Zabluda je da više godina traži više šminke

Da dobijemo lepo, sveže lice – krenimo od dobre podloge, baze ili tena. Sve su to nazivi za lepezu proizvoda koji će sakriti sve manje nepravilnosti u boji kože lica

Zabluda je da više godina traži više šminke. Pravilno odabrana i najbitnije na pravi način i na prava mesta stavljena šminka – pun je pogodak. Moramo imati na umu da će nas ljudi gledati uživo, iz neposredne blizine. Prejaka šminka može imati kontraefekat, lako možemo izgledati još starije, ili čak groteskno.

Boju biramo tako što od jagodične prema viličnoj kosti nanosimo proizvode u vertikalnim crtama. Prava je ona koju najmanje primećujemo

Da dobijemo lepo, sveže lice sa minimalnom količinom šminke, krenimo od dobre podloge, baze ili tena. Sve su to nazivi za lepezu proizvoda koji će nam sakriti sve manje nepravilnosti u boji kože lica. Kako izabrati pravi proizvod? Boju biramo tako što od jagodične prema viličnoj kosti nanosimo proizvode u vertikalnim crtama. Prava je ona boja koju najmanje primećujemo. Obavezno se pogledajte i na dnevnom svetlu!

Ni mat, ni presjajan

Sad ono teže – odabrati pravi proizvod prema svom tipu kože! Prema tome koliko vam je koža lica masna ili suva, ujednačene boje ili sa flekicama, sa proširenim porama ili kapilarima, treba izabrati proizvod – na masnoj ili tečnoj osnovi, BB kremu, toniranu kremu ili penu – koji lepo izjednači boju lica, postojan je duže vreme, ne skuplja se u boricama, da nije sasvim mat i da ne bude presjajan. Sjaj dodajemo posebno i samo na mesta gde treba da stoji.

Imajte na umu da postoji i korektor u boji za prekrivanje jačih nepravilnosti i da ne morate sve prekriti tečnim puderom

Idealno bi bilo da probate testere nekoliko dana zaredom i pratite kako vam se ten ponaša na licu. Testirajte one tenove koje vam prema vašem tipu kože preporuče stručna i obučena lica u parfimerijama, tako ćete suziti izbor. Imajte na umu da postoji i korektor u boji za prekrivanje jačih nepravilnosti i da ne morate sve prekriti tečnim puderom!

Tečni puder ne sme biti pregust jer nam onda ističe borice, zato naročito pažljivo nanosimo na delove oko očiju i usta

Svakako nam nije u interesu da je pregust, jer onda ističe borice, zato naročito pažljivo nanosimo na delove oko očiju i usta. Sloj treba da bude tanak i nanesen u svim pravcima. Naročito ispod očiju prođite u smeru od nosa prema spolja i obrnuto, a završite laganim tapkanjem.

Prajmer da, ali nije obavezan

Pre nanošenja tena možete koristiti prajmer (primer), ali nije obavezno. Prajmer pomaže da ten bolje prijanja na kožu i produži postojanost. Ali i vaša hidratantna krema može biti prajmer, ako je kompatibilna sa tenom. Bitno je da ne nanosite ten preko premasnih proizvoda za negu.

Kao profesionalac, za nanošenje koristim četkice i sunđere. Za ličnu upotrebu možete koristiti i prste, bar za početak

Kao profesionalac, koristim četkice i sunđere za nanošenje. Za ličnu upotrebu možete koristiti i prste, bar za početak. Problem je kad vam treba nešto laganiji ili precizniji nanos ili bolje razmazivanje. Svakako, pokušajte da trenirate i rad četkicama.