Penelope Kruz i Havijer Bardem

Penelope Kruz i Havijer Bardem: Ako snimamo na dva kraja sveta, od porodice nema ništa

Najstrastveniji par Holivuda, oboje ovenčani Oskarom i rođeni u Španiji, zaljubili su se tek 15 godina pošto su prvi put igrali u istom filmu. Kad kažu kuća, misle Madrid

Od kad su u braku, svetske zvezde španskog porekla Penelope Kruz (46) i Havijer Bardem (51) najčešće zajedno igraju u filmovima. „Ako snimamo na dva kraja sveta, od porodice nema ništa”, objasnila je Penelope. I u filmu Svi znaju, iranskog reditelja Asgara Farhadija, snimanom u Španiji, igrali su zajedno, o čemu je Havijer rekao. „Posle snimanja dođemo kući i opet smo porodica, to je zgodno.” Ipak je priznao da je ponekad bolno razdvajati svet filma i privatni svet.

Havijerovi majka, deda i baba bili su glumci. On je kao dete kod kuće gledao kako majka uči tekst uloge, kako se priprema za nastup, kako proba. Još tada je naučio da je gluma težak posao. Međutim, kad mu je ponuđena uloga u kultnom filmu Jedi, moli voli, malo se zabrinuo: „Da provedem leto na Baliju sa Džulijom Roberts? Hm, hoće li mi to uopšte biti plaćeno.” U tom filmu Penelope nije igrala, ali nije se mnogo ni zabrinula, pošto je Džulija jedna od njenih najboljih prijateljica iz Holivuda.

Par je prvi put zajedno igrao u španskom filmu Šunka, šunka, ali tada su bili vrlo mladi, ona je imala tek 17 godina

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Holivudski prijatelji

Par je, takođe, u bliskim prijateljskim odnosima i sa Džonijem Depom, koga Penelope zove Marsovac zato što „kao da nije sa ovoga sveta”. U verovatno poslednjem nastavku Pirata sa Kariba, uz Džonija kao kultnog kapetana Džeka Speroua, Havijer je bio njegov opasni neprijatelj, a Penelope je bila član posade.

Ipak, posebno mesto za oboje ima španski reditelj Pedro Almodovar. Primajući Oskara za ulogu u filmu Ljubav u Barseloni (Vicky Cristina Barcelona) Penelope se, naravno, prvo zahvalila reditelju Vudiju Alenu, a odmah potom i svom prijatelju Pedru Almodovaru koji joj je omogućio da bude „deo mnogih njegovih avantura” – najpoznatija je njena uloga u Almodovarovom filmu Sve o mojoj majci.

Primajući Oskara, Penelope je ispričala da je odrasla u Alkobendasu, predgrađu Madrida, gde je bilo nerealno sanjati da osvojiš takvo priznanje. Ipak, ona je kao devojčica ustajala noću da gleda svečanu dodelu Akademijine nagrade i tada je osećala da je ta ceremonija trenutak u kome se svet ujedinjuje „jer umetnost jeste, uvek je bila i uvek će biti naš univerzalni jezik, pa zato treba da učinimo sve što možemo da osiguramo njen opstanak”.

Posebno mesto za oboje ima španski reditelj Pedro Almodovar

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Detinjstvo u Madridu

Penelope je detinjstvo provodila u frizerskom salonu svoje majke, posmatrajući žene i slušajući njihove priče. Otac je napustio porodicu, pa su Penelope, njena sestra, koja je i sama glumica i foto-model, i mlađi brat ostali veoma vezani za majku. Penelope nije odustajala od svog nerealnog sna, pa je učila klasični balet i uporno išla na kastinge, mada je morala da laže za svoje godine.

I Havijer je rođen u Madridu. On je jedinac i takođe je odrastao uz majku. „Otac nije bio mnogo prisutan u mom detinjstvu, ali je bio veoma inteligentan i obrazovan čovek. Imao je ogromnu biblioteku.” Otac ga je podsticao da čita i na „otvorenost uma”. Upućivao ga je da razume tuđe priče. „Empatija je velika reč”, kaže Bardem, koga u Holivudu smatraju izrazitim levičarem.

Za ulogu narko-bosa Pabla Eskobara Havijer je morao da se ugoji 30 kilograma. Penelope je igrala novinarku, Eskobarovu ljubavnicu koja mu je pomogla da napravi političku karijeru. Taj složeni odnos uključivao je i mnogo scena nasilja, pa je to za Penelope bilo prvi i jedini put kad joj je bilo teško da „ne donosi posao kući”, što je inače njeno čvrsto pravilo. Posle toga, ona nije htela da gleda završeni projekat, a on je ogromni višak kilograma skinuo besomučno vežbajući na traci i pevajući hitove svog omiljenog benda AC/DC.

