plinsko svetlo ilustracija

Plinsko svetlo – kome više veruješ, meni ili svojim očima?

Pod pojmom plinsko svetlo podrazumeva se psihološka manipulacija kojom se neka osoba dovodi u sumnju u sopstvenu procenu realnosti, pa i pitanje sopstvenog identiteta

Bilo bi baš romantično jedno veče uz plinsko svetlo, zar ne? Zamislite samo senke koje lampa stvara. Igraju po zidovima, čas vam se učini jedna slika, čas druga, čas treća… Koja je prava?

Pa miris petroleja, neka prigušena muzika, lagana hrana koja divno miriše i, što da ne, čaša nekog lepog pića. E, drage moje, nije plinsko svetlo baš sinonim za takvu vrstu večernjeg provoda. Koristi se u sasvim druge svrhe, potpuno obrnute od ove idilične slike.

Šarl Boaje i Ingrid Bergman maestralno su odigrali svoje uloge u istoimenom filmu reditelja Džordža Kjukora, premijerno izvedenom 4. maja 1944. godine. Uspeh ovog filma bio je van svih očekivanja.

Danas je sinonim za jednu vrstu psihološke manipulacije koja nikada nije izgubila na značaju i malignoj težini. Naziv ovog filma je našao primenu i u stručnoj literaturi.

Plinsko svetlo je sinonim za jednu vrstu psihološke manipulacije koja nikada nije izgubila na značaju i malignoj težini

Sumnja u sopstvenu procenu realnosti

Pod ovim pojmom podrazumeva se psihološka manipulacija kojom se neka osoba dovodi u sumnju u sopstvenu procenu realnosti, pa i pitanje sopstvenog identiteta. Mnogi od nas su iskusili ovaj fenomen na svojoj koži, ali se on teško identifikuje baš zbog toga što osoba sumnja u sebe. Ako se ne prepozna na vreme, može da ima dugotrajni efekat koji opustošuje ličnost.

Plinsko svetlo je zapravo vrsta psihološkog zlostavljanja gde se osoba, a nekada i grupa, preispituju o istinitosti sopstvenog opažanja realnosti, uključujući sećanja, misli, pa čak i događaje u kojima su učestvovali. Na ovaj način se osoba čini gotovo nesposobnom da procenjuje svoje stavove, misli, opažanja, osećanja. Osobe koje iskrivljavaju našu realnost na ovaj način imaju strah od osećanja bespomoćnosti, nesigurne su, tako da im ova vrsta dominacije pomaže da sačuvaju svoju celovitost.

Ova vrsta manipulacije najčešće se sreće u partnerskim, emocionalnim odnosima, ali i u poslovnom i porodičnom okruženju. Izuzetno je opasna u slučajevima koji su vezani za krivična dela, gde se žrtva ubacuje u osećanje da to što govori nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim što jeste. Vrlo opasna manipulacija.

Niko nije pošteđen

Dešava se u svim sistemima i zapravo niko nije pošteđen ove vrste manipulacije. Premda se uglavnom vezuje za individualne odnose, često se koristi i kao metod političke kontrole.

Setimo se samo priča u vezi sa koronom, vakcinama, obolevanjem, gde su postojali pojedinci koji su, uprkos onome što smo videli i doživeli, tvrdili da to ne odgovara istini. Njihovoj. Jedan broj ljudi upao je u ovu zamku sa posledicama koje ćemo, nažalost, tek videti.

Ova vrsta manipulacije najčešće se sreće u partnerskim, emocionalnim odnosima, ali i u poslovnom i porodičnom okruženju

Posebno su na ovu manipulaciju osetljive marginalizovane grupe i o tome društvo treba da vodi računa. Plinsko svetlo sve češće se pominje u stručnoj literaturi od 2013. godine, a kažu da je ovaj termin ekspanziju doživeo u 2019. Bilo ga je i ranije, znam iz kliničkog iskustva, ali ga je retko ko nazivao ovim, zapravo pravim imenom.

Cilj plinskog svetla je da dezorijentiše i zbuni žrtvu u tolikoj i takvoj meri da ne može da prihvati da se baš njoj to dešava. Ovakve osobe su često visokoanksiozne, imaju manjak samopouzdanja i osećanje da šta god da urade, to će biti pogrešno.

Najbolji način da se izborite sa ovim, ukoliko ste žrtva, je da shvatite da ovo nije vaš odraz, nego potreba zlostavljača da ima moć nad vama

Kada se ovo dešava u najintimnijim odnosima, kada je u pitanju neverstvo, prevareni partner će se stalno preispitivati u proceni onoga što vidi i onoga što mu se predstavlja kao tačno. Sećate se one šale „Kome više veruješ? Meni ili svojim očima?” Nažalost, žrtve plinskog svetla često kriju situacije u kojima se nalaze, o sebi govore loše ili ponavljaju ono što im zlostavljač govori.

Plinsko svetlo se sve češće pominje u stručnoj literaturi od 2013. godine, a kažu da je ovaj termin ekspanziju doživeo u 2019.

Najbolji način da se izborite sa ovim, ukoliko ste žrtva, je da shvatite da ovo nije vaš odraz, nego potreba zlostavljača da ima moć nad vama.

Kada je u pitanju neverstvo, prevareni partner će se stalno preispitivati u proceni onoga što vidi i onoga što mu se predstavlja kao tačno

U nekim situacijama, kada sumnjate da ste žrtva plinskog svetla, preporučuje se da se obratite nekom stručnjaku za pomoć. Ne zaboravite da je ipak najbolje da verujemo svojim očima.

A film pogledajte, ako to već niste učinili odavno.

Vredi.