Žena gleda u mobilni telefon, njen partner u krevetu gleda preko njenog ramena s kim se dopisuje

Prevara u braku i u vezi – da li i kako preći preko prevare?

Prevara u braku i u vezi nije sasvim jednostavna za definisanje. 

Većina ljudi složila bi se oko toga da je prevara – „imati seks” s nekom drugom osobom dok ste u braku ili u vezi. Ali, ukoliko postoji dopuštenje ili saglasnost partnera oko ovakve vrste „izleta” izvan braka ili veze – da li i u tom slučaju seksualni odnos sa drugom osobom predstavlja prevaru?

Dakle, da bismo mogli govoriti o prevari u braku ili vezi, neophodno je da postoji „tajni” odnos sa drugom osobom, o kojoj prevareni partner ne zna ništa i za šta nije dao saglasnost ili dopuštenje.

Drugim rečima, da bismo o emocionalnoj ili seksualnoj intimnosti sa drugom osobom mogli govoriti kao o prevari, potrebno je da prethodno postoji eksplicitni ili prećutni dogovor među partnerima da će živeti u monogamnoj vezi, tj. da će biti verni jedni drugima. 

Šta je onda tačno “prevara”?

Prevara predstavlja usmeravanje seksualne energije ili duboke emocionalne bliskosti prema nekom ko bi mogao predstavljati našeg novog seksualnog partnera, bez znanja ili saglasnosti partnera s kojim smo u vezi. Prevara podrazumeva kratkotrajni ili povremeni izlazak iz postojeće veze radi zadovoljenja potreba za koje su se partneri saglasili da treba da budu zadovoljavane u njihovoj vezi.

Prevara u braku i u vezi može biti posledica činjenice da su i brak i veza mesto gde dolazi do najvećeg ispoljavanja RAZLIKA između muškarca i žene

Različiti su motivi koji nas uvode u prevaru. 

Usamljenost, frustracije koje izazivaju nezadovoljstvo, loša komunikacija (problemi se ne rešavaju), ljubomora, proređeni seksualni odnosi ili njihovo hronično odsustvo, kao i odsustvo emotivnog zadovoljenja – sve to vodi monotoniji u braku i u vezi, koja je njihov najveći neprijatelj.

Postoje različite vrste prevare: fizička i emocionalna prevara, izdaja – paralelna veza, prevara za jednu noć, porodična ili životna kriza koja može rezultirati prevarom kao i prevara nastala posle dugog niza godina koje su uslovile nezadovoljstvo i pretvorile ga u svakodnevicu.

Nije lako preći preko prevare, jer ona ruši odnos poverenja, ali svakako se možemo potruditi da OPROSTIMO!

Preljuba u braku i u vezi – da li češće varaju muškarci ili žene?

Ni u braku, ni u vezi PREVARA – NEVERSTVO ne predstavlja kraj sveta!

Prevara je nešto što se ne događa samo određenom broju ljudi, svima može da se desi, možemo biti prevareni, a i sami možemo varati.

MONOGAMIJA – biti odan i privržen svom partneru ceo svoj život, pretstavlja „lukavstvo civilizacije!” Ona nije prirodna pojava, ali mi smo joj podređeni zbog raznih društvenih normi. Ni naša biologija ne funkcioniše na takav način.

I zašto mi onda stalno tražimo bezuslovnu vernost od partnera, kao i on od nas, kada smo svi svakodnevno izloženi raznim iskušenjima? Puno je frustracije oko nas, nemaština, društvo u kome živimo, blizina na radnom mestu gde smo svakodnevno upućeni na druge osobe – sve nas to može uvesti u prevaru.

A brak i veza, bez obzira na to koliko u njih unosimo nadanja i fantazije, ipak su jedna FRUSTRIRAJUĆA institucija, jer podrazumevaju prilagođavanje partneru, veliki broj kompromisa, pa i povremeno žrtvovanje sopstvenih želja i poriva. A poznato je da svako od nas ulazi u brak ili vezu sa svojim identitetom koji ima svoj prepoznatljiv, karakterističan stil – kako se ponašamo, hranimo, kakvi su naši izbori prijatelja, partnera, kakvu muziku volimo… Isto to ima i partner prekoputa nas.

Ne smemo ga menjati, već je potrebno graditi onaj treći, zajednički identitet po kome ćemo biti prepoznatljivi kao par! Zbog tog zajedničkog identiteta treba da se prilagođavamo ili menjamo zbog našeg partnera, kao i on zbog nas.

