Žena sa crveni karminom na kauču

Patriotski glamur crvenog ruža

Većina žena je kopirala filmske ikone četrdesetih godina. Željne zabave i nekih lepih, vedrih i malo luksuznijih provoda nakon rata, inspiraciju su dobijale i posetom bioskopima

Filmske zvezde uvek su privlačile pažnju. Rita Hejvort i Džoan Kraford bile su ikone četrdesetih godina u Holivudu. Zapravo, izgled Rite Hejvort je kreirao brend Max Factor već krajem tridesetih. Pored poseta bioskopima, veoma popularni bili su i filmski časopisi, koji su imali veliki uticaj na modu.

Većina žena je kopirala izgled zvezda. Željne zabave i nekih lepih, vedrih i malo luksuznijih provoda nakon rata, ispunjavale su te želje posetom bioskopima, pozorištima, plesnim dvoranama…

Filmovi i popularni filmski časopisi imali su veliki uticaj na modu

Sa filma u život

U tom periodu postoji još jedna veza između filma i popularizacije šminke. Pan-Cake šminka brenda Max Factor, napravljena za film, krajem tridesetih godina počela je da se koristi i privatno. Doživela je dobar prijem i tokom četrdesetih. Ubrzo nakon upotrebe na filmu, Max Factor je lansirao i ten na masnoj osnovi koji je nazvao Pan-Stick. Uspeh je bio zagarantovan, verujem većim delom i zbog popularnosti filma u boji.

Dok Pan-Cake nije morao u startu da se fiksira puderom u prahu, jer je bio napravljen tako da se nanosi nakvašenim sunđerom i sam se na koži osuši, za Pan-Stick bilo je obavezno fiksiranje puderom u prahu ili kamenu.

Na filmu su se često pojavljivali kadrovi žena koje se puderišu i šminkaju

Pošto su se na filmu već često pojavljivali kadrovi žena koje se puderišu i šminkaju, žene se više nisu sklanjale kako bi napuderisale nos ili popravile karmin, postalo je normalno da se to radi i u javnosti.

Oble usne i crveni karmin

Sa pojavom kolor-filma likovi su bili pristupačniji, a kvalitet šminke na filmu se promenio i time postao prihvatljiv i za svakodnevnu upotrebu. Različite crvene boje karmina, od koralnih do bordo nijansi, zračile su sa platna. Ipak, najčešća boja bila je svetlija nijansa jarkocrvene, više sa narandžastim ili čistim crvenim tonom. Crvene usne bile su u Americi i simbol patriotizma; Elizabet Arden je izbacila kolekcije Pobednička crvena, Amblem crvena

Veliku promenu u odnosu na tridesete godine doživeo je oblik usana. Za četrdesete godine prošlog veka izuzetno karakteristične su oble, pune usne.

Šminka Pan-Cake, brenda Max Factor, napravljena za film, krajem tridesetih godina počela je da se koristi i privatno

Tada su se pojavile i olovke za usta. Preoblikovanje prirodnog oblika u željeni zahtevalo je male korekcije koje je olovkom bilo lakše postići. Olovke su morale da budu u nijansi karmina, a bilo je bitno uskladiti i ukupan izgled. Harmonija boja bila je od izuzetne važnosti.

Najčešće su se prodavali kompleti: rumenilo, karmin i lak za nokte u istoj nijansi

Karmin, rumenilo i boja laka za nokte obično su bili iste nijanse, koja se, takođe, birala spram boje kose i boje odeće. Najčešće su se prodavali kompleti: rumenilo, karmin i lak za nokte u istoj nijansi. U časopisima su se redovno objavljivale kolor-liste, saveti za šminkanje, a reklame su čak sadržale i edukativni deo.

Bila su organizovana i prva predavanja i stručne demonstracije novih proizvoda za prodavce, potrošače i firme koje su zahtevale ujednačen izgled svojih zaposlenih.