Partneri upućeni jedni na druge, lojalnost i bliskost suvo zlato

Već uveliko potvrđeno saznanje da teška vremena izbace na površinu ono što je suština veze, sigurno će se i sada potvrditi

Pripadamo generaciji koja se seća pesme „Teška vremena, prijatelju moj, đavo ih odneo”. Da, teška vremena. Sva krizna vremena neminovnose odražavaju na porodični, ali pre svega na partnerski život. Već uveliko potvrđeno saznanje da teška vremena izbace na površinu ono što je suština veze, sigurno će se potvrditi i sada. U ozbiljnosti sadašnje situacije, mnoge partnerske veze su na nekoj vrsti ispita.

Sva krizna vremena neminovno se odražavaju na porodični, ali pre svega na partnerski život

One veze koje su bile čvrste, biće još čvršće i obrnuto. Kako su socijalni kontakti svedeni na minimum, mnogi koji su u radnom odnosu rade na daljinu, a neki pripadaju onima preko 65+, tako su i partneri više nego ikad upućeni jedni na druge. To jeste u nekim slučajevima prednost, u nekim nedostatak. Menjaju se navike, ustaljeni obrasci ponašanja, uobičajena komunikacija…

Uslovi zahtevaju promene, ali i adaptaciju. Svako od nas, bez obzira na dužinu veze, ipak je autentičan. Adaptacija, a potom i tolerancija na različitosti, sada su neophodne kao mere prevencije mogućih neželjenih konflikata. Znamo iz istraživanja kako su se loše partnerske veze raspadale godinu dana nakon završetka neke od kriza koje su masovno pogađale zajednice, područje ili ceo svet.

Da je nevolja univerzalni fenomen, mogli smo da se uverimo ovih dana, čitajući kako su porodice nekih svetskih lidera, slavnih ljudi, tzv.celebrities, takođe pogođeni ovom bolešću. Disciplinovanost i odgovornost koju pokazuju ne izlažući druge infekciji, lojalnost i bliskost unutar porodice koja se ne zasniva samo na ljubljenju, grljenju i maženju nego istinskom vođenju računa o svakome, može da bude model za sve koji su pogođeni ovom bolešću.

Svaka bolest uvek ima i neku vrstu stigme i pojedinci, ili porodice u kojima se bolest pojavila, mogu da postanu osobe koje će drugi izbegavati i nakon izlečenja, pa se o njima misli na neki neprihvatljiv način.

Znamo da će ovo stanje jednom biti ono što zovemo „juče”.Da bismo dočekali to „juče”, sledimo modele koji su pozitivni

Upravo pojavljivanje u javnosti sa ovakvom informacijom daje podršku onima koji dele istu sudbinu, a nisu opšte prepoznatljivi kao ljudi koje poznaje ceo svet. Koliko je važan model koji imamo da bismo prihvatili određeno ponašanje, sada je uveliko vidljivo.

Znamo da će ovo stanje biti jednom ono što zovemo „juče”. Da bismo dočekali to „juče”– sledimo modele koji su pozitivni.