Prevara predstavlja kršenje eksplicitnog ili prećutnog dogovora među partnerima i ruši poverenje koje je teško izgraditi. Podriva naše samopouzdanje i nije lako preći preko prevare!

Da li i muškarci i žene podležu prevari u istom ili sličnom procentu?

Pitanje s kim nas to muškarci varaju, dovodi nas u poziciju da smo tu negde ne baš izjednačeni, ali moglo bi se reći – „mrtva trka”.

Međutim, određeni broj istraživanja pokazuje čak da su žene sklonije prevari. 

Moje mišljenje je da su žene ipak odanije svojim partnerima.

Ženska prevara u braku i u vezi – zašto žene varaju?

Potreba za ljubavlju prisutna je kod svih nas, svi želimo da budemo voljeni, i muškarci i žene. Ipak, jedan od vodećih razloga ženske prevare je nedostatak ljubavi i pažnje od strane partnera

Ženama je potrebna potvrda da su i dalje lepe i poželjne. Ako su pritom zapostavljene, okreću se drugom muškarcu i žive paralelnu vezu.

EGO POTREBA svake žene jeste da bude voljena beskrajno! 

Zato psiholozi govore o važnosti RECIPROCITETA EMOCIONALNOG ULAGANJA. Ženi je potrebno pokloniti vreme, pružiti pažnju, ljubav, razumevanje i poštovanje, i biće srećna. S druge strane, žena može da pothrani EGO potrebu svog partnera, ne zaboravljajući pritom da je svaki muškarac:

 • delom dečak (treba ga paziti kao mama);
 • delom adolescent (treba da budemo objekat čitave njegove seksualnosti);
 • delom zreo muškarac (treba da budemo ponosni na njegov uspeh u poslu i status u društvu).

Ako se zadovolje sve te potrebe, žena će kao bumerang dobiti ljubav svog partnera, što je njena osnovna ego potreba. I tu je reciprocitet.

Međutim, srušen je mit da žene varaju samo ako nisu emotivno zadovoljene! Žene danas žude za seksualnom raznolikošću, jer je ženski LIBIDO i te kako razigran i ima potrebu da bude zadovoljen!

Znači, i muškarci treba da budu maštoviti!

Muška prevara i njihovi najčešći razlozi za varanje u braku

Svaki muškarac ima svoje muške kvalitete, ali šta ga razlikuje od drugog muškarca? Muškarci se razlikuju po REALIZACIJAMA tih muških kvaliteta.

To zavisi od:

 • strukture ličnosti muškarca;
 • temperamenta i vaspitanja;
 • sredine iz koje dolazi;
 • njegovog karaktera;
 • njegove etničke i religijske pripadnosti.

Ne ispoljavaju emocije i ne tretiraju žene na isti način jedan Lala i jedan Italijan!

Shodno tome, drugačije će postupiti i kada su prevare u pitanju. Međutim, postoji određen broj razloga koji su uvek isti.

 • Nesigurnost i ogorčenost – ako nisu cenjeni od strane svoje partnerke, pa često mogu svoj ego pothraniti intimnim odnosom sa drugom ženom.
 • Emocionalno nezadovoljstvo – kroz prevaru se nadoknađuje emocionalna praznina. Zato je važno da žena obrati PAŽNJU na svog partnera, jer je upravo nedostatak pažnje jedan od razloga njihove prevare. Biti pun razumevanja i voditi računa da ih ne „odbijate” često.
 • Seksualnost je veoma važna, jer ona predstavlja bliskost među partnerima, ako je manjka, prevara je na pomolu.
 • Kriza srednjih godina – intimni odnosi sa mlađim ženama muškarce povezuje sa davnom mladošću.
 • Strah od vezivanja

Žene uvek daju prednost EMOCIJAMA. Dovoljan je jedan pogled, pa da razviju čitavu lepezu različitih emocija.

A muškarac – on je RACIONALAN. On može podeliti svoja osećanja i u isto vreme može voleti jednu ženu NEŽNO, a drugu STRASNO! Dok žena teži da to sve objedini u jednom muškarcu.

Varanje u braku i u vezi – koji su najčešći razlozi preljube?

Šta nas to goni u preljubu?

 • Na prvom mestu imamo nezadovoljstvo partnerom (razlozi mogu biti raznoliki).
 • Gubitak strasti (on je povezan sa godinama provedenim u braku ili u vezi i monotonijom kao posledicom dugotrajne veze).
 • I – kraj ljubavi.

