Nijanse koje podižu raspoloženje

Nijanse koje podižu raspoloženje – pet boja proleća

Dok iščekujemo svetlije dane, dizajneri, u modnim trendovima za proleće 2022, gravitiraju grimiznim, nebeskoplavim i svetlim nijansama fuksije (tona ciklama boje), kao i još ponekim živim bojama

Od početka godine, a i u drugoj polovini prošle – najave, prognoze i priče o bojama sledeće sezone bile su predmet interesovanja onih koji modu proizvode. Nije teško pretpostaviti razlog – što se više predoseti ono što će biti puls potrošača, to će prodaja biti uspešnija.

Ono što se ne da baš lako pretpostaviti je šta će od najavljenih trendova zapravo publika najbolje prihvatiti. Za to je potrebno neko vreme testiranja na ulicama gradova širom planete, a u tom trenutku su komadi odeće uveliko na rafovima maloprodaja. Zbog toga se više radi na malim međusezonskim kolekcijama, koje su neretko probni baloni za ispipavanje pulsa publike.

Sada, kada je prvo tromesečje godine skoro pa isteklo, možemo već prilično jasno da predvidimo koje su boje najizvesnije u paleti prve polovine 2022. Proleće ove godine nudi nam veoma hrabru paletu boja, čini se već sada, prema onome što publika primenjuje, a Instagram stranice prenose. Nijanse koje podižu raspoloženje bile su toliko istaknute na modnim pistama od Njujorka do Pariza, da se činilo kao poziv da u svoj ormar dodamo eksploziju boja, bilo da biramo ružičastu, kroz dodatke, ili se odlučimo za jarku boju od glave do pete.

Između fuksije i magente nalazi se vatrena nijansa ružičaste, koju bi neki mogli nazvati i slatkom i nežnom

Dok izlazimo iz pandemije i sa teskobom iščekujemo svetlije dane, modni dizajneri gravitiraju grimiznim, nebeskoplavim i svetlim nijansama fuksije (tona ciklama boje), kao i još ponekim živim bojama koje će se nositi ovog proleća. Ono što je specifično, a što je u najavi već neko vreme, dezeni se pojavljuju u veoma retkim situacijama.

Uz malo analize i posmatranja sveta oko nas, evo i našeg viđenja koje su to dominantne boje naredne sezone.

Vatreno roze

Vatreno roze je možda najbolji opis boje koja je već svuda oko nas. Negde između već pomenute fuksije i magente nalazi se ova briljantna nijansa ružičaste, koju bi neki mogli nazvati i slatkom i nežnom, a nama se čini kao boja koja odražava stav. Ljubičastija je od barbi-roze, ali ipak nesumljivo mnogo zabavnija i sa sobom nosi veliki potencijal, snagu i hrabrost. Možda je zato sveprisutna, od zanimljivih kombinezona do kompleta, haljina i asesoara.

Skerletnocrvena

Zatim je tu skerletnocrvena, a neki će je nazivati i koralna. Znate onu boju koja je uvek predmet rasprava sa prijateljicama? Da li je više crvena ili narandžasta? E to je ta boja, koja iz sezone u sezonu ostaje predmet pažnje za barem poneki mali detalj u garderobi. U većini slučajeva, ova nijansa narandžastocrvene boje u ovosezonskom grimiznom je toliko hrabra da može stajati samostalno. Uparite je s neutralnim dodacima kako bi ova boja isplivala na površinu, ili je formirajte u blok boja sa nežnijim tonovima, poput lavande, za upečatljiviju kombinaciju.

Znate onu boju koja je uvek predmet rasprava sa prijateljicama? Da li je više crvena ili narandžasta? E to je ta boja

Boja karamele

Tu je i boja svetle karamele. Upoznajte neutralnu boju 2022. koja, verovali ili ne, donosi dozu optimizma. Izgleda posebno elegantno u kombinaciji s prodornim nijansama, poput ljubičaste ili kajsijaste. Možete je kombinovati na način koji je na pistama bio najčešći prethodnih meseci, pa je ponesite u slojevima, sa više nijansi smeđe, ili uzmite jednu od gorepomenutih svetlih boja za šik i svežiji izgled.

Žuta i nebeskoplava

Žuta ili, kako su naše bake govorile, boja kanarinca. Čak i kada ovosezonska žuta malo više krene ka tonu limuna, ona i dalje ima onaj predivno kredasti finiš koji deluje elegantnije od zlatne ili neon žutih nijansi. Kako je na pistama bila od Mekvina do Šanela, sigurni smo da će pronaći svoj put do nekih od naših najistaknutijih predmeta u garderobi.

I za kraj, već nekoliko puta pomenuta nebeskoplava. Nova plava za 2022. otvorena je za tumačenje. Bez obzira na to da li je njen ton sivlji ili više ide ka marinskoplavoj, ova boja u trendu trebalo bi da i dalje podseća na vedro nebo bez oblaka. Ako na nju dodate beli paspul ili asesoar bele boje, dobićete atraktivan i moderan izgled koji će vas ove sezone učiniti drugačijim i baš u duhu aktuelnog trenutka.

Čak i kada ovosezonska žuta malo više krene ka tonu limuna, ona i dalje ima onaj predivno kredasti finiš koji deluje elegantnije od zlatne ili neon žutih nijansi

Čak i ako ne odaberete nijednu od ovih nosećih nijansi, već bilo koju svežu boju u blok kombinaciji, bićete deo ove sezone koja je kao stvorena za kolorističku igru onako kako odavno nije bila.