Piši-briši – tetovaže u drugom životnom poluvremenu

Nije reč samo o Holivudu, danas nije retkost da se žena zapita da li je pravo vreme da uradi sliku na telu baš posle četrdesete ili bar ima odvažnu prijateljicu koja je to uradila

Epidemija tetoviranja trebalo bi da dostigne vrhunac oko 2025. Stručnjaci ocenjuju da je to trenutak kada će industrija skidanja tetovaža biti odlična za investiranje, jer će oni koji su 2000. imali 25 godina i počeli da slažu tatove, užurbano krenuti da ih skidaju pred zaprepašćenim pitanjima potomaka – šta je svojevremeno spopalo mamu i tatu da to urade?

Tetovaža za 50. rođendan može biti idealan poklon samoj sebi u trenutku kada društvo nameće nevidljivost

Suzan Sarandon ©  Andrea Raffin / Shutterstock.com

Moda tetoviranja beleži plime i oseke još od 19. veka. Ono što je sada zanimljivo jeste pojava da veliki broj žena oseća potrebu, ali i mogućnost da to prvi put uradi u pedesetim godinama. Nije reč samo o Holivudu, mada jeste i o njemu, ali ni u Srbiji, ni na drugim mestima nije retko da se žena zapita da li je pravo vreme da uradi sliku na telu posle četrdesete ili bar ima odvažnu prijateljicu koja je to već uradila. Majstori tatua sa velikim iskustvom primećuju da žene koje su se odlučile za prvu tetovažu u zrelim godinama biraju vrlo cool motive, najčešće je reč o ličnoj, prefinjenoj simbolici vezanoj za neki životni događaj ili preokret.

One biraju idealan rođendanski poklon sebi u trenutku kada mogu osetiti da postaju nevidljive za muškarce i uopšte mlađe oko sebe. Sada je to poruka samoj sebi i nije važno ko će i kako na nju reagovati. I nema potpitanja – a kako će to izgledati za 50 godina?

Šampionke Denč i Sarandon

Džudi Denč je za 81. rođendan od ćerke dobila na poklon upravo tetovažu Carpe diem

Kada je reč o Holivudu, jasno je da razlozi mogu, a ne moraju biti malo drugačiji, ali su odluke iste i ne haju ni za rodne predrasude ni za ejdžizam. A ni da će zbog neke tetovaže doći do gubitka posla ili partnera. Verovatno je najuzbudljivija tetovaža dame Džudi Denč koja je za 81. rođendan od ćerke dobila na poklon upravo tetovažu. Glasi Carpe diem – uhvati, iskoristi dan i predstavlja njen lični moto.

Zna se da je šampionka poznih tetovaža, jedna od najomiljenijh glumica Suzan Sarandon, postala oličenje tatu hrabrosti. Davno je uradila prvu tetovažu, posle svog 60. rođendana, kada je poručila da za to nije nikad kasno, ali i dalje nastavlja. Nedavno je pokazala minijaturnu crnu pticu na unutrašnjoj strani ručnog zgloba koju je istetovirala kad i ostali članovi ekipe filma Blackbird, a sve po njenoj zamisli. Svojevremeno, ravnodušno je napomenula da je odluku da počne sa tetoviranjem donela lakše, zato što sada ima nonšalantniji odnos prema sopstvenom telu.

Anđelina Džoli © Everett Collection / Shutterstock.com

Tetovaže pokazuje ponosno na crvenom tepihu, kao i Helen Miren koja se nikada nije odrekla mladalačke tetovaže u obliku slova D na nadlanici, a tu su i druge ponosne vlasnice glamuroznih tetovaža sa A liste, kao što je Anđelina Džoli, Šarliz Teron, Asja Arđeno, Viktorija Bekam…

Tetovaža je poruka samoj sebi i nije važno ko će i kako na nju reagovati

Asja Arđento © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Kad smo kod dečka…

Trend brisanja i kajanja zbog pogrešne tetovaže nije zaobišao ni holivudske zvezde, među kojima su uglavnom one koje su telo ukrasile imenom svoje „bolje polovine”.

Kad se završila ljubavna priča Melani Grifit i Antonija Banderasa odzvonilo je i čuvenoj tetovaži (srce sa natpisom Antonio) kojom je glumica obeležila početak njihove ljubavi. Nekoliko poseta stručnjaku za uklanjanje tetovaža laserom omogućilo je da Grifitova na isto mesto kasnije istetovira sopstveni nadimak Mel.

Poznata kao velika ljubiteljka tatua, Anđelina samouvereno nosi petnaestak tetovaža, ali rado posećuje i ordinacije za uklanjanje radova. Tetovaža zmaja i natpis Bili Bob (glumca Torntona, njenog prvog muža) na bicepsu, ustupili su mesto oznakama geografske širine i dužine mesta na kojima je rođeno njeno šestoro dece.

Ozbiljno upozorenje Eve Longorije

U pitanju su vrlo cool motivi, najčešće je reč o ličnoj, prefinjenoj simbolici vezanoj za neki životni događaj ili preokret

Eva Longorija © credit: s_bukley / Shutterstock.com

Eva Longorija je nakon deljenja video-zapisa sa bolnim skidanjem tatua izjavila kako je postala veliki protivnik ovog načina ukrašavanja tela. Naime, Longorija kaže kako skidanje tetovaže boli mnogo više nego njen nastanak. „Ukrasi” koji su otišli u istoriju su veliki krst na donjem delu leđa i nekolicina tatua posvećenih Evinom bivšem mužu košarkašu Toniju Parkeru, od kojih je svakako najpoznatiji onaj na njenom vratu, sa brojem Tonijevog dresa – 9.