Penelope Kruz , portret

Penelope Kruz – filmovi, biografija i privatni život španske glumice

Penelope Kruz je jedna od najpoznatijih španskih glumica današnjice, koja je svojim talentom, izgledom i posvećenošću osvojila svet filmske umetnosti. 

Od devojke iz predgrađa Madrida stigla je do Holivuda i postala jedna od najpoznatijih glumica i najinspirativnijih žena na svetu. Osim po filmovima u kojima je glumila, poznata je i po skadnom braku sa glumcem Havijerom Bardemom, sa kojim ima dvoje dece.

U nastavku teksta saznajte sve o detinjstvu, karijernom putu Penelope Kruz, kao i njenom privatnom životu i ljubavi sa glumcem Havijerom Bardemom.

Detinjstvo Penelope Kruz

Penelope Kruz rođena je 1974. godine u Alkobendasu, predgrađu Madrida. Detinjstvo je provodila u frizerskom salonu svoje majke, posmatrajući žene i slušajući njihove priče. 

Otac je napustio porodicu, pa su Penelope, njena sestra, koja je i sama glumica i foto-model, i mlađi brat ostali veoma vezani za majku. Penelope nije odustajala od svog nerealnog sna, pa je učila klasični balet i uporno išla na kastinge, mada je morala da laže za svoje godine.

Penelope Kruz biografija – put od Španije do Holivuda

Penelope Cruz je počela da glumi u španskim filmovima u ranoj mladosti. Njena prva značajna uloga bila je u filmu “Šunka, šunka” iz 1992. godine, u kojem je igrala pored Havijera Bardema. Ovaj film je postao kultni klasik, a Penelope je dobila mnogo pažnje za svoju ulogu. Nakon toga, dobila je druge značajne uloge u filmovima poput “Zlatna vremena” i “Buntovnice”.

Karijera u Holivudu

Nakon što je postala uspešna u Španiji, Penelope Cruz je odlučila da se okuša u Holivudu. Godine 1998. dobila je ulogu u filmu “Devojka tvojih snova”. Ipak, njena prva uloga koja joj je donela svetsku slavu bila je u filmu “Sve o mojoj majci” Pedra Almodovara, za koji je osvojila nagradu Goya za najbolju glumicu

Nakon toga, dobila je uloge u filmovima poput “Nebo boje vanile”, “Beli prah” i “Gotika”. Za svoju ulogu u filmu “Vrati se” dobila je nagradu za najbolju glumicu na Kanskom festivalu.

Za film “Ljubav u Barseloni” nagrađena je Oskarom za najbolju sporednu glumicu, a imala je ulogu i u čuvenim filmovima “Pirati sa Kariba” i “Seks i Grad 2”.

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Penelope Kruz i Havijer Bardem – najlepši par Holivuda 

Penelope i Havijer prvi put su zajedno igrali u španskom filmu Šunka, šunka, ali tada su bili vrlo mladi, ona je imala tek 17 godina. On joj je pomogao da prebrodi neprijatnost u obnaženim scenama, ali ništa više od toga.

Nezavisno su gradili karijere. Penelope je imala muža u Španiji, ali je ubrzo usledio razvod braka, a po dolasku u Holivud bila je u vezi sa najpoznatijim i najpoželjnijim kolegama; veza sa Tomom Kruzom bila je pod stalnom pažnjom paparaca.

Havijer je došao u Holivud sa dosta slabim znanjem engleskog. I baš u to vreme Stiven Spilberg mu je ponudio ulogu koju je Havijer odbio.

Bardem je dugo i ozbiljno radio na svom engleskom. Imao je profesorku, sa kojom je 14 godina bio u vezi. Filmovi su se nizali, pa je za ulogu u filmu braće Koen Nema zemlje za starce stigao i do Oskara 2008. Tada je dobio ulogu u filmu Vudija Alena Ljubav u Barseloni. Prvi put posle 15 godina ponovo je bio u kastingu sa Penelope.

Penelope je igrala njegovu bivšu ženu, koja pravi scene i razbija tanjire. „O bože”, mislio je, „da li meni ovo treba?” Ipak je priznao Vudiju da Penelope ima sve što se njemu sviđa: strastvena je, tako lepa i tako dobra glumica. Za tu ulogu, Penelope je dobila – i Oskara i muža.

© Andrea Raffin / Shutterstock.com

Venčali su se 2010, sledeće godine dobili sina Leona, a 2013. ćerku Lunu. I mada važe za najstrastveniji par Holivuda, ovo dvoje talentovanih Španaca za sada uspešno čuva svoj brak, mada to nije uvek lako i ponekad trpi karijera. Sada više vremena provode u Španiji. Nikada ne objavljuje slike svoje dece na Instagramu jer smatra da joj je dužnost da štiti njihovu privatnost.

Porodica ispred karijere

Od kad su u braku, svetske zvezde španskog porekla Penelope Kruz i Havijer Bardem najčešće zajedno igraju u filmovima. „Ako snimamo na dva kraja sveta, od porodice nema ništa”, objasnila je Penelope. 

I u filmu Svi znaju, iranskog reditelja Asgara Farhadija, snimanom u Španiji, igrali su zajedno, o čemu je Havijer rekao. „Posle snimanja dođemo kući i opet smo porodica, to je zgodno.” Ipak je priznao da je ponekad bolno razdvajati svet filma i privatni svet.

Naslovna fotografija Denis Makarenko © / Shutterstock.com