par radi od kuce

Partnerska posla: dva lica istog lika

Zahvaljujući radu od kuće, parovi imaju prvi put priliku da vide kako njihov partner radi, razgovara sa šefovima i kolegama. To iskustvo za mnoge je bilo iznenađenje

Zahvaljujući radu od kuće parovi prvi put imaju priliku da vide kako njihov partner radi, razgovara sa šefovima, kolegama ili rešava poslovne probleme. To iskustvo za mnoge je bilo iznenađenje, jer više ne mogu da prepoznaju osobu s kojom su delili slobodno vreme.

Mnogi sada prvi put vide partnera pod stresom zbog posla i ta bespomoćnost im ne pada lako, čak i ako su ranije slušali o njegovim problemima.

Međutim, ima i onih koji smatraju da su godinama živeli u zabludi, pokušavajući da drže korak sa sjajnim partnerom, a onda su, za samo nekoliko dana rada u kućnoj kancelariji, shvatili da on čak ne može istovremeno da razgovara i seče hleb.

Saputnici u čudu

Parovi, zbog rada od kuće, prvi put vide životne saputnike pod stresom i ta bespomoćnost im ne pada lako

Partneri koji su kao od šale rešavali kućne probleme, delovali sigurno u svoje profesionalne veštine i nudili rešenja za tuđa posrtanja na poslu, pokazali su, izgleda, drugačije lice tokom zdravstvene krize.

Saputnici, u čudu, prvi put vide njihovu strepnju da ne rade dobro, nervozu dok provode sate pred računarom, a od šefa ne traže pomoć, jer ne žele da ga uznemiravaju.

Naravno, ima i drugačijih primera, kada nas iznenadi partnerov autoritet, ili šarm i boja glasa kada razgovara sa svojim saradnicima, određena hladnokrvnost koju, naravno, ne mora da demonstrira u domaćoj, porodičnoj atmosferi. Jednostavno, neko može pokazati opuštenije i profesionalnije lice kada nije u istoj sobi sa šefovima ili kolegama.

Pretvaranje doma u kancelariju nesumnjivo može da donese i glavobolje, pa stručnjaci savetuju da se razmišlja pozitivno i iskoriste dobre strane novog načina poslovanja, poput uključivanja mašine za veš ili pripremanja zdravog obroka između dva mejla.

Kućna kancelarija je nekada bila izbor, a preko noći je postala stvarnost, pre nego što smo se za nju pripremili – tehnički i emotivno

Pre korone, mnogi menadžeri su verovali da rad na daljinu omogućava povećanje produktivnosti, međutim, sa pandemijom, to se promenilo. Reč je o tome da je kućna kancelarija nekada bila izbor, a preko noći je postala stvarnost, pre nego što smo se za nju pripremili – tehnički i emotivno.

Previranja u domaćinstvu

U kancelariji smo okruženi kolegama, a kod kuće bliskim osobama u čijim očima se ogledamo i želimo da se dokažemo.

To bi, verovatno, svako trebalo da ima na umu pre bilo kakvog previranja u domaćinstvu. I još nekoliko sitnica. Mit o spavanju i izležavanju ne postoji kad se radi od kuće.

Pidžama je loša za moral. Od rada u krevetu bole leđa. Šetnja je obavezna, uprkos košavi. Kancelarijski žamor nadoknadiće muzika. Prekovremeni rad – da, kada posao kasni.

U kancelariji smo okruženi kolegama, a kod kuće bliskim osobama u čijim očima se ogledamo

Za uspešan rad od kuće potrebna je dobra oprema, što nam nekada nedostaje. Od monologa o neadekvatnim uslovima za rad, koji će zabrinuti najbliže, razgovor s kolegama koji su u sličnom sosu možda je bolji izbor.

Sada, kada se zna da su kod kuće, nema razloga za izvinjavanje „na smetnji”. Nekoliko razmenjenih rečenica – učtivo je, dobro za posao i zdravlje.

I najzad, zašto uvek moramo da budemo dorasli zadatku? Zar u ovoj situaciji dramatičnih preokreta nije najvažnije – odoleti?