A „preko puta” u isto vreme imamo:

 • Privlačnost novog partnera;
 • Pojačani seksualni nagon;
 • Slatkoću „zabranjenog voća”.

I upravo to govori da svi mi u sebi imamo neku crtu MAZOHIZMA, što znači da nas nešto privlači, a u startu znamo da je to loše po nas. To se u psihologiji zove MORALNA KONTRASUGESTIJA. To je jedan trenutak kada se spoje jedan deo našeg SUPER EGA, onog moralnog u nama, što nam izaziva osećaj krivice što to radimo, sa onim našim nagonskim IDOM – i eto nam trenutka prevare.

Razlozi za varanje su različiti

Za muškarce to može biti – NARCISOIDNA SAMOPOTVRDA! 

To je potreba da imate određenu ženu i da kroz tu svoju seksualnu igru s njom ispoljite svoju muškost i na kraju to još verbalizujete kao: „Imao sam je!”.

Oni se ponekad tako dokazuju.

Njihova prevara se manje osuđuje, pošto se veruje da je to njihova biološka priroda! U njihovoj prevari zaista NE MORA biti emocije.

Kod žene su to uglavnom nedostatak ljubavi i pažnje.

Kod oba pola to su razne frustracije, koje izazivaju: nezadovoljstvo, usamljenost, lošu komunikaciju (ne rešavaju se problemi), ljubomoru, loše seksualne odnose, kao i češće odsustvo iz kuće zbog obaveza na poslu, odsustvo emotivne komponente, monotoniju u braku…

Mnogi ostaju u braku ili u vezi jer se boje SAMOĆE, ili zbog zajedničkih nekretnina! 

Varanje u vezi – vrste prevare u braku i u vezi

 1. Emocionalna prevara – maštanja, rastuća emocionalna bliskost, zamišljanje zajedničke budućnosti s nekom drugom osobom.
 2. Prevara iz strasti – započinje iznenada, za jednu noć, dok ste na putu ili uvek prepuni uzbuđenja zbog zabranjenog.
 3. Paralelne veze
 4. Prevara posle krize u braku ili u vezi

#1 Emocionalna prevara u braku 

Ona podrazumeva da su se razvila određena osećanja, emocionalna bliskost i rastuće poverenje prema novoj osobi, ali to ne isključuje i osećanja prema partneru/partnerki s kojom je u vezi.

Emotivna prevara ne uključuje fizički kontakt i intimu, ali može snažno uticati na postojeću vezu, jer se veliki deo energije i misli daje nekom drugom. 

Problem je što sve to vremenom može voditi u klasičnu prevaru. 

Zato ne dozvolite da se problemi iz vaše veze rešavaju s nekom drugom osobom, ne kritikujte svog partnera, ne otkrivajte vaše tajne drugoj osobi, ne razgovarajte o seksu sa drugom osobom već o svemu tome razgovarajte sa svojim partnerom.

Emocionalna prevara ne mora nužno voditi raskidu veze ili razvodu braka, ali može biti teža od fizičke prevare!

#2 Fizička prevara u braku

O važnosti SEKSUALNE PODUDARNOSTI govori činjenica da je ona jedan od kriterijuma za uspešnost u braku.

Važno je biti usklađen u želji i načinu na koji vodimo ljubav sa partnerom! Čak i ovde je važno da dobro komuniciramo i partneru otvoreno kažemo šta volimo, a šta nam smeta kod njega.

Fizička prevara je sam čin intimnog odnosa sa drugom osobom, a da partner u vezi za to ne zna. Fizička prevara često nema posledice, u smislu da se veza ili brak zbog nje raskidaju.

Najčešće ne podrazumeva emocije (muškarci češće ulaze u fizičke prevare, zato i ostaju u braku, manje su ljuti i besni).

#3 Onlajn prevara u vezi ili u braku 

Onlajn prevara ili internetsko neverstvo predstavlja prevaru koja se odvija preko interneta, tj. bez direktnog fizičkog kontakta i to bez znanja, odnosno saglasnosti partnera. U ovoj vrsti neverstva, partner vara bez direktnog fizičkog kontakta.

