Prenaglašena šminka može biti znak neukusa

Najbitnije je da budete zadovoljne sobom i da vam izgled uliva samopouzdanje. Ipak, preporučujem da izbegnete neke greške prilikom šminkanja

Već sam pričala o optičkim varkama i o tome kako na naš izgled utiču različite pozicije i boje na licu. Koristeći ove trikove, možemo suptilno da promenimo neke stvari, nekada nabolje, ali nažalost nekada nam pogrešan izbor boja ili mesta nanošenja mogu naglasiti i neke karakteristike koje nismo želele i učiniti da izgledamo neprirodno ili umorno, što nije efekat koji većina nas želi da postigne šminkom.

Ovo su neke od stvari koje primećujem i ne razumem, odnosno za koje mislim da nisu laskave i ne prikazuju pravu sliku i lepotu koju svaka žena ima. Konačno, najbitnije je da budete zadovoljne sobom i da vam izgled uliva samopouzdanje. Ipak, preporučujem da izbegnete neke od sledećih stvari prilikom šminkanja.

Hladni tonovi rumenila mogu nas postariti, a nisu najbolji izbor ni ako želimo da izgledamo sveže

Prejaka šminka

Žene koje su u svojim dnevnim aktivnostima našminkane kao za pistu, estradni koncert ili pozorišnu predstavu, nepotrebno stavljajući debele slojeve tena, izgledaju veštački i ističu bore. U nekim prilikama, prenaglašena šminka znak je neukusa. Žena treba da istakne svoju lepotu, a ne da se pretvori u lutku. Svaka žena je lepa, šminkom samo treba istaći tu lepotu i posebnost; ne treba sve da izgledamo isto. Prejaka šminka može služiti i kao maska – zašto da se sakrivamo?

Pogrešne boje

Izbegavajte i hladne tonove rumenila, previše senke, pretamne senke ili pogrešno odabrane senke, pogrešan ton karmina, previše taman ili previše svetao ten…

Crta ajlajnera može da izgleda loše kad se previše spusti na kraju oka; takođe, smanjuje oko ako se prebrzo i pod pogrešnim uglom podigne

Hladni tonovi rumenila mogu nas postariti, a nisu najbolji izbor ni ako želimo da izgledamo sveže.

Ako nanesemo previše tamne senke na preveliku površinu oko očiju, naročito ako nam je ten svetliji, rizikujemo da ličimo na „zombija”, umesto na živo biće.

Neodgovarajuća boja tena takođe nas postaruje. Ako je ten previše svetao, izgledaćemo kao da smo bolesne, a ako je previše taman, ponovo nećemo postići mladalački izgled.

Da biste videle rezultate šminkanja očiju, gledajte pravo u ogledalo

Pogrešne pozicije

Pogrešna pozicija rumenila može podosta da nas postari, isti utisak dobićemo i pogrešno izvučenom crtom ajlajnera, a sedef na spuštenom delu kapaka daje utisak da su nam oči natečene. Crta ajlajnera može da izgleda loše kad se previše spusti na kraju oka; takođe, smanjuje oko ako se prebrzo i pod pogrešnim uglom podigne. Treba vežbati izvlačenje crte i naći najbolji oblik za vaše oko.

I još nekoliko napomena kod stavljanja senki i ajlajnera!

Pokušajte, za promenu, da stavite sedef na sredinu pokretnog dela kapka

Da biste videle rezultate šminkanja očiju, gledajte pravo u ogledalo. Prilikom isprobavanja, možete da obeležite pozicije na kapku, a onda da na poluzatvorenom kapku iscrtavate ili senčite prema ovim „markerima”. Ako baš želite da stavite sedef na kapke ispod trepavica, gledajte da ga stavite u uskom pojasu i na maloj površini. Pokušajte, za promenu, da stavite sedef na sredinu pokretnog dela kapka. Kod apliciranja pogrešne šminke na pogrešna mesta, moram pomenuti senčenje i osvetljavanje (shading and highlighting) lica. Žene naših godina često misle da mogu da primene, svejedno da li profesionalne ili ne, savete mladih na društvenim mrežama. Ne može se senčiti broj tri sa svake strane lica tek tako, niti su za svako lice primenjive iste pozicije sedefa kao osvetljivača. Naše lice i lice dvadesetgodišnjakinje nije istog oblika, niti su sva lica dvadesetogodišnjakinja ista. Pravilnim senčenjem mogu se uraditi i male korekcije lica – ali, samo ako su na odgovarajućim mestima.