Pravda za Amal Kluni

Svaku objavu novih fotografija Amal Kluni u kratkim suknjicama ili mini-haljinici opervaženoj perjem doživljavam kao intervenciju više sile koja ohrabruje sve žene koje imaju kriterijume da žive onako kako one misle da treba

Ovih dana privukla mi je pažnju „voajerska” fotografija paparaca i najave medijskih modnih biblija, kao i tabloida, da je Amal Kluni novim „minićem”, lamiranom haljinicom na bretele kreatora Ermana Skervina, porušila sve rekorde iznenađenja i tako opet postala svetska vest (!).

Fotografija, napravljena u paparaco stilu, snimljena je iz zasede, kao i mnoge druge kada je reč o ličnostima ovog formata. Sve viđene žene izložene su ovoj vrsti proganjanja, što je posebna tema, kojom se sada neću baviti.

Ono što ovde pada u oči je da se paparaco objektiv okrenuo ka ženi koja nije nameravala da svoj žvot izloži ludilu takozvanog infotejmenta. Jer, to svakako nije slučaj kada je u pitanju advokatica, školovana u Engleskoj i Americi, stručnjak za međunarodno pravo i ljudska prava, sa listom klijenata na kojoj su, između ostalih, Džulijan Asanž i Nadija Murad (obe su na naslovnoj fotografiji), a čiji izbor su i marginalizovane i eksploatisane grupe… Duboki naklon u svakom pogledu.

E sad, činjenica je da se radi o dugonogoj, dugokosoj, prefinjenoj, elegantnoj i obrazovanoj (sa velikim O) advokatici, koja je samo promenila prezime i uzela ono holivudsko, i da je to stavlja u centar interesovanja i kanibalizma medija i šou-biznisa.

Mnoge uspešne žene među vama prepoznaće se u ovom savremenom paradoksu.

A ta i takva lepotica u advokatskoj togi, dok je mediji još nisu eksploatisali, verovala je da će ostati sama. I ne samo ona. Njena bliska prijateljica – kada je Amal dobila još jednu u nizu prestižnih nagrada u svojoj profesiji – poverila je medijima kako su obe sa uzdahom zaključile da su šanse da nađe čoveka svog života upravo postale još manje. Mnoge uspešne žene među vama prepoznaće se u ovom savremenom paradoksu.

I gle čuda, nedugo posle toga, upravo je ona bila razlog da se zapečati karijera najpoželjnijeg sredovečnog neženje i da lepi Džordž ne dočeka starost sam i snužden, sa bradom od tri dana, u nekoj fensi vili. Možda u ovom slučaju trofej nije bio Kluni – mada još uvek tako izgleda – već upravo Amal, rođena Alamudin. Danas, Džordž, muž i otac blizanaca, živi dinamičnim porodičnim životom. Gomila malih rođaka iz tazbine mu se, kaže, u početku obraćala sa Džordžekluni, misleći da je njegovo pravo ime ono koje koriste mediji – Džordž Kluni, a ne Džordž.

Možda u ovom slučaju trofej nije bio Kluni – mada još uvek tako izgleda – već upravo Amal, rođena Alamudin.

Da završim. Svaku objavu novih fotografija Amal Kluni, bilo da je reč o savršenoj, skupocenoj poslovnoj, bilo o kratkim suknjicama za šetnje po okolini jezera Komo ili večernjoj haljinici obrubljenoj perjem koje ovih dana gledamo, doživljavam kao intervenciju više sile koja ohrabruje sve žene koje imaju kriterijume ili, kako bi se to kolokvijalno reklo, imaju svoj fazon, da žive onako kako one misle da treba.

Bilo da su singl ili ne, bilo da su najbolje u svom poslu ili će to biti, bilo da odluče da brane pojedince ili manjine i njihova prava od opakih licemera i moćnih, svetskih štetočina, koji u slobodno vreme ipak vole da bace pogled na fotografiju dugih nogu advokatice koja im zadaje ozbiljne udarce.