Optičke varke i senke na kapcima

Šminka je pre svega igra pozicija i boja, a cilj je da pronalaskom pravih boja na pravom mestu dođemo do izgleda kojim ćemo biti zadovoljne kada se pogledamo u ogledalo

Šminkanje je optička varka. Šminkamo se da prekrijemo nepravilnosti u boji kože – ujednačavanjem boje kože svog lica želimo da dobijemo divan mladalački ten, stavljamo rumenilo da dobijemo svežinu i na to iscrtamo divne oči i puna usta. Da li možemo da zavaramo šminkom? Možemo do neke mere. Svakako možemo da izgledamo svežije i lepše kada se pravilno našminkamo.

Svaki deo našeg lica ima svoju formu, i svaki deo može da se istakne ili prilagodi. Šminka je pre svega igra pozicija i boja, a cilj je da pronalaskom pravih boja na pravom mestu dođemo do izgleda kojim ćemo biti zadovoljne kada se pogledamo u ogledalo. Zato, ako i dalje niste sigurne da li ste potpuno zadovoljne načinom na koji se šminkate, ili ste se plašile nešto da isprobate, jer nikada nemate vremena da to u miru uradite, iskoristite ovo vreme da se šminkom i malo poigrate. Ovog puta o jednom malom, a bitnom delu šminkanja – senkama na kapku.

Spuštanjem kapka, što je normalna posledica starenja, oko gubi prvobitnu formu

Šminkanje zavisi od fizionomije oka

Spuštanjem kapka, što je normalna posledica starenja, oko gubi prvobitnu formu. Nekima kapak padne u polukrug, a nekima izlomljeno, više u spoljnom uglu oka. Svakako pokriva nam deo ili celu površinu donjeg, pomičnog dela kapka. Zato stalno ističem kako treba da se istakne deo uz samo oko. Tanko senčenje ili tuš (ajlajner) uz trepavice i dobra maskara su – zakon. A šta sa samim kapkom? Šminkanje zavisi od fizionomije oka svakog pojedinačno. Prvo treba da se pogledate u ogledalo i ustanovite da li su vam oči duboko usađene, razmaknute ili možda suviše blizu, koliko pokretnog dela kapka se vidi kad gledate pravo u ogledalo.

Ako su oči blizu ili duboko kod korena nosa, nije preporučljivo stavljati tamnu boju senke na delu prema korenu nosa. Tu čak nemojte senčiti ni srednjom nijansom, ako računamo da koristite tri. Intenzitet tamnog senčenja koncentrišite na spoljnim uglovima očiju. Izbegavajte i senčenje nosa sa strane, u samom korenu.

Prvo treba da ustanovite da li su vam oči duboko usađene, razmaknute ili, možda, suviše blizu

Ako su vam oči razmaknute ili plitke (u korenu nos nije izrazito izbačen) preporučujem da se osenči dubina između oka i vrha korena nosa. Takođe, srednjom od tri senke (preporučljivo bi bilo da ne sadrži mnogo crvenog pigmenta) osenčite mobilni deo kapka od unutrašnjeg dela oka prema sredini, u sredini nanesite najsvetliju boju, a sa spoljne strane najtamniju. Mešavina srednje i najtamnije senke se nanosi i na viseći deo kapka. Obavezno se gledajte i proveravajte sve što nanesete, pogledom pravo u ogledalo.

Kontrolišite intenzitet senke

Senka na kapku treba da izgleda kao da dolazi iz glavne bore kapka

Nekoliko puta otvorite i zatvorite oči da se kapak namesti u normalnu poziciju. Senka na kapku treba da izgleda kao da dolazi iz glavne bore kapka. Zato počnite sa nanošenjem tamo gde bi ta senka trebalo da bude najtamnija, od spolja prema nosu u polukrugu i od glavnog preklopa, gore na kapku. Naslonite aplikator prema gore, na kost koju osećate ispod kože i samo lagano pratite taj polukružni oblik. Često se proveravajte u ogledalu, jer poziciju morate da precizirate prema tome kako izgleda kad se pogledate pravo. Nemojte se iznenaditi količinom kože sakrivene u toj bori. Dodajte senku tako da na kraju pokrije otprilike trećinu ili pola površine vidnog dela gornjeg dela kapka. Uvek je bolje da dodajete malo-pomalo i tako kontrolišete intenzitet i poziciju. Teško je skidati višak; time dodatno razvlačite osetljivu kožu kapka.

Naslonite aplikator prema gore, na kost koju osećate ispod kože i samo lagano pratite taj polukružni oblik

Obratite pažnju i na prelaz između senke i svetlijeg dela ispod obrva – oštrim prelazom ne postižemo lep i prirodan izgled. Ako želite da nanesete sedef na kapak, učinite to u maloj količini, samo na najvišem delu, ispod samog vrha luka obrve ili na sredini pokretnog dela kapka.