niko nas nije naučio kako da transformišemo svoju energiju i kako da kružimo sa njom za svoje najviše dobro. Prvi i osnovni korak u energetskom radu je upravo onaj zbog koga znamo da smo živi – DISANJE!

Poput otkucaja našeg srca i naš respiratorni sistem radi po principu „inteligentnog tela” – nesvesno! Bez obzira razmišljate li o disanju ili ne, ono se dešava. Nažalost, to navodi mnoge ljude da veruju da ne moraju da razmišljaju o svom disanju, što je istina samo s jedne strane. Ali, koje fenomenalne stvari mogu da se dese ako disanju poklonimo svesnu pažnju i „utreniramo” kvalitetno dublje disanje?

Optimalno disanje uključuje duže, dublje udisaje (i izdisaje) i javlja se nisko u abdomenu

Dah života

Svesno disanje (ili disanje sa držanjem pažnje na ovom procesu) može nam promeniti život – može promeniti način na koji razmišljamo i obrađujemo emocije, smanjiti stres, uticati na rad mišića, jačanje imuniteta, pa čak i na to koliko naša kosa izgleda glatko i sjajno… Disanje je prirodna telesna funkcija, ali mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo moć koju dah ima nad celim našim telom.

Duboko disanje ima sposobnost da transformiše i obnovi naše zdravlje (aktivacijom nervnog i kardiovaskularnog sistema), a sa svakim udahom i izdahom, dah pomaže u regulisanju, oporavku i obnavljanju tela. Kakav je vaš „dah života” – kao jedini merač kako smo i koliko zaista živi?

Loše disanje je kratko, plitko i visoko u grudima. Optimalno disanje uključuje duže, dublje udisaje (i izdisaje) i javlja se nisko u abdomenu. Da biste testirali disanje, isprobajte sledeće: stavite desnu ruku na prsa, a levu na stomak. Udahnite duboko dok brojite do tri. Kada to radite primetite u kojoj ruci se više oseća pokret? Ako je to vaša desna ruka (ona na grudima), dišete iz grudi. Ako je to leva ruka (ona na stomaku), dišete iz stomaka.

Loše disanje je kratko, plitko i visoko u grudima

Za opimalno disanje je potrebno da uradite ovo drugo – dah iz stomaka. Kada udišete/izdišete samo iz grudi, vaši udisaji automatski će biti kratki i plitki, jer zauzimaju vazduh samo na vrhovima pluća. Dno pluća je veće i punije. Tu vaša pluća skladište većinu svog vazduha i tu želite da sakupite dah svaki put kada udahnete i zato je važno svesno produbiti disanje na stomačno.

Da li ste ikada primetili kako dišete kada se osećate opušteno? Sledeći put kada se opustite, odvojite trenutak da primetite kako se oseća vaše telo. Ili razmislite o tome kako dišete kada se prvi put probudite ujutro ili neposredno pre nego što zaspite. Duboko disanje je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa u telu. To je zato što dubokim disanjem šaljemo poruku mozgu da se smiri i opusti, a mozak tada šalje ovu poruku vašem telu.

One stvari koje se dogode kada ste pod stresom, poput povećanog broja otkucaja srca, ubrzanog disanja i visokog krvnog pritiska, smanjuju se dok duboko dišete. Način na koji dišete utiče na celo telo, o čemu ću pisati u sledećoj kolumni. Do tada, evo jedne jednostavne, a vrlo moćne vežbe disanja, koja vam pomaže da bolje spavate, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, prilikom ubrzanog disanja i poboljšava varenje.

Kada u telu osećamo „teške emocije”, stres, napetost, mi brzopotezno pokušavamo da potisnemo ove energije

4–7–8 disanje

1. Udobno sedite i ispravite kičmu.

2. Nekoliko puta udahnite i izdahnite na nos (usta zatvorena), a zatim ponovite isto samo sa „suženim grlom”. Disanje izgleda kao da želite da kažete HA zatvorenih usta pri IZDAHU, a čućete „šuštanje” vazduha iz grla.

3. Zatim odredite ritam disanja 4–7–8. Dok brojite do 4 udišite, dok izbrojite do 7 zaustavite disanje, a zatim izdišite dok izbrojite do 8. Ponavljajte cikluse.

4. Na ovaj način dišite od 5 do 20 minuta svakodnevno tokom 21 dana, razvijajte praksu, osluškujte kako struji vazduh i osećajte kako se disanje s vremenom produbljuje. Zapisujte promene koje primećujete i nakon 21 dana osvestite ključnu promenu koja se desila.

Grlim vas glasom,
Ana