Onlajn prevara ima dva najčešća oblika:

 1. Razmenu seksualno eksplicitnih tekstualnih ili provokativnih auditivnih i vizuelnih (polunagih ili nagih fotografija svog tela) sadržaja putem digitalnih medija s nekim s kim niste u vezi ili braku.
 2. Onlajn ljubavne sastanke koji mogu uključivati i virtuelni seks sa osobama koje vam nisu partneri.

Prvi oblik onlajn prevare poznat je pod skraćenim imenom „seksting”. Onlajn prevara ima sve odlike „prave” prevare, a može predstavljati uvod u prevaru koja se odvija u direktnom fizičkom kontaktu sa osobom s kojom nismo u vezi ili u braku.

Onlajn prevare su veoma popularne, jer osoba koja u njima učestvuje ima snažniji osećaj anonimnosti i tajnosti nego što je to slučaj kod prevare koja uključuje fizičku blizinu druge osobe.

Pored toga, neki elementi ove prevare mogu se odvijati čak i dok je partner veoma blizu nas.. Na primer, dok je partner u drugoj sobi ili čak spava pored nas u krevetu!

Onlajn prevara može predstavljati isto toliku pretnju za vezu kao i prevara koja podrazumeva blisko fizičko prisustvo druge osobe.

Prevara u braku – kako nastaviti dalje?

 Ranije se USPEŠNOST BRAKA procenjivala na osnovu dve karakteristike:

 • STABILNOST U BRAKU
 • SREĆA

Stabilnost braka je nešto što nam se nudi u javnosti. Kada vidimo porodicu preko puta nas, mi ne znamo šta je unutar te porodice. Ono što nam oni nude kao njihovu stabilnost braka, to je verovatno VREME TRAJANJA BRAKA

A da li ima prevara, mi to ne znamo, jer mogu delovati kao funkcionalna porodica.

Ali u današnje vreme, kao novi kvalitet na osnovu kojeg govorimo o uspešnosti braka jeste EMOCIONALNO ZADOVOLJENJE. Tako dolazimo do lične i emocionalne privrženosti.

Mi sada dajemo prednost LJUBAVI i onoliko koliko ljubavi ima u braku, on je toliko uspešan. 

Kako da nastavimo dalje posle prevare? 

Veoma je važno da sa aspekta ženske želje koja proizilazi iz potrebe da KONTROLIŠEMO svog partnera, to nikako ne radimo, jer vezujući ga tako za sebe, to nas uvodi u SIMBIOZU, što nije dobro.

Svako od nas ima potrebu da poseduje neku svoju NEZAVISNU AKTIVNOST (onaj svoj deo dana), kada smo odvojeni od svog partnera – druženja, ručkovi, poneko putovanje, sport, fitnes…

Odreknimo se LJUBOMORE! 

Ljubomora je ljubav prema sebi, jer tu je primarno povređeno sopstveno samoljublje, a ne ljubav prema partneru.

Različite vrste emocija prate spoznaju da nas je emotivni partner prevario. Posledica može biti naše poljuljano samopouzdanje.

Dovoljan je jak okidač za stresnu situaciju koja na nivou konflikta izaziva nezdrave emocionalne reakcije kao što su anksioznost, depresija, osećaj krivice, stalno preispitivanje „gde smo to pogrešili”.

Ipak, treba da nastavimo dalje, možemo i uz psihoterapiju, na koju češće odlaze oni koji su prevareni.

Da li i kako preći preko prevare u braku?

OPROŠTAJ je proces koji nije lak, bez obzira na to da li ostajemo u vezi sa partnerom ili ne. Ali njime ćemo umanjiti sve simptome koji nastaju zbog prevare.

Mnogo bolji način da odreagujemo na prevaru jeste da povratimo stabilnost našeg mentalnog funkcionisanja, u smislu da sve nezdrave emocionalne reakcije prebacimo u zdravije, kao što su biti samo tužan ili zabrinut, nezadovoljan.

Sve to će sprečiti pojavu ozlojeđenosti i besa. Biti ljut je sasvim opravdano.

Pre nego što donesete konačnu odluku – posvetite se više sebi, svojim hobijima i interesovanjima. Razmislite dobro o svojoj vezi i razlozima zbog kojih je došlo do prevare. Razmislite da li ste i vi možda na neki način doprineli prevari, ako ste vi „prevarena strana”.

Porazgovarajte o svemu otvoreno sa svojim partnerom. Družite se više s prijateljima. Dajte sebi dovoljno vremena da donesete najbolju odluku.

Ako osetite potrebu za tim, potražite stručnu pomoć, sami ili zajedno sa partnerom.