Primajući Oskara, Penelope je ispričala da je odrasla u Alkobendasu, predgrađu Madrida, gde je bilo nerealno sanjati da osvojiš takvo priznanje

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Ona raskinula s Tomom Kruzom, on odbio Spilberga

Zapravo, Penelope i Havijer prvi put su zajedno igrali u španskom filmu Šunka, šunka, ali tada su bili vrlo mladi, ona je imala tek 17 godina. On joj je pomogao da prebrodi neprijatnost u obnaženim scenama, ali ništa više od toga.

Nezavisno su gradili karijere. Penelope je imala jedan kratki brak u Španiji, a po dolasku u Holivud bila je u vezi sa najpoznatijim i najpoželjnijim kolegama; veza sa Tomom Kruzom bila je pod stalnom pažnjom paparaca.

Havijer je došao u Holivud sa dosta slabim znanjem engleskog. I baš u to vreme Stiven Spilberg mu je ponudio ulogu. Havijer je odbio: „Stiven Spilberg! Gledao sam njegov film E.T. vanzemaljac 24 puta u bioskopu. I onda sam ga sreo! Sa rediteljem kojim sam fasciniran, na jeziku koji ne mogu da kontrolišem, bio bih stegnut. Morao bih da budem siguran da takvoj osobi koja mi je ukazala svoje poverenje mogu da dam ono što traži. Ako sam osećao da u tom trenutku to ne mogu da dam, zašto bih ulazio u tako veliki projekat? Iz ambicije? Možda, ali ne ja.”

Havijerovi majka, deda i baba bili su glumci

Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Da li mi treba žena koja razbija tanjire

Bardem je dugo i ozbiljno radio na svom engleskom. Imao je profesorku, sa kojom je 14 godina bio u vezi. Filmovi su se nizali, pa je za ulogu u filmu braće Koen Nema zemlje za starce stigao i do Oskara 2008. Tada je dobio ulogu u filmu Vudija Alena Ljubav u Barseloni. Prvi put posle 15 godina ponovo je bio u kastingu sa Penelope.

Sada su oboje bili singl. Penelope je igrala njegovu bivšu ženu, koja pravi scene i razbija tanjire. „O bože”, mislio je, „da li meni ovo treba?” Ipak je priznao Vudiju da Penelope ima sve što se njemu sviđa: strastvena je, tako lepa i tako dobra glumica. Za tu ulogu, Penelope je dobila – i Oskara i muža.

Venčali su se 2010, sledeće godine dobili sina Leona, a 2013. ćerku Lunu. I mada važe za najstrastveniji par Holivuda, ovo dvoje talentovanih Španaca za sada uspešno čuva svoj brak, mada to nije uvek lako i ponekad trpi karijera. Sada više vremena provode u Španiji. „Kad kažem kuća, mislim Madrid”, objašnjava Penelope. Nikada ne objavljuje slike svoje dece na Instagramu jer smatra da joj je dužnost da štiti njihovu privatnost.

„Empatija je velika reč”, kaže Bardem, koga u Holivudu smatraju izrazitim levičarem

taniavolobueva © / Shutterstock.com

Porodica ispred karijere

Međutim, Havijer je dve-tri godine imao problema da dobije ulogu u Španiji. Reditelji ga ne zovu jer misle da su njegovi honorari preveliki. Njemu to teško pada. „Naravno da kad je film visokobudžetni očekujem da budem adekvatno plaćen, ali ako nije, uvek možemo da se dogovorimo”, kaže.

Ipak, ove godine premijerno je na Berlinskom festivalu prikazan film Putevi kojima se nije pošlo (Roads Not Taken) gde Bardem igra glavnu ulogu. U tom filmu igra i naša Branka Katić. Prikazivanje je počelo u martu, ali je zbog pandemije uglavnom obustavljeno, što je bar za sada uništilo finansijsku stranu inače odličnog filma.

Da bi izbegli istu sudbinu, producenti filma sa neobičnim naslovom 355, u kome Penelope igra jednu od pet vrhunskih špijunki koje spasavaju svet, početak prikazivanja planiran za januar ove godine, odložili su za 2022. godinu.

„Radimo maksimalno koliko možemo”, kaže Bardem, „ali znamo da to koliko možemo da radimo zavisi od potreba nas oboje.”

Posmatrajući ovaj par tokom snimanja i van seta, iranski reditelj Farhadi zaključio je: „Njihova porodica, kad su s decom, jednostavna je i harmonična. Lepo je videti koliko duboko poštovanje oni imaju jedno prema drugom.”