Elegantna žena u žutoj košulji, sa žutom tašnom i žutom putnom torbom

Putna torba i kako je odabrati

Koliko se samo pitanja nameće pre nego što počnemo da se pakujemo za put. Na primer, koliko ćemo se zadržati, da li će vreme biti promenljivo, da li će nam biti potrebna striktno noćna i dnevna odeća ili idemo na neku hipi/boho verziju letovanja gde ćemo vreme provoditi u šortsu i beloj majici. Sve će ovo uticati na naš izbor veličine i oblika torbe, a da pri tom ne uzmemo u obzir da su neki od nas ozbiljno zainteresovani i za onaj vizuelni aspekt prtljaga i kako će se uklopiti uz naš životni i sezonski stil.

Kada je reč o pakovanju za putovanje, ipak, jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba razmisliti pre svega ostalog jeste – koju vrstu putne torbe poneti. Uostalom, vaša putna torba će biti odgovorna za nošenje svih vaših stvari dok ste u pokretu, ali često i za lakoću sa kojom ćete (ili nećete) njome baratati.

Uz toliko različitih vrsta i stilova dostupnih torbi, može biti prilično teško odlučiti se koja je prava za vas.

Vrste putnih torbi

Kada je reč o putnim torbama, čini se da žene imaju znatno više mogućnosti pri izboru. Jedna popularna opcija je vikend torba, koja je savršena za kratka putovanja. Ove torbe su obično prostrane i imaju razne džepove i pregrade, što ih čini idealnim za spremanje svih vaših osnovnih potrepština.

Druga mogućnost je mala torba-kofer za ispod sedišta. Dizajnirana da se udobno smesti ispod sedišta u avionu, postala je popularna poslednjih godina kada su jeftini letovi postali sve češći izbor. Ove torbe su obično manje od vikend torbi, ali u njih ipak može stati sve što vam treba za kratko putovanje.

Za duža putovanja, kofer bi mogao biti bolja opcija. Ove torbe su veće od vikend torbi i često imaju točkove, radi lakšeg transporta.

Ono što je najbolje jeste da se često prodaju u kompletu od tri veličine, pa su zahvalne za uzajamno kombinovanje i dopunjavanje. Koju god vrstu putne torbe odabrali, svakako se odlučite za onu koja odgovara vašim potrebama, a manje pažnje obratite na dizajn. Ovo vam kažemo iz ličnog iskustva, vlasnika serije lepih, a nepraktičnih kofera.

Puna putna torba, sa točkićima i dugom ručkom

Razmislite o svom stilu pakovanja

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju pri odabiru putne torbe jeste stil pakovanja.

Jeste li jedan ili jedna od onih koji sa sobom nose sve što bi im ikada moglo zatrebati, a nije u prethodnih mnogo godina ni na putu, ni kod kuće?

Volite li sve spakovati u jedan veliki kofer ili volite poneti sa sobom više manjih torbi?

Poznavanje svog stila pakovanja pomoći će vam da suzite opcije i mogućnosti, i da odaberete pravu torbu za sebe.

Ranac, šešir, foto aparat i mapa na peronu

Naši mali saveti za odabir putne torbe

1. Razmotrite vrstu putovanja na koje idete. Idete li na odmor na plažu? Odmor u gradu? Avanturistički odmor? Vrsta putovanja na koje idete imaće veliki uticaj na vrstu torbe koja vam je potrebna. Na primer, ako ćete puno šetati od vozne, autobuske stanice ili aerodroma, trebaće vam torba koja je udobna za nošenje.

2. Dva puta razmislite o tome šta ćete poneti i da li vam je baš sve neophodno. Šta vam je od tehničke opreme zaista neophodno? Danas smo neretko ubeđeni da ne možemo da živimo bez svojih gedžeta. Ipak, setite se vremena kada je putovanje bilo jednostavno i čisto, bez svih brojnih aparata i kablova. Napravite i popis svega što bi trebalo spakovati, a zatim odaberite torbu koja je dovoljno velika da sve stane. Ili još bolje, odaberite za broj manju, pa redukujte stvari na ono zaista neophodno.

3. Odaberite torbu koju je lako nositi. Jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir pri odabiru putne torbe jeste koliko je laka za nošenje. Ne želite torbu koja je toliko teška da ju je teško podići i kada je prazna ili torbu koja ima dekorativne ručke koje žuljaju ruke.

4. Razmotrite materijal. Kada je reč o putnim torbama, danas putnici mogu birati između mnogo različitih materijala. Ako tražite torbu koja je izdržljiva i laka za čišćenje, razmislite o torbi od nepromočivog platna ili plastificiranoj. Ako tražite torbu koja je elegantnija, razmislite o nekoj od kože ili antilopa. Sve više nas bira plastične kofere, zbog čvrstine i dizajna, ali je njihova mana ograničeni prostor koji ne da stvarima da dišu.

Otorena muška putna torba

5. Razmislite o svom budžetu. Cene putnih torbi mogu varirati, od vrlo pristupačnih do prilično skupih. Odlučite koliko ste spremni potrošiti na putnu torbu, a zatim uporedite cene, kako biste pronašli najbolju ponudu. Iznenadićete se koliko mogu varirati cene za isti ili slični model.

Savršena putna torba za vas je tamo negde, samo je morate pronaći.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći kako biste suzili svoje mogućnosti i pronašli savršenu putnu torbu za svoje sledeće putovanje.

Ugodan i lagan odmor vam želimo!